Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ …ΑΛΛΑ
Γράφει ο Μανούσος Γ.Δασκαλάκης
Η ένωση δημοσιογράφων Πελοποννήσου ,Ηπείρου, και Νήσων «ΕΣΕΠΕΗΝ» και η νέα τηλεόραση {«Ν.Ε.Α»}πραγματοποίησαν εκδήλωση, το Σάββατο 26 -2-20011 στην αίθουσα του Ι.Ε.Τ {ινστιτούτο επαρχιακού τύπου} στο ίδρυμα Αγία Σοφία. Το θέμα της εκδήλωσης ήταν ¨ «Ο ρόλος των ΜΜΕ σε περίοδο κρίσης». Τις εισηγήσεις έκαναν οι¨ Σπύρος Δανέλλης ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Παπαδάκης, καθηγητής πολιτικής επιστήμης, του Παν.Κρήτης, και Γ. Παπακωσταντής διευθυντής της «Νέας τηλεόρασης».Τον λόγο πήρε και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καρυωτάκης, μέλος του Δ.Σ της δημοσιογραφικής ένωσης, ο οποίος έκφρασε την ανησυχία, και την αγωνία του, για την οικονομική κρίση που διανύουμε, με αποτέλεσμα, να κλείνουν μέσα ενημέρωσης , να περικόπτονται οι μισθοί αλλά, και να απολύονται οι δημοσιογράφοι.
Ο Ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης μίλησε για τον πανικό που έσπειραν τα ΜΜΕ τον φόβο, και την θλίψη στον κόσμο, χωρίς όμως να προκαλέσουν ουσιαστικές συζητήσεις για το πρόβλημα και την λύση του. «Εμπορεύτηκαν» την κρίση είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δανέλλης. Είπε ακόμη για την κρατική διαφήμιση ,και πόσο άνισα και χαριστικά έγινε η διανομή στα μέσα ενημέρωσης, από την κυβέρνηση της Ν.Δ με αποτέλεσμα εφημερίδες ελάχιστης κυκλοφορίας 500 φύλων όπως «Η ΧΩΡΑ» του Γιώργου Τράγκα ,να εισπράττει από διαφήμιση , μέχρι και 2.500.000 ευρώ. Ο καθηγητής Νίκος Παπαδάκης καυτηρίασε μεταξύ των άλλων, την ανωνυμία των μπλογκς στο διαδίχτυο ,και είπε ότι θα πρέπει να μπει μια τάξη στον κόσμο του διαδιχτύου, και ο καθένας να αναλαμβάνει τις ευθύνες του υπογράφοντας το κείμενο του». Ο εκδότης των «χ.ν» είπε ότι η κρατική διαφήμιση άφησε σχεδόν απ`έξω τις επαρχιακές εφημερίδες , αλλά τώρα με την κρίση μειώθηκε και για τα Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης. Στην εκδήλωση αναφέρθηκε επίσης και η κρίση που αντιμετωπίζει το κανάλι του
«ΚΥΔΩΝ», η οποία όπως είπε παρεμβαίνων δημοσιογράφος, οφείλετε σε διοικητικό πρόβλημα κι όχι σε οικονομικό. Είπαν και για την εφημερίδα «ΝΕΟΣ ΚΗΡΥΞ» η οποία έκλεισε πρόσφατα και απέλυσε το προσωπικό της, ότι δεν έχει πουληθεί από την οικογένεια Μητσοτάκη, αλλά έχει εκχωρηθεί η εκμετάλλευση της. Παριστάμενος ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού, είπε, ότι όντως η δημοσιογράφος Κατερίνα Πολύζου ,εργαζόταν παράνομα χωρίς άδεια από την Ε.Ρ.Τ στην «Νέα Τηλεόραση» .
Σ.Σ Είναι πράγματι έκδηλη η αγωνία των δημοσιογράφων που φοβούνται ότι τώρα με την κρίση θα χάσουν τις δουλειές τους, όσοι ήδη δεν τις έχουν χάσει. Όμως όπως παραδέχτηκε και ο δημοσιογράφος Δ.Καρυωτάκης πολλά Μ.Μ.Ε «περίσσευαν» στο χώρο. Η οικονομική κρίση τους έδωσε την χαριστική βολή. Στην Ελλάδα σε όλα τα επαγγέλματα έχουμε υπερεπαγγελματισμό. Η οικονομία είναι διαρθρωμένη ως συμπληρωματική οικονομία τριτοκοσμικού τύπου , γιαυτό ως χώρα εξάγουμε προϊόντα 16 δις ευρώ ,και εισάγουμε 60. Να ένας λόγος που βουλιάζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου