Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΤΟΥΡΚΙΑ- ΕΝΑΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Στο τεχνικό επιμελητήριο Χανίων το Σάββατο 10- 10 –2009 στις 8 το βράδυ, παρουσιάστηκε από την φιλόλογο Βαρβάρα Περράκη με πρόλογο του επίτιμου πανεπιστημιακού Ερατοσθένη Καψωμένου, ένα βιβλίο μικρού μεγέθους και 170 περίπου σελίδων με τίτλο «Οθωμανική αυτοκρατορία 2017μ.χ». Συγγραφέας του βιβλίου είναι ο Γιώργος Παπαγιανόπουλος αρχιτέκτονας, υπάλληλος υπ. δημ. έργων.
Μέσα από την μυθοπλασία του βιβλίου, ο συγγραφέας του θέλησε ως ενεργός πολίτης να μιλήσει, για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να επακολουθήσει ζωηρός διάλογος με το ακροατήριο. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι ο λαός ή τουλάχιστον ένα τμήμα του, προβληματίζεται βαθύτατα για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, και για τον επιθετικό γείτονα μας.
Ειπώθηκε από τον συγγραφέα ότι η Ελλάδα ηττήθηκε από την Τουρκία μετά το 1974. Πράγματι η Ελλάδα ηττήθηκε το 1974. Γιατί όμως ηττήθηκε; Πρέπει κι αυτά να τα λέμε και να μην αποκρύπτουμε τις ευθύνες της Ελληνικής πλευράς. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος απέσυρε την Ελληνική μεραρχία Κύπρου το 1969, με αποτέλεσμα η Κύπρος η οποία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία να μείνει ανοχύρωτη χώρα.. Το 1974 0 ονομαζόμενος και «σκύλος της ΕΣΑ ο «αόρατος δικτάτορας» Ιωαννίδης πραξικοπηματικά έκανε με τους υποτακτικούς του κίνημα εναντίον του εκλεγμένου Κύπριου προέδρου Μακαρίου και απόπειρα φόνου εναντίον του. Πρόεδρος τότε, ανέλαβε για λίγο ο εκλεκτός της χούντας Σαμψών. Η Αγγλία στη συνθήκη Ζυρίχης και Λονδίνου είχε βάλει εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου την Ελλάδα και την Τουρκία. με την λογική του δόγματος «διαίρει και βασίλευε.»
Μετά την πραξικοπηματική ενέργεια της χούντας των Αθηνών η εγγυήτρια δύναμη Τουρκία βρήκε το πρόσχημα να επέμβει για να προστατεύσει δήθεν τους τουρκοκύπριους, οι οποίοι ήταν το 18%του πληθυσμού. και κατέληξε να κατέχει το 40%του Κυπριακού εδάφους.
Η Τουρκία στο πλαίσιο της επεκτατικής της πολιτικής έκανε την δουλειά της, και προστάτεψε τα συμφέροντα της, ενώ η χούντα δεν είχε ετοιμοπόλεμο στρατό για να αντισταθεί και κατέρρευσε πουλώντας το νησί, και ο Καραμανλής είπε ότι η Κύπρος είναι μακριά προφανώς βλέποντας, την κακή κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων. Από τότε που ανακαλύφθηκε πετρέλαιο στο Αιγαίο η Τουρκία προσπαθεί να γίνει συνεκμεταλευτής του πετρελαίου , και ανακάλυψε τις γκρίζες ζώνες με τις ακατοίκητες βραχονησίδες.
Εξ ου και η δεύτερη Ελληνική ήττα με την αμφισβήτηση από την Τουρκία των Ιμίων την παραλίγο εμπλοκή σε πόλεμο μαζί μας, την μεσολάβηση των Αμερικανών και το ευχαριστώ του Σημίτη στους Αμερικανούς.
Η υπερπτήση των Τουρκικών αεροπλάνων στο Αγαθονήσι, και το Γαιδουρονήσι συνεχίζει την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών, και αναγκάζεται η Ελλάς να δαπανά τεράστια ποσά για τις αναχαιτίσεις των Τουρκικών μαχητικών. ΑΠΟ ΤΟ 1996 ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑ ΣΤΑ ΙΜΙΑ..Μετά τα Ίμια επακολούθησε και η συμφωνία της Μαδρίτης επακόλουθο των Ιμίων σύμφωνα και με το ντοκουμενταρισμένο με στοιχεία από το Στέητ Ντηπάρτμεντ βιβλίο του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, όπου η κυβέρνηση Σημίτη αναγνωρίζει στην Τουρκία «εύλογα συμφέροντα στο Αιγαίο.»
Η Ελληνική πλευρά ανίσχυρη να τιθασεύσει την επιθετική Τουρκία πόνταρε στο χαρτί της ένταξης της στην Ευρωπαική Ένωση στον εκδημοκρατισμό της, και στην αλλαγή της πολιτικής της.. Πλην όμως ο Γαλλογερμανικός άξονας δεν την επιθυμεί, ως πλήρες μέλος οπότε η Ελλάδα πρέπει να επανασχεδιάσει την εξωτερική της πολιτική και να έχει έτοιμα διάφορα νέα σενάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου