Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

ΣΑΜΑΡΙ ΣΤΗΝ ΝΤΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΝΔ.
ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Κέρδισε στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. με συντριπτική πλειοψηφία ο
Αντώνης Σαμαράς. Η τακτική του να μένει μακριά από την δημοσιότητα και κατά την διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο πολιτισμού, και στην ευρωβουλευτική του θητεία τον προφύλαξε από την φθορά της παράταξης του.
Η ομολογία πίστης της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και οι αναφορές στο παρελθόν του Σαμαρά δεν την βοήθησαν να πείσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Ν. Δ. να της δώσουν την πλειοψηφία.
Αντίθετα την έκριναν συνυπεύθυνη για τα σκάνδαλα και την κακή διακυβέρνηση της χώρας.
Απορίας άξιον είναι πως ταυτίζεται το συμφέρον του υπέργηρου συνταξιούχου παππούλη των 600 ευρώ, που τον πήγαν σχεδόν σηκωτό στην κάλπη να ψηφίσει με τα συμφέροντα των μεγαλοαστών και των προνομιούχων στρωμάτων των βορείων προαστίων της Αθήνας, τα οποία κυρίως εκπροσωπεί η Ν.Δ.
Ήταν φανερό ότι η Ντόρα είχε το δαχτυλίδι της διαδοχής στο χέρι, γιαυτό τον λόγο την ακολούθησε και όλο το παλιό υπουργικό συμβούλιο.
Παράλληλα έλεγχε και τους μηχανισμούς του κόμματος της Ν.Δ.
Όταν έκανε την πρόταση του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος για την εκλογή από την βάση του κόμματος δεν το έκανε από δημοκρατική ευαισθησία, δεδομένου ότι η λαϊκή βάση χρησιμοποιείται για να νομιμοποιήσει τα συμφέροντα της κορυφής και είναι μίας χρήσεως. Ο Αβραμόπουλος ήξερε ότι από το συνέδριο θα έβγαινε με μεγάλη πλειοψηφία, η Ντόρα Μπακογιάννη πρόεδρος του κόμματος. Ενώ οι εκλογές από την βάση θα άλλαζαν τους συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του Αβραμόπουλου Έτσι πίστευε μέχρι που είδε τις δημοσκοπήσεις πως δεν τον ευνοούν και υποχώρησε Την ιδέα του, υιοθέτησε και ο Αντώνης Σαμαράς κι έτσι η Ντόρα έχασε το παιχνίδι. Αλλά την κίνηση ματ όπως είπε και ο υπεύθυνος την εταιρίας δημοσκοπήσεων «Μαρκ» κος Γεράκης καλεσμένος στον «Αλφα», την έκανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όταν συμμάχησε με τον Σαμαρά και του κάλυψε τον κεντρώο χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Καρατζαφέρης προέτρεψε τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. να ψηφίσουν Ντόρα Μπακογιάννη «για να έρθουν ξανά στην εξουσία.»
Υπάρχουν και στην ΝΔ. πολιτικοί της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» όπως ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο πρώην συνδικαλιστής Γιάννης Μανώλης οι οποίοι αντιτίθενται στο κράτος νυχτοφύλακα και στο «λεσέ πασέ λεσέ φερέ», στον άκρατο νεοφιλελευθερισμό ,στις ορέξεις της αδηφάγου και σκληρής αγοράς η οποία κατασπαράζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Οι περισσότεροι από αυτούς στήριξαν τον Αντώνη Σαμαρά, πλην του Βύρωνα Πολύδωρα και του Μ. Έβερτ για προσωπικούς λόγους. Τα λαϊκά στρώματα ποσώς ενδιαφέρονται για το πρόσωπο του αρχηγού της συντηρητικής παράταξης. Όσο για την πολιτική που θα ασκήσει όταν θα κατέχει την εξουσία. Η πολιτική αυτή μεγάλωσε τις ταξικές ανισότητες, περιθωριοποίησε περισσότερες κοινωνικές ομάδες αύξησε το δημόσιο χρέος της χώρας, και οδήγησε σε απόγνωση τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού. Για την κωμωδία της λαϊκής ψηφοφορίας για την ανάδειξη προέδρου, ορισμένοι Συνταγματολόγοι λένε ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη αυταρχικότητα τον πρόεδρο του κόμματος, σε ένα σύστημα που δεν διαθέτει αντίβαρα στην συγκέντρωση εξουσιών του πρωθυπουργού και το οδηγεί σε μια άτυπη προεδρική δημοκρατία και σε μια παντοδυναμία και μονοκρατορία του πρωθυπουργού και των συμβούλων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου