Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Η ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΌ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Έτσι όπως λειτουργεί το φορολογικό σύστημα δεν αποτυπώνει, το φορολογητέο εισόδημα. Είναι διάτρητο από πόρτες και παράθυρα από διευκολύνσεις συντεχνιών και ομάδων πίεσης, ούτως ώστε να υπάρχει νόμιμη φοροαπαλλαγή.
Εάν δεν κλείσουν αυτά τα παράθυρα είναι μάταιη η προσπάθεια της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων από την φορολογία,. και δεν μιλώ για τους πολύ πλούσιους αλλά για τα εισοδήματα από την μέση και πάνω.
Ως αποτέλεσμα όλου αυτού του αλαλούμ πολλές φορές σκόπιμου, είναι ότι πληρώνουν φόρους μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ,και λίγοι έντιμοι φορολογούμενοι.
Βεβαίως πρέπει να πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους και οι μεγάλες ΑΕ. τις οποίες απάλλαξε μειώνοντας την φορολογία τους κατά 10% η κυβέρνηση της Ν.Δ. και υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα φορολογήσει το ΠΑΣΟΚ.
Μιλάμε για τα διανεμόμενα κέρδη κι όχι για τα κεφάλαια τα οποία επενδύονται και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
Κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης για είσπραξη νέων φόρων από τα ίδια υποζύγια θα έχει σαν αποτέλεσμα το επιπλέον στέγνωμα της αγοράς και το βάθεμα της κρίσης.
Ήδη η ύφεση της οικονομίας θα είναι για το 2009 περί το 1,6% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, το ίδιο περίπου, θα συνεχιστεί και το 2010.
Εντωμεταξύ και μια μικρή ανάπτυξη της τάξης του 1%ετησίως όπως προβλέπουν ορισμένοι οικονομολόγοι για αργότερα, σημαίνει μείωση του εργατικού εισοδήματος,
Αλλά εκτός από την φορολογική διάσταση, υπάρχει και η παραγωγική διάσταση της χώρας μας . Πως τα κατάφεραν οι κυβερνήσεις διαχρονικά να δημιουργήσουν μια τέτοια χάλια οικονομία, χωρίς ανταγωνιστικότητα και εξαγωγικό προσανατολισμό, αλλά και χωρίς επενδύσεις στην οικολογική γεωργία, στις μικρές και στις εύρωστες επιχειρήσεις νέων τεχνολογιών και καινοτομιών; Αλλά και στον οικοτουρισμό της υπαίθρου;
«Η διεθνής διαφάνεια» σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις της, μας κατάταξε 71η από 57η πέρυσι, πιο πίσω και από την Μποτσουάνα,
διεφθαρμένη χώρα του κόσμου δίπλα στην Βουλγαρία, και την Ρουμανία.
Σε αυτό τον τομέα της ντροπής ανεβαίνουμε αλματωδώς.
Στην παραγωγή που πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να παράγουμε φαιά ουσία να ρισκάρουμε, προτιμά κι ο κόσμος με τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά την σιγουριά του δημοσίου υπαλλήλου.
Και ύστερα θα κά..α..αθομαι έλεγε ο αμίμητος ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος σε ένα νούμερο του στις επιθεωρήσεις που πρωταγωνιστούσε. Το επιθεωρησιακό νούμερο του Φωτόπουλου έφερε επιτυχία και γέμισε το ταμείο του θεάτρου. .Εμείς όμως ως χώρα γίναμε νούμερα ακόμη και στις Βρυξέλλες με το «Γκρήκ στατίστικς.»
Πώς θα ζητήσουμε το 2009 50 δισεκακατομμύρια ευρώ από τις αγορές και με τι επιτόκια.;
Που είναι η κοινοτική αλληλεγγύη . Θα αφήσει η ανεπτυγμένη πλούσια Ευρώπη να μας κατασπαράξουν την Ελλάδα μας οι αδηφάγες τράπεζες.; Μας αφήνουν στο στόμα του λύκου για να πει ο πρωθυπουργός ότι είπε και ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1897; «Δυστυχώς επτωχεύσαμε?»
Αν δεν έχουμε ήδη πτωχεύσει ως χώρα και ως κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου