Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Ανέκαθεν απλουστεύτηκα σε πολύωρους ύπνους αποφεύγοντας κυρίως την ομιλία
μα όμως δεν είμαι τίποτα άλλο από γλώσσα».ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ
Στην εκπομπή «Έχει γούστο» της Μπίλιως Τσουκαλά στην «ΝΕΤ» παρουσιάστηκε το Δημοτικό τυροκομείο της νήσου Ίου, ενός μικρού νησιού των Κυκλάδων δίπλα στην Σαντορίνη. Το Δημοτικό αυτό τυροκομείο επεξεργάζεται ενάμιση τόνο γάλα ημερησίως και το προϊόν του έχει βραβευτεί με πλήθος πανελληνίων και διεθνών βραβείων. Προτίθεται δε να αυξήσει την παραγωγή του για να καλύψει την αυξημένη ζήτηση. Ο Δήμαρχος ο οποίος είχε πριν είκοσι χρόνια την ιδέα να βοηθήσει την τοπική οικονομία και να στηρίξει τους ανθρώπους του νησιού για να μείνουν στον τόπο τους σήμερα έχει αναλάβει Γ.Γ. στο υπουργείο Πολιτισμού μετά από 19
χρόνια Δημαρχιακής θητείας. Ο Δήμος κάθε περιοχής εάν έχει ανθρώπους στην τοπική αυτοδιοίκηση με αγάπη για τον τόπο τους και όραμα, μπορούν να συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη. Η Κρήτη είναι ένα μεγάλο και ευλογημένο νησί. Δυστυχώς έχουν εγκαταλειφθεί σχεδόν τα πάντα προς χάρη του τουρισμού, ο οποίος έχει καταντήσει σχεδόν μονοκαλλιέργεια. Η αγροτική οικονομία εγκαταλείφθηκε και εισάγουμε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα από το εξωτερικό. Η βιοτεχνία διέλυσε γιατί έρχονται φθηνά Ασιατικά προϊόντα. Ο τουρισμός όμως είναι ένα παρά πολύ ευάλωτο προϊόν και δεν μπορεί να στηριχθεί μονομερώς μια τοπική και περιφερειακή οικονομία. Υπάρχει ανάγκη για ισόρροπη ανάπτυξη. Εκεί όπου δεν επενδύουν οι ιδιώτες μπορούν να μπουν μπροστάρηδες οι Δήμοι να κάνουν την αρχή και ύστερα να πουλήσουν το 70% της Δημοτικής επιχείρησης στο πλατύ κοινό σε μετοχική ή συνεταιρική βάση. Στην Κρήτη έχουμε επιστημονικούς φορείς, ώστε να σχεδιάσουν μια ισόρροπη ανάπτυξη του νησιού. Το Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο το ΤΕΙ Κρήτης, το Ινστιτούτο τεχνολογίας έρευνας, το ΜΑΙΧ, τα οικονομικά και τεχνικά επιμελητήρια, το ΓΕΩΤΕ Κρήτης.
Δεν νομίζω ότι έχουμε αξιοποιήσει επαρκώς τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου μας, παρά καταστρέψαμε το περιβάλλον με την άναρχη τουριστική ανάπτυξη, σε βάρος όλων των άλλων δραστηριοτήτων. Φορείς και λαός πρέπει να βάλουν φαιά ουσία αλλά και να γίνει ενδελεχής διάλογος για το μέλλον που θέλουμε για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.
Κάθε κρίση είναι και μια ευκαιρία αναστοχασμού και κοιτάγματος προς το μέλλον χωρίς μεμψιμοιρίες και πισώπλατες μαχαιριές κατά ευαυτών και αλλήλων, κατά δικαίων και αδίκων. Ας μη ξεχνούμε και την ρήση του Τζον Κένεντυ « Δεν έχει σημασία τι θα κάνει η πατρίδα για σένα αλλά τι θα κάνεις εσύ για την πατρίδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου