Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΧΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΧΟΛΙΑ 1]ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Σε εποχές φτώχειας κατάρρευσης του κράτους ανέχειας και κατήφειας, βρήκαν την ώρα 115 πρώην εκπρόσωποι του λαού βουλευτές, να διεκδικήσουν αναδρομικά μέχρι 250.000 ευρώ έκαστος από το πτωχευμένο ελληνικό δημόσιο, το οποίο μειώνει το κράτος πρόνοιας τους μισθούς και τις συντάξεις, άμα και υπερφορολογεί ότι περπατάει και ότι πετάει. Είναι ένα σημάδι των καιρών το οποίο δείχνει το ήθος και την ευθύνη έναντι της κοινωνίας, των πολιτικών της εκπροσώπων. Δεν μας έφερε αυτό το πολιτικό προσωπικό τυχαία στον πάτο του βαρελιού. Ίσως ψηφίζοντας τους, να βάλαμε και εμείς το χεράκι μας. ΣΒΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

«Πρέπει να βρεθούν τα επιχειρήματα όταν πρόκειται να μην πληρώσεις. Νομίζω ότι το κράτος σήμερα χρησιμοποιείται από τους καπιταλιστές για να καταστρέψουν ότι έχει απομείνει από την κοινωνική συναίνεση. Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί υπερασπίζονται το κράτος απέναντι στις αγορές, αλλά και το κεφάλαιο απέναντι στους εργαζόμενους. Χρησιμοποιούν το κράτος για να σβήσουν πολλές δεκαετίες κοινωνικών αγώνων. Δεν είναι το κράτος κατά των αγορών. Αντιθέτως νομίζω ότι το κράτος σήμερα λειτουργεί μαζί με τις αγορές κατά των εργαζομένων. Έχουμε μια σχετικά παρόμοια κρίση με τη δεκαετία του 30. Τότε βρέθηκε μια καλή λύση με την ανάπτυξη του κράτους πρόνοιας». ALAIN LIPIETZ Γάλλος Οικονομολόγος -αναλυτής -πρώην ευρωβουλευτής των πρασίνων {1999-2009}.

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ

«Χάρη στα παιχνίδια με τους εκβιασμούς για χρεοκοπία και τον φόβο του χάους, δύο πρώην τραπεζίτες , ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Μάριο Μόντι ανέλαβαν πρόσφατα την εξουσία σε Αθήνα και Ρώμη. Δεν πρόκειται για απολιτικούς τεχνοκράτες, αλλά για ανθρώπους της δεξιάς,

μέλη της Τριμερούς Επιτροπής, γνωστής για τις καταγγελίες της περί υπερβολικής δημοκρατίας στις δυτικές κοινωνίες».{SERGE HALIMI Διευθυντής της "le mont diplomatique".



Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΧΗ



«Η δύσκολη επίπονη, σύγχρονη πολιτική που εξυπηρετεί την Ελλάδα πέρα για πέρα είναι η μάχη με όλα τα μέσα ενάντια στην πολιτική που κυριαρχεί σήμερα στην Ε.Ε Τη συστηματική χρήση βέτο. Την αξιοποίηση όλων των εν δυνάμει συμμαχιών . Τη συγκρότηση μετώπου απέναντι στις παραβιάσεις δημοκρατικών κανόνων από κράτη μέλη της Ε.Ε και θεσμούς της.» [ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ καθηγητής πανεπιστημίου Πειραιά].











ΤΟ ΣΑΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ «Σε πρόσφατη εκδήλωση προς τιμήν της, στον Πειραιά, η ιστορικός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ ενέδωσε στον πειρασμό για τον βλάσφημο παραλληλισμό: πριν από περίπου χίλια χρόνια, το 1081, όταν το Βυζάντιο κατέρρεε οικονομικά, ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός δήμευσε ολόκληρη την εκκλησιαστική περιουσία και αργότερα ο Μανουήλ Παλαιολόγος δήμευσε τα κτήματα της Μονής Βατοπεδίου. Τώρα που ο τόπος δεινοπαθεί από την κρίση, η Εκκλησία, με ατράνταχτη περιουσία, αρκείται σε «εγκυκλίους παρηγοριάς» και «συσσίτια αγάπης» προς το χειμαζόμενο χριστιανικό πληθυσμό, απομυζά από το κράτος περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για μισθοδοσία ιερωμένων, σαν να ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, και απολαμβάνει ποικίλες φορολογικές απαλλαγές (ο ευσεβής Β. Βενιζέλος την είχε εξαιρέσει και από το χαράτσι της ακίνητης περιουσίας και υπαναχώρησε μόνο με το θόρυβο που ξεσηκώθηκε). Δρεπάνι υποτίθεται οι οριζόντιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες - με κάποιες ωστόσο σκανδαλώδεις εξαιρέσεις: προκλητικός στόλος χιλιάδων προνομιούχων τα κρατικά αυτοκίνητα· 300 (και όχι 200) οι βουλευτές, 50 αισίως οι υπουργοί μας (έναντι 11 της Πορτογαλίας και 16 της Ιταλίας), στρατιές οι παρατρεχάμενοι και οι σωματοφύλακες, αφορολόγητο το μισό της βουλευτικής αποζημίωσης... Και το τελευταίο: αντί να μειωθεί (στο μισό, προτείνει, μόνη η «Δημοκρατική Συμμαχία»), η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων του Κοινοβουλίου αυξάνεται αυτομάτως κατά 10%! Πώς; Με πονηρή διάταξη του σχετικού νόμου, που ορίζει το ύψος της χρηματοδότησης ως ποσοστό των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι, καταβάλλεται «βρέξει-χιονίσει» (ανεξαρτήτως, δηλαδή, αν θα πραγματοποιηθούν τα προϋπολογισθέντα έσοδα), υπογραμμίζει ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος σε άρθρο του («Καθημερινή») για «το σκάνδαλο του τραπεζικού δανεισμού» των χρεοκοπημένων ήδη κομμάτων (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ήδη χρωστούν μαζί 235 εκατ. ευρώ!) και με μόνη εγγύηση τη... μελλοντική κρατική επιχορήγηση, σε κόμματα που δεν αποκλείεται και να διαλυθούν! Με κρατικοδίαιτη τη γραφειοκρατία τους τα κόμματα όλου του φάσματος, γιατί τάχα να αντιδράσουν;»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΟΤΣΗΣ Δημοσιογράφος «ελευθεροτυπία» 12-12-2011
1]Αρθρογράφος της εφημερίδας "Αγώνας της Κρήτης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου