Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο Ελληνικός καπιταλισμός υπήρξε υπανάπτυκτος και κρατικοδίαιτος.
Αυτό μπορεί να το εξηγήσει κανείς με το μικρό μέγεθος της Ελληνικής αγοράς,
Μέχρι το 1912 υπήρχε μια κολοβομένη Ελλάδα χωρίς την Κρήτη, την Ήπειρο, την Μακεδονία και Θράκη, και μέχρι το 1948, δεν είχαμε στην επικράτεια μας ούτε τα Δωδεκάνησα. Συνεπώς σε ένα τόσο μικρό χώρο ήταν αδύνατον να σχηματιστούν μεγάλες επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια από μια ανύπαρκτη κεφαλαιαγορά και να αναπτυχθούν. Στην αρχή της θητείας του Ελ.Βενιζέλου εισέρευσαν κεφάλαια από ομογενείς του εξωτερικού κυρίως Αιγυπτιώτες όπως ο Εμ. Μπενάκης.
Έτσι ο Ελληνικός καπιταλισμός στηρίχτηκε στις οικοτεχνίες και στις μικρές βιοτεχνικές επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούσαν 1-10 άτομα.
Στην χώρα μας δεν αναπτύχθηκε βαριά βιομηχανία, αλλά οι Έλληνες επιχειρηματίες περιορίστηκαν στην αντιπροσώπευση οίκων του εξωτερικού. Γιαυτό οι Έλληνες οικονομολόγοι στις μελέτες τους τον αναφέρουν ως κομπραδόρικο [εμπορικό καπιταλισμό] Η Ελλάδα μέχρι το 1950 ήταν χώρα κυρίως αγροτική. Μάλιστα ο αγροτικός κλήρος ήταν κατατεμαχισμένος και μικρός, οι οργανωμένες καλλιέργειες ήταν ανύπαρκτες, χωρίς αγροτική εκβιομηχάνιση, κι έτσι η παραγωγή περιοριζόταν να καλύψει τις ανάγκες της οικογένειας, και είχε περιορισμένο εξαγωγικό προσανατολισμό. Είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η αγροτική ύπαιθρος, δεν διέθετε ούτε ηλεκτρική ενέργεια., ούτε υποφερτό και προσβάσιμο οδικό δίχτυο.
Στον Ελληνικό χώρο αναπτύχθηκε και ευδοκίμησε η ελαφριά βιομηχανία με προεξάρχουσα την βιομηχανία τροφίμων.
Στην δεκαετία του 1990 όταν οδεύαμε προς την ΟΝΕ εξαγοράστηκαν από τις Ευρωπαικές πολυεθνικές, οι σημαντικότερες και οι πιο κερδοφόρες Ελληνικές βιομηχανίες
Οι Έλληνες λαός νησιώτικος και θαλασσοπόρος από αρχαιοτάτων χρόνων εκμεταλλεύτηκαν, τους ανοιχτούς ορίζοντες των θαλασσών και διέπρεψαν στην εμπορική ναυτιλία.
Η Ελλάδα διαθέτει μια από τις ισχυρότερες εμπορικές ναυτιλίες σε παγκόσμιο επίπεδο δεν σημαίνει βέβαια ότι τα εφοπλιστικά κεφάλαια επενδύονται στην Ελλάδα
εκτός από ένα μέρος τους σε επιχειρήσεις της στεριάς. Τα παλιότερα χρόνια όταν η Ελλάδα ήταν καθυστερημένη και υπανάπτυκτη χώρα, και διέθετε φθηνό εργατικό δυναμικό οι εφοπλιστές προσλάμβαναν Έλληνες ναυτικούς, και συνέρρεε σημαντικό συνάλλαγμα στην χώρα μας, όπως και από τους Έλληνες μετανάστες.
Σήμερα οι εφοπλιστές προσλαμβάνουν Ασιάτες και Αφρικανούς ναυτικούς, ως κατώτερο πλήρωμα και Έλληνες ως αξιωματικούς των πλοίων.
Μετά το 1990 και την πτώση των καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης, ανοίχτηκε πεδίον δόξης λαμπρόν για το Ελληνικό κεφάλαιο, το οποίο δημιούργησε στα Βαλκάνια μια Ελληνική ενδοχώρα όπου απόκτησε ζωτικό χώρο, όπως είχε πει και ο Γερμανός καγκελάριος Αδόλφος Χίτλερ για τις χώρες τις οποίες κατακτούσε.
Βεβαίως με την κινητικότητα ην οποία απέκτησε το Ευρωπαικό και Διεθνές κεφάλαιο
νομίζω ότι έχει καταφέρει να κυριαρχεί σε πολλούς τομείς της Ελληνικής οικονομίας.
Σήμερα στην Ελλάδα κυριαρχεί το τραπεζικό κεφάλαιο το οποίο και στηρίζει το καταναλωτικό μοντέλο της οικονομίας και το οποίο υπήρξε συντηρητικό και δεν επλήγη από την διεθνή κρίση.
Στην Ελληνική οικονομία το αγροτικό εισόδημα συνεισφέρει πλέον κατά 3,50% η βιομηχανία κατά 23,50% και ο τομέας των υπηρεσιών κατά 73%. Είναι ομολογουμένως μεγάλη η ανατροπή τατελευταία 30 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου