Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 25-11-2009 ΣΤΟ Π.Κ.Χ. ΜΑΓΕΨΕ ΤΟ ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΜΑΕΣΤΡΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΚΩΣΤΟΥΡΑΚΗ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Όταν οι μούσες συνάντησαν την μουσική ευλόγησαν την «Χορωδία και Μαντολινάτα Χανίων”, υπό την διεύθυνση του γνωστού δασκάλου και μαέστρου Αντώνη Κωστουράκη. Η αθάνατη μουσική με τους ήχους και τις μελωδίες της εξημερώνει τα ήθη των ανθρώπων, και τους χαρίζει γαλήνη και ψυχική ηρεμία. Δεν είναι τυχαίο πως η μουσική χρησιμοποιείται και στις εγχειρήσεις ασθενών για να γαληνεύει η ψυχή τους, αλλά και ως μουσικοθεραπεία η οποία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που στηρίζεται στην εκτέλεση, ή στην ακρόαση μουσικών έργων.
Αλλά τι είναι η μουσική; Σύμφωνα με το λεξικό «Πάπυρος Λαρούς» “
Μουσική είναι η τέχνη των ήχων η αξιοποίηση των στοιχείων του ρυθμού, της μελωδίας, της αρμονίας για τη δημιουργία συνθέσεων που εκφράζουν ιδέες και συναισθήματα και εκτελούνται με μία η περισσότερες φωνές και όργανα.. Το σύνολο των έργων αυτής, η θεωρία και τα είδη της » Θυμάμαι τον κο Αντώνη Κωστουράκη τότε που διατηρούσε την σχολή μουσικής στην περιοχή της Σπλάντζιας.
Εκεί φοίτησαν οι κόρες μου κατά την διάρκεια των λυκειακών τους σπουδών ,και τον ευχαριστώ για το ήθος του , και για την μουσική παιδεία την οποία μετέδωσε στις νέες γενιές. Σε ένα κατάμεστο πνευματικό κέντρο ,την Τετάρτη 25-11-2009 η «Χορωδία και Μαντολινάτα Χανίων» με τον άξιο μαέστρο της και δημιουργό της, μας χάρισε παλιές μελωδίες του μεσοπολέμου χιλιοτραγουδισμένες και πολυαγαπημένες. Μελωδίες σε σύνθεση του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη του μεσοπολέμου Μιχάλη Σουγιούλ. Οι άνθρωποι που αποτελούν την «Χορωδία και Μαντολινάτα Χανίων» είναι Χανιώτες και Χανιώτισσες, διαφόρων επαγγελμάτων οι οποίοι
είναι εραστές της μουσικής και του τραγουδιού, και συμμετέχουν για να γεμίσουν την ψυχή τους με την αγάπη τους για την τέχνη. Παράλληλα προσφέρουν την αγάπη τους αφιλοκερδώς προς αγωγή της ψυχής των φίλων της μουσικής.
«Ο Μιχάλης Σουγιούλ υπήρξε πολυγραφώτατος στο είδος της Ελληνικής ελαφριάς μουσικής κατά τον μεσοπόλεμο και την πρώτη μεταπολεμική δεκαετία,γράφοντας περισσότερα από 700 τραγούδια σε όλα τα στυλ, ταγκό, ρομάντζες, βαλς, καντάδες, δημοτικά , πατριωτικά και λαϊκά, και με μεγάλη εμπορική επιτυχία.Έχει γράψει μουσική για 45 θεατρικές επιθεωρήσεις και 10 κινηματογραφικές ταινίες.
Ανάμεσα στα γνωστότερα τραγούδια του , που παραμένουν κοσμαγάπητα για περισσότερο από μισό αιώνα αφότου γράφτηκαν, συμπεριλαμβάνονται τᨻΆστα τα μαλλάκια σου», Ας ερχόσουν για λίγο», «Κάτι με τραβά κοντά σου», «Ο μήνας έχει εννιά», «Παιδιά της Ελλάδας παιδιά» «Μα χωρίζει ο πόλεμος» «Το τσαρούχι» «Άρχισαν τα όργανα», «Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα», «Το τραμ το τελευταίο»,» Μια ζωή την έχουμε», «Αδύνατον να κοιμηθώ», «Άλα άνοιξε κι άλλη μπουκάλα » «Άσε τον παλιόκοσμο να λέει»,»Μονά ζυγά», «Άτιμη τύχη». Σε συνεργασία με τους Αλέκο Σακελάριο και Χρήστο Γιαννακόπουλο, ως στιχουργούς, δημιούργησε μεταπολεμικά τη σχολή του «αρχοντορεμπέτικου», μια σχολή που συνδύαζε λαϊκότροπους-συνήθως χιουμοριστικούς στίχους- και μουσική, με δυτικότροπες ενορχηστρωτικές επιρροές. Πρώτο τραγούδι της σχολής αυτής ήταν ¨»Το τραμ το τελευταίο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου