ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Οι αρχαίοι Έλληνες μας έδωσαν το συναίσθημα της κοινότητας. Έστω κι αν ορισμένοι ήταν πιο ίσοι από τους άλλους. Μας έμαθαν επίσης ότι το ουσιώδες στην ζωή ενός ενός ανθρώπου δεν είναι η εργασία αλλά η πολιτική ζωή, η επαφή με τους άλλους στην συνέλευση οι συζητήσεις στα συμπόσια.»
ΖΑΝ ΠΙΕΡ ΒΕΡΝΑΝ ΓΑΛΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ
Οι φερόμενοι ως υποψήφιοι ηγέτες της Ν.Δ. υιοθετούν άλλοι, υποκριτικά κι άλλοι για λόγους προσωπικού συμφέροντος, εκλογή από την λαική βάση της ΝΔ. Βεβαίως το ίδιο μοτίβο εγκαινίασε πρώτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η λαϊκή βάση όμως δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ ούτε άλλοθι , για την απόκτηση αίγλης, νομιμοποίησης και αξιωμάτων.
Η χρησιμοποίηση της βάσης, για την νομιμοποίηση του αρχηγού, κανένα σκεπτόμενο πολίτη, δεν πείθει ότι υπάρχει βούληση για συμμετοχική δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ δεν το έπραξε, πολύ δε περισσότερο η Ν.Δ. η οποία είναι περισσότερο υποτακτική, στα μεγάλα συμφέροντα και την φοβίζει η λαική συμμετοχή. Γιατί συμμετοχική δημοκρατία σημαίνει ότι ο λαός θα συμμετέχει στα κέντρα λήψης αποφάσεων, και θα συναποφασίζει για τα τεκταινόμενα στην πολιτεία, με μορφές άμεσης δημοκρατίας τύπου Αθηναικής δημοκρατίας της αρχαιότητας.
Κι όχι το κόμμα να αντιπροσωπεύει τον λαό, και να κρίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, διότι όταν έρχεται στην εξουσία αποστασιοποιείται εντελώς από τα λαικά συμφέροντα και διαχειρίζεται απλώς τις κρατικές υποθέσεις σαν ουδέτερος παρατηρητής. Ενίοτε και ως υπηρέτης πολυεθνικών ομίλων και παρασιτικών συμφερόντων.
Δεν είχε άδικο ο μακαρίτης φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης ο οποίος ονόμαζε τις δυτικές δημοκρατίες «φιλελεύθερες ολιγαρχίες».
Αλλά και στα κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμού όπου υπήρχε μονοκομματισμός, είδαμε την παταγώδη αποτυχία και την κατάρρευση του συστήματος.
Μια μορφή συμμετοχικής δημοκρατίας είναι η εκχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους, όπου ο Δήμος είναι κατά κανόνα πιο κοντά στον πολίτη.
Ο Δήμος θα μπορεί να καλεί τους δημότες σε κάθε γειτονιά, να συνδιαμορφώνουν την δημοτική πολιτική. Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια ο Συνασπισμός είχε φέρει στα Χανιά, στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου δημοτικούς εκπροσώπους αριστερού Δήμου κοντά στην Μαδρίτη και μίλησαν για συμμετοχικό προυπολογισμό τον οποίο είχαν συνδιαμορφώσει με τους δημότες στον Δήμο τους. Μορφές άμεσης δημοκρατικής συμμετοχής, μπορούν να εφαρμοστούν αν το θελήσουν τα κόμματα εξουσίας. Την επικαλούνται όμως ως άλλοθι νομιμοποίησης, των ηγεσιών τους για να ρίχνουν στάχ
ΠΟΙΗΣΗ
Πριν από 20 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου