Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΟΥΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Στο υποσυνείδητο του Έλληνα παραμένει η μεταφυσική της Ορθοδοξίας, ότι θα δικαιωθεί στν άλλη ζωή. Γιαυτό είναι αναβλητικός." Στέλιος Ράμφος "Όταν μια χώρα δεν αξιοποιεί το σύνολο του δυναμικού της αλλά μόνο ένα μικρό κομμάτι δηλαδή τους ημέτερους αποκλείοντας ένα τεράστιο κομμάτι Ελλήνων είναι επόμενο να καταλήξει σε αδιέξοδα."ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΚΡΟΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι ότι έχουμε κράτος δικαίου στην Ελλάδα ή κράτος πρόνοιας και παροχών, όπως στον Καναδά που είναι η αδελφή μου μετανάστρια, από το 1964, αλλά αν αξιοποιούσε η Ελλάδα το δυναμικό της θα είχαμε αξιοκρατία. Τώρα έχουμε κομματική πελατεία και πελατειακό κράτος. Υπάρχει άραγε καμιά αμφιβολία σε κάθε σοβαρά σκεπτόμενο άνθρωπο ότι το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας, που δεν είναι ελεύθερη αλλά με μονοπώλια, ολιγοπώλια και καρτέλ είναι άδικο; Γιαυτό χρειάζεται διαρκής αγώνας με κριτική και έλεγχο για να διορθωθεί να γίνει ανθρώπινο αν είναι δυνατόν μια Ελβετία με καντόνια, τακτικά δημοψηφίσματα ή μια Σουηδία ,και γιατί όχι όπου είναι δυνατόν σε μικρούς τόπους, μορφές άμεσης δημοκρατίας,όχι να ανατραπεί.Είδαμε εκεί όπου ανατράπηκε ο καπιταλισμός ότι τα καθεστώτα κατέρρευσαν χωρίς αντίσταση ,σανχάρτινος πύργος. Νομίζω χωρίς να είμαι 100% τοις 100% σίγουρος αυτή την στιγμή, αλλά 99% ότι ο Μαρξ έχει γράψει για διανοούμενους που ξέρουν, και που θα καθοδηγήσουν την εργατική τάξη,άρα έμεσα ερμηνεύετε σαν δικτατορία του προλεταριάτου, και ίσως δικαίως γιατί στην εποχή του η εργατική τάξη ήταν σε κατάσταση ζωώδη, και χωρίς παιδεία.Ο Λένιν με τα έργα του ανέλυσε τον καπιταλισμό της εποχής του βασιζόμενος στον Μαρξ και Εγκελς δεν έγραψε δική του θεωρία. Το σίγουρο είναι ότι με το βιβλίο του "κράτος και επανάστηση" προσπάθησε να αναδείξει τον ρόλο του κράτους ώς όργανο καταπίεσης των κεφαλαιοκρατών, στις καπιταλιστικές κοινωνίες. Ο Ελληνικός , ο Ευρωπαϊκός και γενικά ο Δυτικός καπιαλισμός σήμερα περνάειτην κυκλική του κρίση, ενώ νέες μεγάλες δυνάμεις αναδύονται.
Το Ελληνικό πολιτικό σύστημα από την κακοδιαχείρηση τείνει να μετατρέψει την Ελλάδα σε αποικία τη Δύσης, και τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δολαπάροικους. Δεν φταίει όμως μόνο η ανοιχτή οικονομία με όλα τα στραβά και ανάποδα της, αλλά το Ελληνιικό κομματικό σύστημα και ο τριτοκοσμικός Ελληνικός καπιταλισμός.
Έχω φίλους με ενθουσιασμό και επαναστατικότητα, που πιστεύουν ότι μπορούν στις σημερινές συνθήκες με την τρομερή αύξηση της τεχνολογίας, την διάσπαση και συρίκνωση της εργατικής τάξης και την δημιουργία ευρύτερης μεσαίας τάξης , και την παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, ότι μπορούν να αναβιώσουν ένα Μαρξισμό
παραδεισένιο. Πλανώνται πλάνη οικτρά και δεν θέλω να τους ακολουθήσω. Ας πάρουμε ότι καλύτερο από τον Μαρξ και τις άλλες θεωρίες και προπάντων να εισέλθει στις θεωρίες πολύ βαθιά η επιστήμη της ψυχολογίας που την χρησιμοπoιεί καταχρηστικά ο καπιταλισμός, στις διαφημίσεις, αλλά και την πολιτική ψυχολογία, για χειραγώγιση των μαζών. Η ζωή πρέπει είναι μια συνεχή πάλη για καλύτερη ποιότητα ζωής για ανθρωπιά και αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου