Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕ ΑΓΚΑΘΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Προφανώς η αριστερά είναι ξεπερασμένη όπως λειτουργεί σήμερα και δεν έχει πεθάνει οριστικά. Μπορεί όμως να εξαντληθεί ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι οι περισσότερες συνιστώσες του δεν πιστεύουν στην μεταρρύθμιση και στην ανανέωση της αριστεράς και σε ένα σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, αλλά φλερτάρουν με το αποκρουστικό πρόσωπο του σταλινισμού και της μίας και μοναδικής ιδέας –άποψης.
Η αριστερά είναι γέννημα της Γαλλικής επανάστασης και του διαφωτισμού, και υπάρχει για να εκφράσει τους φτωχούς και τους καταπιεσμένους του κόσμου τούτου. Αν τελειοποιηθούν οι ανθρώπινες κοινωνίες {δηλαδή ποτέ } τότε και η αριστερά δεν θα έχει λόγο ύπαρξης. Βεβαίως η αριστερά θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση. Να υπερασπίζετε τα συμφέροντα αυτών που την έχουν ανάγκη, αλλά και να αναλύει με επιτυχία τις αλλαγές που γίνονται με μεγάλη ταχύτητα στον σύγχρονο κόσμο να τις αφομοιώνει, και να προσαρμόζει ανάλογα την δράση της.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αριστερά μετά την πτώση των καθεστώτων του υπαρκτού σοσιαλισμού, που ένα τμήμα της είχε αγιοποιήσει βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση κι έχει χάσει την προωθητική της δύναμη. Η ιστορία όμως δεν είναι ο ιστορικός χρόνος της σύντομης ζωή μας αλλά η αιώνια ανθρώπινη πολιτική ιστορία. Πάντα κάποιες δυνάμεις θα αντιπροσωπεύουν και τους ταπεινούς του κόσμου τούτου ανεξάρτητα από την ονομασία τους και την φορεσιά τους.
Η αριστερά η οποία σέβεται τον εαυτόν της δεν αναλώνεται σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και ξόδεμα δυνάμεων μεταξύ των συνιστωσών και ομάδων.
Αγωνίζεται να ανοίξει νέους ορίζοντες στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου εναντίον του κόσμου της εργασίας.
Η σύγχρονη αριστερά συνδιαμορφώνει την πολιτική της με τα κοινωνικά κινήματα και δεν κατέχει καμιά εξ αποκαλύψεως αλήθεια που την οδήγησε σε μαρασμό.
Η σύγχρονη αριστερά προβαίνει σε συνθέσεις έπειτα από εξαντλητικό διάλογο.
Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των συνιστωσών του Σύριζα μόνο θλίψη μπορούν να γεμίσουν τον κόσμο της αριστεράς ο οποίος ελπίζει σε μια ανανέωση της αριστεράς μακριά από τις παλιές και ξεπερασμένες ιδεοληψίες.
Δικαίως η ανανεωτική αριστερά δεν παίρνει κάρτα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν αγωνίστηκε δίνοντας μάχες για την ανανέωση ώστε να οπισθοδρομήσει στην σταλινική της περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου