Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

52] Η σύζυγος του Κυριάκου ονομαζόταν Ελένη, και ήταν πτυχιούχος φαρμακοποιός. Διέμεναν στο Περιστέρι Αττικής. Στο κέντρο του Περιστεριού, η Ελένη είχε ανοίξει φαρμακείο από δεκαετίας.
Το ανδρόγυνο είχε γνωριστεί στην εποχή της φοιτητικής τους ζωής, στην Μπολόνια της Ιταλίας. Γνωρίστηκαν σε μια συγκέντρωση των Ελλήνων φοιτητών στην φοιτητική λέσχη. Υπήρξαν φοιτητές στην περίοδο που η χούντα των Αθηνών σιγά άρχισε να σαπίζει. Οργανώθηκαν στο κίνημα του αριστερού χώρου, και στην οργάνωση Π.Α.Μ, όπου έδιναν την μάχη τους , από το εξωτερικό εναντίον της δικτατορίας.
Έζησαν τον απόηχο των γεγονότων του Πολυτεχνείου το 1973 ως πρωτοετείς φοιτητές.
Στην αρχή ο Κυριάκος δεν είχε προσέξει ιδιαίτερα, την δυναμική καστανόξανθη κοπέλα, η οποία έμοιαζε περισσότερο με Ιταλίδα του βορά, παρά με Ελληνίδα. Είχε αποροφηθεί με τα διαβάσματα του, αλλά ήταν και τσιμπημένος με μια Ιταλίδα φοιτήτρια της νομικής μεγαλύτερη του. Η όμορφη Ιταλίδα από την Τοσκάνη είχε μποι φρεντ,[φίλο] ένα Ρωμαίο συμφοιτητή της, και του έδωσε χυλόπιτα.
Απογοητεύτηκε για λίγο και κλείστηκε στον εαυτό του.
Με τον καιρό ξέχασε την αποτυχία του , και πρόσεξε τις χάρες το μπρίο και την πνευματικότητα της συντρόφισσας του, στον αγώνα .
Της έκλεισε ραντεβού για να τα πούνε στο κυλικείο του πανεπιστημίου.
Η Ελένη τον είχε προσέξει από την αρχή και της άρεσε, αλλά δεν ήταν από αυτές που κάνουν την πρώτη κίνηση.
Μετά το πρώτο τους ραντεβού, έγιναν αχώριστοι φίλοι εραστές, και αργότερα σύζυγοι και συνοδοιπόροι.
Ήταν τριτοετείς φοιτητές όταν έμαθαν από τα νέα της Ιταλικής τηλεόρασης «Ράι» για την κατάρρευση της χούντας.
Την χαρά τους και την ανακούφιση τους για την κατάρρευση, της τυραννίας που δεν τους άφηνε, ήσυχους, και τους παρακολουθούσε μέσω των προξενικών αρχών ακόμη και στην Ιταλία, διαδέχθηκε η λύπη. και η απογοήτευση.
Απογοήτευση διότι η χούντα με τα ανδρείκελα της στην Κύπρο, κατέλυσε την νόμιμη κυβέρνηση, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.
Μετά από το πραξικόπημα η Τουρκία βρήκε πρόσχημα ως εγγυήτρια δύναμη ,να επέμβει και κατέλαβε ένα μεγάλο μέρος του νησιού.
Η Αγγλία που είχε στην κατοχή της την Κύπρο επέβαλλε ως εγγυήτρια δύναμη την Τουρκία, πιστή πάντα στο αυτοκρατορικό δόγμα των μεγάλων δυνάμεων «Διαίρει και βασίλευε.»
Στους σκεπτόμενους και αγωνιστές φοιτητές ήταν βαρύ να τον χωνέψουν ότι ακόμη μι φορά ο Ελληνισμός προδόθηκε εκ των έσω και συρρικνώθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου