Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΏΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΜΕ ΤΙΣ «ΑΛΥΣΙΔΕΣ»
«ΚΑΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ»
Διάβασα στον «Αγώνα» ότι οι έμποροι του Ηρακλείου σε συνεργασία με τους αγροτικούς συναιτερισμούς διαβουλεύονται, προκειμένου να ιδρύσουν μετοχικό εμπορικό πολυκατάστημα στην πόλη του Ηρακλείου. Μακάρι να ευοδωθεί η προσπάθεια τους και να τους ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι νομοί της Κρήτης, Χανιά-Ρέθυμνο και Λασήθι.
Άκουσα τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ κο Απόστολο Αλεξάκη να λέει σε τοπικό κανάλι ότι¨ "Αν μαζευτούν έξη Ολλανδοί κάνουν ένα συνεταιρισμό, ενώ έξη Έλληνες τον διαλύουν".
Ποιός μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει άδικο;
Η οργάνωση της Ελληνικής οικονομίας σε μικρές οικοτεχνίες, βιοτεχνίες, μικρές επαγγελματικές και εμπορικές επιχειρήσεις έκανε τον μικροπαραγωγό –έμπορο-επαγγελματία, βιοτέχνη, να αισθάνεται ότι μόνος του τα βγάζει πέρα και του έδωσε την αίσθηση της αυτάρκειας.
Τον έκανε καχύποπτο σε κάθε συλλογική προσπάθεια αισθανόμενος ανασφάλεια να ρισκάρει σε κάτι που το θεωρούσε άγνωστο, δύσκολο στην διοίκηση και αβέβαιο.
Ενώ έβλεπε την θύελλα την οποία έρχεται με την Ευρωπαϊκή καπιταλιστική ολοκλήρωση, και την ενιαία αγορά ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας έμεινε αδρανής.
Στα Χανιά π.χ. έγιναν συλλογικές προσπάθειες οι οποίες αντί να στραφούν στο πως θα αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός των μεγάλων διεθνών κυρίως αλλά και Ελληνικών αλυσίδων, επένδυσαν σε ψυχαγωγικά πάρκα και σε μια προσπάθεια ανοίγματος ιδιωτικού κέντρου υγείας που δεν τελεσφόρησε. Τώρα θα ξεκινήσουν από το μηδέν στο Ηράκλειο, αν τα καταφέρουν και συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια ,και από χρηματοδοτήσεις τραπεζών. Πολύ καλή η προσπάθεια. Υπάρχει όμως ένα αλλά. Δηλαδή εάν η προσπάθεια αυτή είχε πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την παροιμία ¨«των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν» τότε και οι πολυεθνικές θα το σκεπτόταν να έλθουν στις πόλεις μας, και αν ερχόταν θα είχαν οι δικοί μας κατακτήσει μερίδια αγοράς , και φουλ εξέλιξη με έτοιμη πελατεία.
Θα αντιμετώπιζαν τις εμπορικές αλυσίδες με δεδομένη υπεροχή. Τώρα γίνεται το αντίστροφο.
Θα ξεκινήσουν με μια αγορά υπέρ πλήρη και με κατακτημένα τα μερίδια αγοράς από τους πολυεθνικούς ομίλους. Η προσπάθεια θέλει μεγάλη τόλμη , πολύ περισσότερη προσπάθεια ,όπου και θα υπάρξει μεγαλύτερο ρίσκο. Καθώς και μια ισχυρή και έξυπνη στρατηγική, η οποία θα εντείνει, ένα συνεχή αγώνα με έμπειρα διευθυντικά στελέχη {Μάνατζερς Μάρκετινγκ] για εδραίωση στην αγορά. Έστω κι έτσι ποτέ δεν είναι αργά οι Έλληνες όπου τολμούν νικούν.
Η ΑΚΤΗ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΛΙΜΑΝΙ
Απορώ γιατί δεν υπάρχει πλακόστρωση -δεν υπήρξε ποτέ δηλαδή- στο μισό αριστερό κύκλο του παλιού λιμανιού από το ξενοδοχείο «Λουκία» μέχρι το φρούριο «Φιρκά» και μέχρι τουλάχιστον τις καινούργιες αλυσίδες. Βλέπω τώρα αντικαθίστανται από συνεργείο η φθαρμένη πλακόστρωση στην αρχή του αριστερού κύκλου{Ακτή Κουντουριώτη}. Γιατί δεν ενδιαφέρονται οι καταστηματάρχες του λιμανιού να κάνουν διαβήματα προς την δημοτική αρχή.; Δεν τους ενδιαφέρει
άραγε η πλακόστρωση και ο ευπρεπισμός της περιοχής;
Κύριε δήμαρχε τώρα που έχετε την ευθύνη του λιμενικού δημοτικού ταμείου γιατί δεν ευπρεπίζεται, το παλιό λιμάνι; Δεν εισπράττετε αρκετά από τους καταστηματάρχες να τοποθετήσετε πλακάκια στην παραλιακή οδό; Είναι τόσο δύσκολο να το σκεφτεί κανείς συνεργάτης σας.;
ΑΔΟΞΑ ΤΕΛΗ
Διάβασα στον τύπο ότι 4000 ιδιοκτήτες παλιών ιδιωτικών αυτοκινήτων στις Σέρρες, κατέθεσαν τις πινακίδες
γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δυσβάστακτα τέλη. Αυτή η μεγάλη και απότομη αύξηση των τελών από την κυβέρνηση της ΝΔ που δεν έκανε τουλάχιστον ηπιότερη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έφερε πολλούς χαμηλοσυνταξιούχους σε απελπισία και ιδού το αποτέλεσμα. Το κράτος όταν δεν σκέπτεται τις πολιτικές του, έρχονται μπούμερανγκ κι αντί να έχει αύξηση θα υπάρξει μείωση των δημοσίων εσόδων.
Πως διπλασιάζεις κύριε τα τέλη κυκλοφορίας ,σε ένα συνταξιούχο ο οποίος έχει ένα σαραβαλάκι και δεν μπορεί να το αντικαταστήσει; Αυτό λέγεται κοινωνική πολιτική;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου