Σάββατο 30 Μαρτίου 2013


ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΝΕΙΡΟ;
Ο ΚΑΙΡΟΣ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Σας παρουσιάζω ένα επίκαιρο κριτικό κείμενο του ΣΑΒΒΑ ΠΑΥΛΟΥ, για την κυπριακή πραγματικότητα που δημοσιεύτηκε το 1993, αλλά είναι και σήμερα ιδιαίτερα επίκαιρο μετά την δραματική οικονομική κατάσταση και το "θεραπευτικό σοκ" που υπέστη το νησί της Αφροδίτης.
"Στον τόπο μας δεν έχει καταπέσει το "κυπριακό όνειρο." Η ιδεολογία εκείνη που άρχισε να διαχέεται σόλα τα στρώματα του πληθυσμού μετά το 60, και που υποσχόταν σε όλους τους κατοίκους μια νέα Εδέμ,ένα νέο επίγειο παράδεισο,για όλους. όπου κι η πιο παράλογη επιθυμία πλούτου και επιτυχίας θα πραγματοποιόταν. Οι περισσότεροι ξεχύθηκαν μετά το 60, στο κυνήγι πραγμάτωσης αυτού του ονείρου. Το "κυπριακό όνειρο" ήταν ο κύριος συνεκτικός ιδεολογικός ιστός, που συνένωσε την κοινωνία του νησιού, και εν πολλοίς κάλυπτε τις ενοχές της, γιατί εγκατέλειψε τα προηγούμενα εθνικά οράματα και προσανατολισμούς. Ο διαμεσολαβητικός ρόλος που παίζει το κράτος στην αντίθεση περιφέρειας και μητρόπολης, βοηθούσε στην συσσώρευση πλούτου.
Οι συναλλαγματογόνες πηγές ήταν αρκετές, για να αρχίσει το άρμεγμα, άλλος λίγο άλλος πολύ. Το κυνήγι του πλούτου φαινόταν μια εύκολη υπόθεση.Όλοι χωρίς δυσκολίες μπορούσαν να γίνουν πρώτοι, μεγάλοι, πάμπλουτοι.Περιουσίες άρχισαν να σχηματίζονται και μεγάλες θέσεις να δίνονται με παχυλούς μισθούς και προβολή. Ο τόπος είναι μικρός,μια Ελληνική περιοχή περιορισμένης έκτασης που έγινε κράτος, όμως μοίραζε τόσα αξιώματα σένα πληθυσμό 500 χιλιάδων όσα περίπου και η υπόλοιπη Ελλάδα, η Ισπανία, και η Δανία. Άνθρωποι που όταν τους γνωρίσαμε σαρκάσαμε την ανικανότητα τους και την αμορφωσιά τους, ακούσαμε να γίνονται υπουργοί, άνθρωποι, που μείναμε έκπληκτοι για τον τενεκεδένιο χαρακτήρα τους, ακούσαμε να τοποθετούνται σε πόστα που καθόριζαν την μοίρα αυτού του τόπου. Λειψανδρία. Με κυπριοκεντρικά κριτήρια αξιολογήθηκαν και οι πνευματικές αξίες του νησιού.Άνθρωποι που μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης Ελληνικής παραγωγής, δίπλα στους Καβάφη, Σεφέρη, Κάλβο,Σολωμό,Καζαντζάκη Ρίτσο κ.λ.π είναι ζήτημα αν θα είναι τουλάχιστον ανεκτοί, ανακηρύχτηκαν μείζονες ποιητές, και μεγάλες πνευματικές μορφές, προβλήθηκαν μέχρι σημείου κορεσμού από τα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Πλούτος, αξιώματα, προβολή.Το "κυπριακό όνειρο" σε όλη του την αίγλη. Και προπαντός όλοι μπορούν να τα καταφέρουν, τα πάντα είναι εύκολο να επιτευχθούν.Ακόμη και κάποιος ανύπαρκτος στις εθνικές και πολιτικές περιπλοκές και περιπέτειες του τόπου, που στις δύσκολες ώρες του νησιού γέμιζε το θησαυροφυλάκιο του ,και αύξαινε το κομπόδεμα του, μπορούσε πέφτοντας με το αλεξίπτωτο του δανεικό,να πετύχει διάνα και τον προεδρικό θώκο.Ίσως η περίπτωση Γιώργου Βασιλείου να είναι επιστέγασμα, η πλήρης αποθέωση του "κυπριακού ονείρου."
ΠΗΓΗ ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΥΛΟΥ
"ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ1993"}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου