ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΑΖ- [ΣΤΕΙΤΖ]
Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΥΘΜΟΝΟΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η κυβέρνηση αποφάσισε σύμφωνα και με τις προεκλογικές της εξαγγελίες να καταργήσει τα στάζ-[στέιτζ ] στο δημόσιο τομέα, και να τα αφήσει στον ιδιωτικό τομέα, με την προυπόθεση ότι θα είναι, μονάχα εξάμηνης διάρκειας κατάρτιση σύμφωνα και με το νόμο. Για τους εργαζόμενους στα προγράμματα αυτά πάρθηκε η πολιτική απόφαση να μην
μοριοδοτηθούν στους διαγωνισμούς του δημοσίου.
Τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων έγιναν ένα ακόμη όχημα ρουσφετολογικών διορισμών από το κόμμα της Ν.Δ. κατασπαταλώντας ακόμη και τον κουμπαρά του ταμείου κοινωνικής αλληλεγγύης των εργαζομένων ΛΑΦΚΑ., σύμφωνα και με την καταγγελία του συνδικαλιστή των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, και τωρινού υφυπουργού κοινωνικών ασφαλίσεων Γιώργου Κουτρουμάνη.
Το κράτος μέσω των κυβερνητικών κομμάτων είναι όχημα ρουσφετολογικών προσλήψεων, από της ιδρύσεως του, και δεν κομίζομε «γλαύκας στας Αθήνας» με την σημερινή μας αναφορά. Η πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα ονομάστηκε έτσι από το κλάμα των απολυομένων δημοσίων υπαλλήλων, που απολύονταν από τις επόμενες κυβερνήσεις που ανελάμβαναν την εξουσία, για να τοποθετήσουν τους δικούς τους.
Έως ότου ψηφίστηκε ο νόμος για την μονιμοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων.
Την κατάργηση των σταζ κατήγγειλε η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μίλησε για σκληρότητα, και για βαθύ ΠΑΣΟΚ, και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολιτεύσεως ,με διαφορετικό σκεπτικό το καθένα.
Είναι γεγονός ότι εκτός από την Ν.Δ. και το παλιό ΠΑΣΟΚ έχει αμαρτωλό παρελθόν στο σύστημα του πελατειακού κράτους, και των ρουσφετολογικών προσλήψεων πατώντας στις ανάγκες των εργαζομένων, για να τους έχουν και τα δυο κόμματα, σε εξάρτηση και σε ομηρία, εκείνους και τις οικογένειες τους. Να μην ξεχνάμε και τις υπερβολές της Ν.Δ. την προεκλογική περίοδο του 2004 που υποσχόταν να μονιμοποιήσει 250.000 συμβασιούχους οι οποίοι αποδείχτηκαν γύρω στις 30.000.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και τα δύο κόμματα εξουσίας έβλαψαν το ίδιο στο ζήτημα αυτό την Ελλάδα. Και δεν βοήθησαν να εμπεδωθεί στην χώρα μας το κράτος δικαίου, η αξιοκρατία η ισονομία και η ισοπολιτεία. Με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί σωστά η δημόσια διοίκηση ,να κατασπαταλώνται πόροι να μην γίνονται επενδύσεις, και να υπάρχει πρωτοφανή διαφθορά. Το 1993 επιτέλους το ΠΑΣΟΚ ξύπνησε από τον λήθαργο του, και κατάλαβε που οδηγείτε η χώρα με τα ρουσφέτια, τα οποία είναι κατάλοιπο καθυστερημένων, ανατολίτικων δεσποτικών κοινωνιών, και ψήφισε το νόμο που έμεινε γνωστός στην ιστορία ως «νόμος Πεπονή.»
Φυσικά λειτούργησε εν μέρει, διότι δεν ήταν δυνατόν να αλλάξουν 200 χρόνων πολιτικές πατρωνίες. Μετά από μερικά χρόνια λειτουργίας του ΑΣΕΠ, ο συνήγορος του πολίτη που είναι ανεξάρτητη αρχή κατήγγειλε γύρω στο 2003 αν θυμάμαι καλά, το όργιο ρουσφετολογικών προσλήψεων στους Δήμους της χώρας.. Οι οποίοι είχαν παρακάμψει με διάφορα τερτίπια τον ΑΣΕΠ. Τώρα η νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ , προσπαθεί να κάνει μια νέα αρχή προβάλλοντας την αξιοκρατία και τις προσλήψεις, μέσω ΑΣΕΠ.
Αν πετύχει ομολογουμένως θα είναι μια επανάσταση εκ των άνω, κάτι προτότυπο ιστορικά, γιατί οι επαναστάσεις γίνονται από τα κάτω. Ο Γιώργος όμως δήλωσε στους υπουργούς και τα στελέχη του να είναι «αντιεξουσιαστές.»
Βεβαίως για να γίνει πράξη η αξιοκρατία στο δημόσιο η κυβέρνηση πρέπει να συγκρουστεί και με το κόμμα πού έχει την εξουσία ,το βαθύ ΠΑΣΟΚ, και με ορισμένους παλιούς βουλευτές του, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν οργιάσει στα ρουσφέτια των διορισμών, αλλά και με εκείνο το κομμάτι του κοινωνικού συνόλου, το οποίο έχει γαλουχηθεί με αυτή τη νοοτροπία.. Ότι στην Ελλάδα προχωράς γλείφοντας και έρποντας.
Η αρχή όμως, είναι σωστή οι καλοπροαίρετοι πολίτες την επικροτούν, ανεξάρτητα τι ψήφισαν, και ελπίζουν μονίμως να παγιωθεί η αρχή της αξιοκρατίας στην Ελλάδα.
ΠΟΙΗΣΗ
Πριν από 20 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου