Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΟΥΣΟ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
ΠΕΡΙ ΕΛΛΕΊΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΙΜΟΝΙΩΝ

Τελικά ποιο είναι το έλλειμμα του προϋπολογισμού; 8% ή 12%; Να τι λέει
ο Γιάννης Παπαθανασίου ο προηγούμενος υπουργός οικονομίας [εκπομπή PRESS-ΝΕΤ 3-11-2009] Απευθυνόμενος προς τον Τηλέμαχο Χυτήρη.»Το έλλειμμα είναι 8%
εσείς όμως προσθέσατε και τα 6,5 δις χρέη των νοσοκομείων, καθώς και 500 εκατομμύρια για δημόσιες επενδύσεις κι έτσι ανεβάσατε το έλλειμμα σε 12%.»
Και συνέχισε ο κος Παπαθανασίου»Εμείς δεν αρνηθήκαμε τα χρέη των νοσοκομείων αλλά δεν μπορούσαμε να τα δώσουμε σε ένα προϋπολογισμό και σε δύσκολη κατάσταση όπως είναι η σημερινή. Στην δύσκολή αυτή συγκυρία επιβαρύναται επίσης τον προϋπολογισμό και με 500 εκατομμύρια για δημόσιες επενδύσεις.».
Ομολογουμένως είναι μια λογική κι αυτή ότι θα μπορούσαν να πληρωθούν με δόσεις τα χρέη των νοσοκομείων. Όμως έχει μία παρενέργεια. Με το να πληρώνονται τα χρέη στους προμηθευτές των νοσοκομείων σε τρία και τέσσερα χρόνια όλες οι προμηθεύτριες εταιρίες πενταπλασιάζουν τις τιμές. Έτσι οι φορολογούμενοι πληρώνουν για μαύρο χαβιάρι αυτήν την καθυστέρηση. Όσο για τις δημόσιες επενδύσεις καλά κάνει η κυβέρνηση και διαθέτει αυτά τα χρήματα για να υπάρξει απασχόληση και να κινηθεί η αγορά. Με τον εκτραχηλισμό που έχει πάρει η οικονομία η κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Ως προς την σύλληψη της φοροδιαφυγής αυτών που διαθέτουν εξωχώριες [ΟΦ ΣΟΡ] εταιρίες και φοροδιαφεύγουν, και με τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια όσων μεγάλων εταιριών επιδίδονται σε αυτό το ευγενές σπορ. Αλλά βεβαίως και από οιονδήποτε ελεύθερο επαγγελματία δεν κόβει αποδείξεις και δεν αποδίδει το Φ.Π.Α. ή και δηλώνει πολύ χαμηλά εισοδήματα. Οπωσδήποτε πρέπει να ανασυνταχτούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί η κεντρική υπηρεσία εφοριακού ελέγχου, και οι τοπικές εφορίες. Βεβαίως οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, από την κρίση και τον υπερεπαγκελματισμό και από την κυριαρχία των μεγάλων αλυσίδων που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά.. Πολλές φορές η φοροδιαφυγή είναι για αυτούς συμπλήρωμα του εισοδήματος τους. Να γιατί πρέπει να στηριχτούν πάση θυσία γιατί συμβάλλουν στην απασχόληση. Η κοινωνική δικαιοσύνη και η αναδιανομή του εισοδήματος πρέπει να είναι μόνιμος στόχος της κυβέρνησης. Άλλωστε αυτή είναι και η ταυτότητα των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων όσων την διατηρούν ακόμη, και δεν έχουν πλήρως προχωρήσει σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές

ΔΥΟ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ.

Επισήμανση πρώτη. Δεν έχει ανοίξει ακόμη το αθλητικό κέντρο στην παλιά ηλεκτρική και οι κυρίες αδημονούν να συνεχίσουν τις ασκήσεις τους για λόγους υγείας. Μην περιμένετε βέβαια κυρίες μου ότι θα αδυνατίσετε με την γυμναστική .
Κόψτε λίγο τα γλυκά και τα λιπαρά.
Επισήμανση δεύτερη.
Ως επί το πλείστον οι κυρίες οι οποίες παρακολουθούν το «λαϊκό πανεπιστήμιο» του δήμου τα τελευταία χρόνια, γιατί φιλομαθέστατες συνήθως είναι οι κυρίες μιας κάποιας ηλικίας απαλλαγμένες από τις πολλές οικογενειακές «υποχρεώσεις» κι όχι οι κύριοι οι οποίοι προτιμούν την …αφασία του ποδοσφαίρου.
Οι κυρίες που σπουδάζουν λοιπόν διερωτώνται γιατί δεν έχει αρχίσει ακόμη να λειτουργεί το «λαϊκό πανεπιστήμιο» του δήμου. Κι αν καταδεχθούν οι υπεύθυνοι να δώσουν ανακοίνωση στον τύπο για ενημέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου