Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΠΟΛΥΣΥΛΛΕΚΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Τα μεγάλα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ είναι κόμματα πολυσυλλεκτικά, με στόχο να σχηματίζονται πλειοψηφίες για να κυβερνήσουν. Στα κόμματα αυτά υπάρχουν διάφορες τάσεις, ασχέτως ότι είναι κόμματα αρχηγικά και δεν συγκαλούνται τα όργανα ,όπως δεν γίνονται και συνθέσεις. Ο Παπανδρέου π.χ μ`ένα στενό επιτελείο συμβούλων, αποφάσισε να πάει την Ελλάδα στο Δ.Ν.Τ και να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για δεκαετίες. Ούτε οι βουλευτές του κόμματος του γνώριζαν τις προθέσεις του, απλώς όταν έρχονται σοβαρά νομοσχέδια ψηφίζουν σχεδόν τυφλά εν ονόματι της κομματικής πειθαρχίας. Αυτό λέγεται κοινοβουλευτικό σύστημα έμμεσης δημοκρατίας, και δεν ντρέπονται οι θεράποντες του.
ΟΙ ΔΥΟ ΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ είναι γνωστές δύο τάσεις από κείμενα που δίνουν κατά καιρούς στην δημοσιότητα. Είναι «η αριστερή πρωτοβουλία» με επικεφαλής τον Γ. Παναγιωτακόπουλο, και «οι Έλληνες σοσιαλιστές» με επικεφαλής τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό οικονομικών Παντελή Οικονόμου. Κατά καιρούς αυτές οι τάσεις επικρίνουν την ηγεσία χρησιμοποιώντας αριστερή και φιλολαϊκή φρασεολογία. Στην πραγματικότητα όμως ψηφίζουν πάντα τα νομοσχέδια της κυβέρνησης χωρίς ουσιαστικές αντιρρήσεις. Απόδειξη η ανάληψη ενός καίριου υπουργείου από τον Οικονόμου. Η κριτική τους είναι για το θεαθήναι και για ψηφοθηρία.
ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ
Στο κόμμα της Ν.Δ υπάρχουν δύο κύριες τάσεις χωρίς να έχουν κάποιο πολιτικό πρόσωπο για αρχηγό. Είναι η τάση της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» στην οποία εντάσσεται ο πρώην βουλευτής και πρώην συνδικαλιστής Γιάννης Μανώλης, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος με το ειρωνικό προσωνύμιο «ο κόκκινος Πάνος» ο σύμβουλος του προέδρου Φαήλος Κρανιδιώτης, και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς. Στην «φιλελεύθερη πτέρυγα» εντάσσονται οι Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Μητσοτάκης. Άρης Σπηλιωτόπουλος κ.α Πρόσφατα υπήρξε η κόντρα του παλαίμαχου βουλευτή Σωτήρη Χατζηγάκη όπου μίλησε για «σταγονίδια στην Ν.Δ» και διεγράφη από τον αρχηγό. Απάντησε έχοντας την μύγα ο Φαήλος Κρανιδιώτης με δριμύ χαρακτηρισμούς και κατηγορίες εναντίον του Χατζηγάκη.
Απομένει να δούμε όταν γίνουν οι εκλογές αν ο κόσμος εμπιστευτεί ξανά τα δύο αυτά κόμματα που έφεραν τον τόπο σε αυτό το χάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου