Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
“Τι κούφια λόγια που ήτανε αυτές οι βασιλείες”Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ
Πιστεύω ότι ο αγαπητός συμπατριώτης μας ψυχίατρος Κλεάνθης Γρίβας είναι ένας ανθρωπιστής και αθεράπευτα ρομαντικός άνθρωπος. Πεποίθηση του είναι ότι όταν οι κοινωνίες γίνουν αταξικές, κομμουνιστικές, τότε δεν θα υπάρχουν και άνθρωποι με ψυχολογικά προβλήματα και ούτε θα στερούσαν στους ανθρώπους την ελευθερία εγκλείοντας τους σε ψυχιατρικά άσυλα●Γράφει ο Κ.Γ στο βιβλίο του “η εξουσία της βίας” εκδόσεις Ιανός ότι¨ ” "Η ουσιαστική διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι η «σχιζοφρένεια» είναι κοινωνικά απορριπτέα και διώκεται ψυχιατρικά, ενώ η εξουσιοφρένεια είναι κοινωνικά αποδεκτή και νομιμοποιείται περιοδικά μέσα από το θεατρικό τελετουργικό των «εκλογών».
Συνεπώς, είναι ανάγκη να ανιχνεύεται πάντα η σχέση μεταξύ της ατομικής και της κοινωνικής παθολογίας και να επιχειρείται ο προσδιορισμός ορισμένων κοινωνικών συνεπειών της εξουσιοφρένειας και των ιδεολογικών της παραληρημάτων, με στόχο
● αφενός να καταδειχτεί ο νοσογόνος ρόλος της εξουσίας και η λειτουργία της ως σχιζοφρενικού προτύπου και
● αφετέρου να αποκαλυφθεί ο ιδεολογικός-απολογητικός της λόγος ως παραληρηματικό πρότυπο.”
Εδώ νομίζω ότι έχει δίκαιο, και για τον παραληρηματικό λόγο της εξουσίας και για το σχιζοφρενικό της πρόσωπο- πρότυπο. Δηλαδή όταν η εξουσία για να το πούμε απλά, άλλα λέει και άλλα κάνει δεν είναι “εξουσιοφρενής” και όταν απολογείται δεν απολογείται συνήθως με ένα μονόλογο που είναι “ιδεολογικό παραλήρημα”;
Όσο για τις ψυχολογικές ασθένειες αυξάνονται λόγω της οικονομικής κρίσης ραγδαία στην Ελλάδα εξ ου και οι αυτοκτονίες όπου πρωτεύει η λεβεντογένα Κρήτη. Είχα διαβάσει πριν αρκετά χρόνια ανακοίνωση του συλλόγου Ελλήνων ψυχιάτρων ότι¨ “τα ψυχολογικά προβλήματα οφείλονται στην πίεση και το άγχος των σύγχρονων κοινωνιών.”Δυστυχώς όμως και στην Σοβιετική ένωση, όπου υποτίθεται ότι εφαρμόστηκε ο σοσιαλισμός έκλειναν στα ψυχιατρικά άσυλα ακόμη και τους αντιφρονούντες για να τους ξεφορτωθούν. Τι κόσμος Θεέ μου? Καπιταλιστικός και Σοσιαλιστικός. Εξ όσων γνωρίζω και στην Σουηδία που ήταν πρώτη στην Ευρώπη που έφτιαξε κράτος πρόνοιας και παροχών, οι πολίτες της έρχονται πρώτη στις αυτοκτονίες και στον αλκοολισμό.
Ένα νεογέννητο μωρό αν μπορούσε να μιλήσει θα έλεγε στον μπαμπά του στίχους από το λαϊκό άσμα που τραγουδούσε παλιότερες δεκαετίες ο Γιάννης Καλατζής. ” Σε τι κόσμο μπαμπά μέχεις φέρει να ζήσω.”Ο ποιητής Νίκος Γκάτσος στον “Σεβάχ τον θαλασσινό” λέει ότι¨ “ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ.” Επειδή όμως είμαι λάτρης των αρχαίων μας φιλοσόφων πιστεύω ότι “η αρετή είναι διδακτή” και ότι πάντα υπάρχει ελπίδα ότι¨ “θα ανθρωπέψει ο άνθρωπος.” Για τον άνθρωπο που κατέχει εξουσία και δύναμη; Αμφιβάλλω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου