Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Η ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Στις ΗΠΑ με την εκλογή του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία άλλαξε η οικονομική πολιτική σε προοδευτική κατεύθυνση. Η Ε.Ε. επιμένει στην μονεταριστική πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων σε εποχή μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
Για την νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ε.Ε. ασφαλώς έχουν ευθύνες τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας τα οποία κυβερνούν την χώρα τα τελευταία 35 έτη, και έχουν υπογράψει τα σχετικά κείμενα. Είναι γεγονός βέβαια ότι στην μεγάλη αυτή ένωση με τα θετικά της και τα αρνητικά της, υπηρετούνται κυρίως τα συμφέροντα των μεγάλων κυρίαρχων κρατών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, καθώς και της Αγγλίας που δεν είναι στην ομάδα του ευρώ και έχει το ένα πόδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον άλλο στην Αμερική. Θα μου πείτε ότι αν δεν δημιουργηθούν συμμαχίες είναι δύσκολο να παρέμβει ένα μικρό κράτος όπως η Ελλάδα και να αλλάξει την γενική πολίτική κατεύθυνση. Πόσο μάλλον ένα κράτος καταχρεωμένο και λιγότερο ανεπτυγμένο όπως η Ελλάδα. Η Ε.Ε. λειτουργεί ως μία μεγάλη ανοιχτή αγορά ,όπου διακινούνται ελεύθερα προϊόντα και υπηρεσίες. Στην ανοιχτή αυτή αγορά κυριαρχούν τα μονοπώλια της Ευρώπης τραπεζικά, βιομηχανικά, χρηματιστικά, και υπηρετούν μέσω της πολιτικής τάξης τα συμφέροντα τους. Με τον νεοφιλελευθερισμό ως πρόταγμα προηγείται η οικονομία της πολιτικής με την πολιτική να παρουσιάζεται ανίσχυρη να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα και γι`αυτό τον λόγο, οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους, κι έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα. Όταν ανέλαβε την εξουσία το 2004 ο κ.Καραμανλής θέλησε να κτυπήσει τους κατ` αυτόν πέντε «νταβατζήδες» όπου εκτός από τους επιχειρηματικούς τους ομίλους διέθεταν σαν επιδόρπιο, κι από ένα μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό και εφημερίδες και διαμόρφωναν την κοινή γνώμη κυριαρχώντας στην Ελληνική πολιτική και οικονομία. Παρόλο που είχε λαϊκή στήριξη σε αυτό του το εγχείρημα, και στήριξη κι από τα αριστερά κόμματα ,δεν τα κατάφερε διότι φρέναρε σε νόμους της Ευρωπαϊκής ένωσης, οι οποίοι επέτρεπαν ελεύθερα την οικονομική συγκέντρωση
καθώς και την κατοχή ΜΜΕ, γιατί έτσι δυστυχώς γίνεται σε όλες τις χώρες τη Ε.Ε .Όπως π.χ στην Ιταλία όμιλος Μπερλουσκόνι , Γαλλία όμιλος Ντασσώ, Ρότσιλδ, Αγγλία όμιλος Ρούπερτ Μέρντοχ.
Τα κράτη έχουν παραχωρήσει δημοσιονομικές και νομισματικές αρμοδιότητες στην Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Ώστε η Τράπεζα τη Ελλάδος να λειτουργεί ως παράρτημα την Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας. Η Ε.Κ.Τ με τις ευλογίες των πολιτικών ηγετών της Ευρώπης, ευνοεί απροκάλυπτα την κερδοσκοπία των εμπορικών τραπεζών, τους δανείζει χρήματα με χαμηλό επιτόκιο 1% και το δανείζουν στο Ελληνικό δημόσιο με 5%. Επιτόκιο το οποίο επιβαρύνει τους Έλληνες συνεπείς φορολογουμένους. Δηλαδή κυρίως μισθωτούς και συνταξιούχους. Θα μπορούσε κάλλιστα η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να εκδώσει Ευρωομόλογα όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Ελληνικό δημόσιο θα τα διέθετε στους Έλληνες καταθέτες με 4% επιτόκιο και θα κέρδιζαν και οι καταθέτες και το δημόσιο από τη τοκογλυφία των τραπεζών.
Δεν το κάνουν όμως οι ηγέτες των μεγάλων Ευρωπαϊκών κρατών γιατί έχουν στρέψει την πλάτη στα λαϊκά αιτήματα. Τον τελευταίο καιρό χτυπιέται η Ελληνική οικονομία αδυσώπητα από τους διεθνείς οίκους οικονομικής αξιολόγησης «ΜΟΎΝΤΥ`Σ «ΣΤΑΝΤΑΡΤ ΑΝΤ ΠΟΎΡ» «ΦΙΤΣ» με έδρα το Σίτυ του Λονδίνου και την Γουόλ Στρήητ της Νέας Υόρκης . Οι «Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς» και η «Γουόλ Στρήητ Τζέρναλ», πρωτοστατούν στις κραυγές για να πάρει νέα μέτρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μεταφέρουν άκριτα σαν καλά παπαγαλάκια τα Ελληνικά ΜΜΕ. Η Κυβέρνηση αντιστέκεται στο μέτρο του δυνατού, μαζί με την κυβέρνηση Θαπατέρο της Ισπανίας. Εκείνο που ενδιαφέρει το διεθνές τραπεζικό κεφάλαιο είναι η ασφάλεια των χρημάτων τους, και το αναμενόμενο κέρδος από τον δανεισμό του Ελληνικού δημοσίου . Δεν νοιάζονται με ποίο τρόπο θα τα εκταμιεύσει το κράτος. Ούτε που τους ενδιαφέρει εάν δεν χορηγήσει η κυβέρνηση το κατακτημένο δικαίωμα των εργαζομένων όπως είναι το δώρο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, ή αν πεταχτούν στον δρόμο πχ 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι .Το ερώτημα είναι πότε οι λαοί θα αντισταθούν σε αυτήν την ανάλγητη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα υποκύπτουν στις ορέξεις των αγορών; Η Ε.Ε. συνεχίζει αγνοώντας τους λαούς της, την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική σε αντίθεση με της Η.Π.Α όπου σαν τσουνάμι σαρώθηκε ο Τζόρτζ Μπους με τους Ρεπουμπλικάνους, και επεβλήθη στροφή πολιτικής από τους δημοκρατικούς με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου