Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

"Η ΣΠΙΘΑ" ΚΑΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Η κίνηση ενεργών πολιτών "Σπίθα" δημιουργήθηκε έπειτα από έκκληση 60 ενεργών πολιτών των Χανίων, το Δεκέμβριο του 2010 προς τον μουσικοσυνθέτη και πολιτικό Μίκη Θεοδωράκη. Έκτοτε η Ελλάδα γέμισε κινήσεις πολιτών, κάτω από την ομπρέλα της «Σπίθα».Οι πολιτικές αναφορές της «Σπίθα» θυμίζουν παλιό ΠΑΣΟΚ των αρχών της 3ης Σεπτέμβρη του 74. Είναι εθνικοπατριωτικές, φιλολαϊκές, και τάσσονται εναντίον του μνημονίου και εναντίον των Αμερικάνικων βάσεων στην Σούδα. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήρθε στα Χανιά, συνοδευόμενος από τον πρώην σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού μακαριστού πλέον, Ανδρέα Γ. Παπανδρέου ,καθηγητή του Συνταγματικού δικαίου Γιώργο Κασιμάτη, επιτελή της κίνησης του. Ο Μίκης Θεοδωράκης διανύει το τέλος της 8ης δεκαετίας της ζωής του. Το πολιτικό του παρελθόν είναι ένα πολιτικό ζικ ζακ με αποκορύφωμα την υπουργοποίηση του , στην κυβέρνηση Μητσοτάκη το 90-93. Αν το δει κανείς ψυχαναλυτικά ο Μίκης προσπαθεί να άρει από μέσα του την ντροπή και τις ενοχές για εκείνη την συνεργασία. Ό ίδιος ομολόγησε σε συνέντευξη του παλιότερα στον δημοσιογράφο της «Ελευθεροτυπίας Δημήτρη Γκιώνη ότι¨ «ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής μου».
Ο Μίκης ο οποίος συνάρπασε τα πλήθη των αριστερών, με τις επικολυρικές μουσικές του, και με τους αγώνες του στις γραμμές του ΕΑΜ, ο οποίος γεύτηκε την εξορία στα ξερονήσια, στην ανώμαλη Ελληνική περίοδο, ο Μίκης ως πρόεδρος της «ΔΝΛαμπράκη» πριν την δικτατορία, ο Μίκης ο αγωνιστής εναντίον της χούντας εκτοπισμένος στην Ζάτουνα της Αρκαδίας , και αυτοεξόριστος αργότερα στο Παρίσι, έδωσε μέσα από την ηγεσία του Π.Α.Μ, την μάχη του εναντίον της δικτατορίας, στο εξωτερικό.
Ο Μίκης άδραξε την ευκαιρία που του έδωσε η επιστολή των 60 Χανιωτών -σύμφωνα βέβαια με την σημερινή πολιτική του τοποθέτηση-, για να περισώσει την υστεροφημία του , και να μείνει στην ανάμνηση του λαού, ως λαϊκός πολιτικός ηγέτης. Ο Μίκης Θεοδωράκης πραγματοποίησε πολιτική ομιλία στα Χανιά , στο ανοιχτό θέατρο της «Ανατολικής Τάφρου» υπό βροχή, διακοπτόμενος από τα χειροκροτήματα των πολιτών του κατάμεστου θεάτρου.

Υ. Γ Ο καθηγητής του Συνταγματικού δικαίου Γ. Κασιμάτης παρουσιάζεται στις αφίσες ως «μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής» της «Σπίθας».
Δεν σκέφθηκαν οι υπεύθυνοι ότι καλώς η κακώς η σημειολογία παραπέμπει στην συμβουλευτική επιτροπή του δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου