Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ .Ν.Δ. Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΕΠΟΜΕΝΑ.
ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Μετά την δήλωση του νομάρχη Χανίων κου Αρχοντάκη ότι ανεξαρτητοποιείται από την Ν.Δ., επειδή κατά δήλωση του πήρε δεξιά στροφή με τον κο Σαμαρά, και για να έχει τα νώτα της προφυλαγμένα η ΝΕ. Χανίων του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν θα κατηγορηθεί μήπως υπάρχουν υπόγεια ρεύματα, και στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ ο νυν νομάρχης, έδωσε στην δημοσιότητα ανακοίνωση, ότι το ΠΑΣΟΚ,¨ «διαθέτει πλειάδα ικανών και άξιων στελεχών, που στον κατάλληλο χρόνο μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις στην αυτοδιοίκηση, με νικηφόρο αποτέλεσμα.» Εντωμεταξύ σε τηλεοπτική εκπομπή τοπικού καναλιού ο πρώην βουλευτής της ΝΔ. κος Μανούσος Βολουδάκης τόνισε κατηγορηματικά ότι¨ «δεν άλλαξε γραμμή το κόμμα κι ότι παραμένει ένα κεντροδεξιό κόμμα.» Πράγματι δεν έγινε καμιά πολιτική συζήτηση στην ΝΔ. ούτε για τα αίτια της ήττας, ούτε για την μελλοντική της ιδεολογική και πολιτική γραμμή. Κύριο μέλημα των υποψηφίων προέδρων ήταν οι εκατέρωθεν βολές κατά ριπάς, ή οι πλάγιες βολές, και η εξουδετέρωση του αντιπάλου. Το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα των αντιπάλων συνάγεται από τις έως τώρα τοποθετήσεις τους, και από το πολιτικό και κομματικό τους παρελθόν. Σημειώνουμε ότι κανένα κόμμα δεν είναι μονολιθικό στην Ελλάδα πλην του Κ.Κ.Ε. και του ΛΑΟΣ. Όλα τα άλλα κόμματα έχουν τάσεις, άτυπες τάσεις, -ιδεολογικά ρεύματα,- και μόνο στον Συνασπισμό είναι κατοχυρωμένες από το καταστατικό.
Στην Ν.Δ. υπάρχουν δύο κυρίαρχες τάσεις στο κόμμα. Η δεξιά η ονομαζόμενη και «λαϊκή δεξιά» η οποία εκφράζεται από τον Α. Σαμαρά, και η νεοφιλελεύθερη που εκφράζεται από την Ντόρα Μπακογιάννη. Η νεοφιλελεύθερη τάση, η οποία κυρίως έχει αναφορά στην σχολή του Σικάγου [οικονομική σκέψη Μίλτον Φρίντμαν και μαθητών του, που ονομάστηκαν «τα παιδιά του Σικάγο»] όπως και στην οικονομική σκέψη του Καρλ Πόπερ συγγραφέα του βιβλίου ¨»Η ανοιχτή κοινωνία και οι εχθροί της». Ο νεοφιλελευθερισμός της σχολής αυτής, ο οποίος εφαρμόστηκε από τον Ρ. Ρήγκαν και την Μ. Θάτσερ σε Αμερική και Αγγλία συγκρούστηκε με τα συνδικάτα κατά μέτωπο και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Αρχή του νεοφιλελευθερισμού είναι η απρόσκοπτη και ελεύθερη λειτουργία της αγοράς με το κράτος θεατή και νυχτοφύλακα της οικονομίας . Η αγορά όμως δεν λύνει τα κοινωνικά προβλήματα αλλά δημιουργεί αλλοτριωμένες συνειδήσεις και «περιττούς» ανθρώπους, κατά τον Ζίγκμουντ Μπάουμαν, ο οποίος γράφει στο βιβλίο του «Σπαταλημένες ζωές» [εκδόσεις «κατάρτι»] ότι οι σύγχρονες κοινωνίες δημιουργούν ¨ «ανθρώπινα απορρίμματα από μετανάστες πρόσφυγες και άλλους παρίες» οι οποίοι είναι άνεργοι απελπισμένοι και περιθωριοποιημένοι. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι στην Ευρώπη δεν έχει εφαρμοστεί ο άκρατος φιλελευθερισμός πλην της Αγγλίας που ακολουθεί το Αμερικάνικο μοντέλο. Στην Δυτική Ευρώπη με υπόδειγμα τα Σκανδιναβικά κράτη έχει λειτουργήσει το κράτος παροχών και πρόνοιας. Σήμερα βέβαια το μοντέλο αυτό αμφισβητείται και χτυπιέται αλύπητα από τους νεοφιλελεύθερους.
Το μοντέλο με το κράτος πρόνοιας που έχει αναφορά και στον οικονομολόγο σερ Τζον Μέϋναρντ Κέϋνς ονομάζεται σοσιαλδημοκρατικό , η αν θέλετε «σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο», σε αντιδιαστολή με τον κρατικό αυταρχικό σοσιαλισμό της πρώην Σοβιετ. Ένωσης. Ίσως θα έπρεπε να ονομάζεται καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο γιατί δεν έχει καταργηθεί η οικονομία της αγοράς. Σε όλο όμως το πολιτικό φάσμα δεξιό και αριστερό αρέσει να ωραιοποιεί τα πράγματα για να σερβιριστούν στις μάζες ευκολότερα , να είναι πιο κατανοητά για να περαστεί ευκολότερα η γραμμή τους.
Η δεξιά τάση η οποία εκφράζεται από τον Α. Σαμαρά είναι πιο συντηρητική τάση . Έχει ως μότο την οικονομία της αγοράς αλλά έχει υιοθετήσει και τον κρατικό παρεμβατισμό και το κοινωνικό κράτος της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι περισσότερο πιστή στις παραδοσιακές αξίες [πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια.] ανεξάρτητα όμως του λεξιλογίου του Σαμαρά, το κόμμα της Ν.Δ. είναι πολυσυλλεκτικό και έχει μέσα του και νεοφιλελεύθερους και λαϊκοδεξιούς. Το ρεύμα αυτό εκτός το εύπορα στρώματα του πληθυσμού έχει και στήριξη από ευρύτερες λαϊκές μάζες με χαμηλή παιδεία. Έτσι είναι υποχρεωμένος να κάνει συνθέσεις όπως πραγματοποιεί και το ΠΑΣΟΚ για να αποκτά την πλειοψηφία και να αναλαμβάνει την εξουσία. Βεβαίως έχει σημασία στα κόμματα εξουσίας πια τάση έχει την εξουσία στο κόμμα, γιατί θα κυριαρχήσουν οι θέσεις και προτάσεις της. Όπως π.χ. όταν ανέλαβαν «οι εκσυγχρονιστές»του ΠΑΣΟΚ το κόμμα φιλελευθεροποιήθηκε και γύρισε την πλάτη στην λαϊκή του πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου