Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Είναι αρκετοί οι οποίοι καταστροφολογούν σε περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει στην δραχμή. Η επιστροφή βεβαίως σένα εθνικό νόμισμα δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης για «κάψιμο στην πυρά» του πελατειακού κράτους για αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα. Αντί να δίνουμε υπέρογκα ποσά για τόκους και να είμαστε δέσμιοι των τραπεζικών τοκογλύφων, να τα δώσουμε στο σύστημα υγείας , στην πρόνοια, στην παιδεία και στις υποδομές. Προϋπόθεση όλων είναι η στάση πληρωμών {χρεοκοπία} και η διαπραγμάτευση με πιστωτές κράτη πλέον, και τράπεζες. Όπως επίσης η κρατικοποίηση των μεγάλων τραπεζών και η στήριξη της εγχώριας παραγωγής, καθώς και η εξωστρέφεια της παραγωγής, χωρίς να κλείσουμε την οικονομία μας. Μόνο αν επιστρέψει «η Ελλάδα στους Έλληνες» όπως ήταν το σύνθημα του πρώιμου ΠΑΣΟΚ ,και σηκώσουμε τα μανίκια με αυτοπεποίθηση, θα ξεπεράσουμε την κρίση. Αν μείνουμε σε αυτήν την νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή ένωση θα μας διαφεντεύει η Γερμανία και η διεθνής των τραπεζικών τοκογλύφων. Ακόμη και παλιοί συντηρητικοί πολιτικοί όπως ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερύ Ζισκάρ Ντεστέν, πρότεινε στους έλληνες να φύγουν από το ευρώ για «να αποφύγουν τον πόνο του αποπληθωρισμού». Ακολουθεί η είδηση για τον Γάλλο πρώην πρόεδρο.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της εξόδου της από το ευρώ, προκειμένου οι πολίτες της να αποφύγουν τον πόνο του αποπληθωρισμού, είπε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντεστέν, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο "Ρώυτερς. "Η Ελλάδα θα μπορούσε να μείνει στη ζώνη του ευρώ, αλλά είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ανάκαμψη της οικονομίας με ένα ισχυρό νόμισμα," τόνισε ο 85χρονος πρώην πρόεδρος. "Το αν θα παραμείνει στο ευρώ ή αν θα χρησιμοποιήσει ένα εθνικό νόμισμα για ένα διάστημα, είναι επιλογή της Ελλάδας" επισήμανε.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είπε ότι αν η Ελλάδα είχε παραμείνει στη δραχμή, το νόμισμα θα ήταν σήμερα υποτιμημένο κατά 40% με 50%. Παράλληλα εξέφρασε τους φόβους του ότι οι Έλληνες δεν θα αποδεχθούν εσωτερική υποτίμηση 40% που έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας. "Αυτή η προσέγγιση θα έχει τεράστιο κοινωνικό και πολιτικό κόστος" είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η χώρα μας θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξαρτήτως νομίσματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου