Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

63]Μεταξύ διαβασμάτων, και της παρουσίας τους, στα μαθήματα των πιο επιφανών καθηγητών τους, η παρέα των φοιτητών μας ,είχε διαθέσει χρόνο για το φοιτητικό περιοδικό, και για συνδικαλιστική δράση.
Ήταν απίθανη η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στα Ελληνικά πανεπιστήμια.
Στον φοιτητικό συνδικαλισμό ήταν ζωντανός, ένας έντονος κομματισμός, και συναλλαγές των συνδικαλιστών, με τις πρυτανικές αρχές.
Στην αξιολόγηση των υποψηφίων καθηγητών , το κλίμα ήταν κομματικοποιημένο επικρατούσαν οι κολλητοί, και οι κομματικοί φίλοι και διόλου, οι άξιοι και με τα περισσότερα προσόντα.
Ορισμένοι καθηγητές, επίσης είχαν μεταπτυχιακούς φοιτητές και εργάζονταν δωρεάν, σε διάφορα προγράμματα για λογαριασμό μεγάλων εταιριών, τα οποία οι ίδιοι εμπορευόταν.
Οι ίδιοι καθηγητές οι οποίοι είχαν μετατρέψει τα πανεπιστήμια, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, έβγαιναν δημόσια και έκαναν υποκριτικά δηλώσεις, υπέρ της «δημόσιας και δωρεάν παιδείας.»
Στο φοιτητικό περιοδικό τα παιδιά είχαν καταγγείλει, πολλές φορές , τις παθογένειες, της λειτουργίας του πανεπιστημιακού χώρου, και του φοιτητικού συνδικαλισμού.
Στο τελευταίο φύλο μάλιστα είχαν βγάλει στο φώς, της δημοσιότητας την περίπτωση παλαιού καθηγητή, ο οποίος είχε καταφέρει να διορίσει, στενά συγγενικά του πρόσωπα σε θέσεις καθηγητών, με μειωμένα προσόντα.
Για να τους εκφοβίσει μάλιστα ο καθηγητής, είχε καταθέσει μήνυση εναντίον της συντακτικής ομάδας του περιοδικού.
Ο καθηγητής που συμπαθούσαν περισσότερο, ήταν ένας ψηλός, άνδρας
με βαθύ μπλέ μάτια αρρενωπό πρόσωπο, και μια μικρή αλογοουρά.
Ήταν από τους πιο διακεκριμένους φιλολόγους, ο οποίος είχε κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Γερμανία, και είχε διδάξει σε φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Το όνομα του ήταν Πλήθων ,επειδή ο πατέρας του εξίσου πανεπιστημιακός θαύμαζε, τον αναγεννησιακό φιλόσοφο του Μυστρά
Γεώργιο Πλήθωνα-Γεμιστό.
Γύρω του είχε σχηματίσει μια ομάδα φοιτητών σε ένα «Όμιλο Μαρξιστικής θεωρίας.»
Μαζευόντουσαν κυρίως σε ένα κτίριο του πανεπιστημίου που ετελείτο υπό κατάληψη. Εκεί εδίδοντο οι διαλέξεις, ετίθεντο οι προβληματισμοί
κι εγίνοντο οι συζητήσεις, για την επανάσταση την αποτυχία της ,και τις προυποθέσεις, για την μελλοντικά επιτυχία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου