ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΗ
« Πολιτισμός και πολιτική» στην αίθουσα του ωδείου .
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Την Κυριακή 11-4-2010 το ΔΗΠΕΘΕΚ οργάνωσε ημερίδα με τίτλο «Πολιτική και πολιτισμός» στην κεντρική αίθουσα του «Βενιζέλειου Ωδείου Χανίων». Ομιλητές ήταν διακεκριμένοι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών καθώς και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ο καθηγητής Γιώργος Γραμματικάκης μίλησε με πόνο ψυχής, για την καταστροφή του περιβάλλοντος στην Κρήτη εξαιτίας της άναρχης τουριστικής ανάπτυξης. Είπε επίσης ότι αν διαβάσουμε τους φιλοσόφους της αρχαιότητα γράφουν ότι οι πολιτικοί πάντα είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης μίλησε για την άναρχη τουριστική ανάπτυξη και τον πολιτισμό της καθημερινότητας ο οποίος δεν σέβεται και καταστρέφει το περιβάλλον. Έκανε κριτική επίσης και για τα σκουπίδια» της ιδιωτικής τηλεόρασης και είπε ότι ούτε η δημόσια τηλεόραση παρήγαγε κανένα Ελληνικό έργο το 2009 αλλά γεμίσαμε ξένες παραγωγές. Ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος , είπε ότι μερικοί Έλληνες διαβάζουν ένα βιβλίο το χρόνο κι οι άλλοι κανένα κι ότι δεν σεβόμαστε καθόλου τον δημόσιο χώρο, και εάν μπορούσαμε θα πετάγαμε τα σκουπίδια μας από το μπαλκόνι στο δρόμο. Αντίθετα είμαστε πολύ καθαροί στον ιδιωτικό μας χώρο δηλαδή στο σπίτι μας. Μίλησε κι αυτός για την τηλεόραση ότι βλέπουμε σύμφωνα με έρευνες κατά μέσο όρο έξη ώρες την ημέρα τις περισσότερες στην Ευρώπη, και κριτίκαρε κι αυτός την «τρας» τηλεόραση. Είπε ότι οι υπεύθυνοι των σταθμών λένε ότι οι ποιοτικές εκπομπές δεν έχουν ακροαματικότητα και τις βάζουν μετά τις δώδεκα την νύχτα και έτσι γίνεται αυτοεκπληρούμενη προφητεία διότι την ώρα που της προβάλλουν ο κόσμος κοιμάται. Με έντονη συγκίνηση ο αρχιμουσικός Δημήτρης Μυράτ είπε ότι συναντά στον δρόμο του πολύ αξιόλογους ανθρώπους στην Ελλάδα και δεν θάπρεπε να βρισκόμαστε στην δεινή θέση την οποία είμαστε σήμερα. Στην παρέμβαση του ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος είπε ότι οι ευρωπαίοι αναγνωρίζουν μονάχα τον Καρλομάγνο ως δημιουργό της Ευρώπης και όχι την Ελλάδα η οποία είναι η κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στην Ζάκρο της Σητείας τελειώνει ένα Ευρωπαϊκό μονοπάτι. Εκεί με χρηματοδότηση των τεσσάρων αυτοδιοικήσεων της Κρήτης και μερικών πλουσίων Κρητικών θα στηθεί ένα πελώριο άγαλμα, με την τον ταύρο και την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία σύμφωνα με τον μύθο. Λοιπόν κάποια στιγμή στα Ανώγεια τον πλησιάζει ένας όμορφος μαυροντυμένος Ανωγειανός με κατσούνα γένια και στιβάνια και του λέει.
«Κουμπάρε εσύ είσαι ο Κούντουρος. Ναι του απαντώ τι με θέλεις». –«Έμαθα ότι θα κάνετε το άγαλμα σένα βούϊ». «Τι θα γράψετε πάνω στο βούϊ» . «Σε μια πλάκα στην πίσω μεριά θα γράψουμε τα ονόματα των δωρητών. Γράψτε μωρέ και το δικό μου». «Πόσα λεφτά θα μας δώσεις εσύ κουμπάρε; Την φτώχεια μου μωρέ θα σας δώσω την φτώχεια μου του απαντά ο Ανωγεινός».
Ο σκηνοθέτης το ανέφερε για να δείξει ότι ορισμένοι ορεινοί Κρητικοί,έστω κι αν δεν καταλαβαίνουν τον συμβολισμό του αγάλματος θέλουν να είναι εκεί παρόντες.
Εισηγήσεις επίσης έκαναν και ο Μάνος Στεφανίδης ιστορικός τέχνης, καθώς και ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης μίλησαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο εκδότης της μηνιαίας εφημερίδας «Πυξίδα της πόλης» Μαθιός Φραντζεσκάκης.
ΕΥΘΥΒΟΛΑ ΚΑΙ ΜΗ
Πριν από 2 ημέρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου