Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Η ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΗΜΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
1973 17 Νοέμβρη . Εμείς οι κάτοικοι της επαρχίας δεν είχαμε πληροφόρηση για τα συμβάντα της εποχής. Εγώ και να μου συγχωρήσετε το εγώ, που χρησιμοποιώ ήμουν τότε νέος δροσερός και ωραίος. Τα δραματικά γεγονότα του Πολυτεχνείου τα έμαθα από την κρατική τηλεόραση. Με πλήρη συσκότιση, και απόκρυψη της αλήθειας. Ούτε για νεκρούς μάθαμε ούτε για τον εγκληματία διοικητή των τεθωρακισμένων Ν. Ντερτιλή που έδωσε την διαταγή για την κατεδάφιση της πύλης του Πολυτεχνείου, ούτε για ξεσηκωμό εργαζομένων και φοιτητών και τρίξιμο των χουντικών θεμελίων. Η κρατική τηλεόραση είπε για ολίγους ταραξίες οι οποίοι χάλασαν την ησυχία των νοικοκυραίων. Η κρατική τηλεόραση τότε ήταν απολύτως ελεγχόμενη από την στρατιωτική χούντα. Ποιος ήμουν εγώ; Ένας μικροαστούλης που αγωνιζόταν να επιβιώσει σε μια επαρχιακή πόλη. Μικροαστούλης με αριστερές καταβολές από οικογένεια. Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε; Αν γινόταν εκλογές αριστερά θα ψήφιζα. Τι θα ψήφιζαν οι άλλοι κάτοικοι διαφόρων επαγγελμάτων, οι υπάλληλοι δημόσιοι, και ιδιωτικοί οι αγρότες που για να τους καλοπιάσει η χούντα τους χάρισε τα χρέη; Δεν το γνωρίζω. Λέγεται και ακούγεται ότι κόσμος και κοσμάκης στήριζε την χούντα. Εκτός των άλλων την χούντα την ευνοούσαν και στήριζαν οι Αμερικανοί. Μάλιστα ο τότε αυτοεξόριστος πολιτικός Ανδρέας Γ. Παπανδρέου στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο «Η δημοκρατία στο απόσπασμα» είχε γράψει ότι¨ «Ο Συνταγματάρχης Γ. Παπαδόπουλος ήταν ο πρώτος πράκτορας της Αμερικανικής cia που είχε γίνει πρωθυπουργός σε χώρα της Ευρώπης».
Ο Ελληνοαμερικανός Τομ Πάπας τότε είχε έλθει για επενδύσεις στην χουντοκρατούμενη Ελλάδα, ένα ακόμη δείγμα εύνοιας των Αμερικανών προς τους χουντικούς.
Ορισμένοι Έλληνες επιχειρηματίες επένδυαν στον τουρισμό κτίζοντας στα νησιά νέα ξενοδοχεία 4,και 5 αστέρων. Τα κόμματα βρισκόταν στην κατάψυξη, «στον γύψο» όπως έλεγε τότε ο γελοίος Συνταγματάρχης Γ. Παπαδόπουλος πρωτεργάτης του πραξικοπήματος πρόεδρος και πρωθυπουργός μέχρι που τοποθέτησε πρωθυπουργό χωρίς εκλογές, τον δοτό Σπύρο Μαρκεζίνη για να δώσει επίφαση ελευθερίας. Όπως είπε κι ο ποιητής «ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν». Παρά την επιφανειακή φιλελευθεροποίηση της χούντας
υπήρχαν ακόμη εξόριστοι στα ξερονήσια του Αιγαίου, και έκτακτα στρατοδικεία εν δράσει. Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και η «φιλελευθεροποίηση» του Παπαδόπουλου λόγω πιέσεων από το εξωτερικό, δημιούργησαν ρήγμα στους κόλπους της χούντας. Ο Ταγματάρχης Γιάννης Ιωαννίδης ο επονομαζόμενος και «σκύλος της ΕΣΑ» έκανε αντιπραξικόπημα και έριξε την εθελόδουλη κυβέρνηση Μαρκεζίνη . Οι δικοί του στη Κύπρο έκαναν απόπειρα δολοφονίας εναντίον του προέδρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ο Ιούλιος του 1974 ήταν κοντά. Τότε ο Τουρκικός «Αττίλας» εισέβαλλε και κατέλαβε τη βόρεια Κύπρο. Τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις είχαν ανακοινώσει την επιστράτευση των Ελλήνων ανδρών μέχρι ηλικίας 40 ετών. Ήταν γύρω στις μια και μισή ίσως δύο μετά τα μεσάνυχτα. Οι μέρες της χουντικής κυβέρνησης ήταν πλέον μετρημένες. Με οπλισμένο τον Ελληνικό λαό, και με τους Τούρκους στρατιώτες να εισβάλλουν , στο νησί της Αφροδίτης η χούντα είχε πανικοβληθεί. Είχα παρκάρει τα αυτοκίνητο στην αυλή μου χωρίς να το κλειδώσω. Τότε ακόμη στις μικρές πόλεις, δεν υπήρχε εγκληματικότητα και μπορούσατε να κοιμηθείτε με ανοιχτά παράθυρα. Ακούω χτυπήματα στην πόρτα. Σηκώνομαι αγουροξυπνημένος και ανοίγω με χασμουρητό την πόρτα. Αντικρίζω ένα χωροφύλακα. Στην αρχή νόμισα ότι μου έκλεψαν το ι.χ αυτοκίνητο. Ήταν νέο απόκτημα και καμάρωνα σαν γύφτικο σκεπάρνι γι`αυτό. Έστω κι αν ακόμη το χρωστούσα. Ο χωροφύλακας με προσγείωσε ανώμαλα. «Μην ανησυχείτε». Μου είπε. «Σας έφερα την εντολή για την επιστράτευση σας». Μου έδωσε το χαρτί τον ευχαρίστησα και χάθηκε στο σκοτάδι της νύχτας. Την ίδια νύχτα παρουσιάστηκα στο Μόδι Κυδωνίας. Σε ελαιώνες είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες επίστρατοι. Την πρώτη νύχτα την περάσαμε στο πόδι ξάγρυπνοι συζητώντας για την πολιτική κατάσταση. Περιμέναμε ώρα με την ώρα να μας δώσουν εντολή να πάμε στη Κύπρο. Εμείς οι επίστρατοι βιώσαμε την τραγωδία της Κύπρου οι περισσότεροι μήνες δύο σε στρατόπεδα χωρίς να πάρουμε εντολή από μια πανικόβλητη χούντα. Έφυγαν όμως καταδρομείς από το στρατόπεδο του Μάλεμε. Ορισμένοι έπεσαν υπέρ πατρίδος. Η χούντα κάτω από το βάρος της Τουρκικής εισβολής δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την οργή των Ελλήνων και άφησε την διακυβέρνηση, και την διαχείριση της κρίσης σε κυβέρνηση Εθνικής ενότητας ,υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μια ακόμη Ελληνική Εθνική, τραγωδία λες και ήταν γραμμένη από τον τραγικό ποιητή της αρχαιότητας Σοφοκλή, διαδραματίστηκε εμπρός στα μάτια του Ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου