Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΎ;
ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ορισμένοι διανοητές λένε ότι η εποχή του διαφωτισμού έδωσε ότι είχε να δώσει και έφθασε στο τέλος της. Ο διαφωτισμός προκάλεσε την Γαλλική επανάσταση των εξαθλιωμένων μαζών και κατοχύρωσε τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη με το κοινωνικό συμβόλαιο, όπως το ονόμασε ο μέγιστος των διαφωτιστών της εποχής του Ζαν Ζακ Ρουσσώ, και καθιέρωσε τις νομικές απόψεις του Μοντεσκιέ περί διαχωρισμού των εξουσιών. Ο διαφωτισμός είχε υποσχεθεί την ευτυχία του ανθρώπου μέσα από την εργασία τον ορθό λόγο και την επιστήμη, την εξάλειψη των δεισιδαιμονιών της αγραμματοσύνης και των προλήψεων μέσω της παιδείας.
Ο διαφωτισμός γέννησε το κράτος και την αντίθεση του. Την κομμούνα του Παρισιού το 1848, τον μέγα Κ. Μάρξ και Φρίντριχ Ένγκελς, τα αναρχικά κινήματα με τον Προυντόν, ο οποίος διακήρυξε ότι¨ «η ιδιοκτησία είναι κλοπή.» Και αργότερα τον Κροπότκιν, τον Μπακούνιν, τον Νιτσάγεφ και άλλους θεωρητικούς του αναρχικού κινήματος.«Τα αναρχικά κινήματα είναι αμφιθαλές αδελφάκια του κράτους, και γεννήθηκαν μετά την Γαλλική επανάσταση και την δημιουργία του Γαλλικού κράτους έθνους και σε αντίθεση του.» είπε ο πανεπιστημιακός Γ. Κοντογιώργης στην εκπομπή «Ανιχνεύσεις» του Γ. Σαββίδη στην «ΕΤ 3» την Τετάρτη 9-12-2009. Ο διαφωτισμός προκάλεσε την Γαλλική επανάσταση, και 150 χρόνια περίπου αργότερα την Ρωσική επανάσταση , μετά 30 χρόνια το 47-48 την Κινέζικη επανάσταση , με την υπόσχεση της απελευθέρωσης των εργαζόμενων από τα δεσμά τους, και την εξάλειψη της εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Επίσης την δημιουργία μελλοντικών αταξικών κοινωνιών, για να «εργάζεται ο άνθρωπος σύμφωνα με τις δυνατότητες του και να αμείβεται σύμφωνα με τις ανάγκες του.»
Εξυπακούεται ότι θα γινόταν αυτές οι διεργασίες σε κοινωνίες στις οποίες, δεν θα υπήρχε η αναγκαιότητα του κράτους, γιατί δεν θα υπήρχαν ταξικές συγκρούσεις και οι άνθρωποι θα συμφιλιωνόταν μεταξύ τους.
Στον 20ο αιώνα επικράτησε απίστευτη βαρβαρότητα στις χώρες του διαφωτισμού με αποτέλεσμα την έκρηξη δύο παγκόσμιων καταστρεπτικών πολέμων στο έδαφος της Ευρώπης. Ο Γάλλος φιλόσοφος Εντγκάρ Μορέν μίλησε για αιώνα «με υψηλό πολιτισμό και ταυτόχρονα μεγάλη βαρβαρότητα» λες και πηγαίνουν μαζί σαν δίδυμα αδελφάκια.
Ύστερα ακολούθησαν οι καταρρεύσεις των κρατών που υποσχέθηκαν τον σοσιαλισμό με απώτερο σκοπό της αταξικές κοινωνίες και τον κομμουνισμό. Οι ελπίδες των εργαζομένων και των διανοουμένων που πίστεψαν σε αυτή την ιδεατή κοινωνία και




πολλοί σε δύσκολους καιρούς θυσίασαν την ζωή τους διαψεύστηκαν.
Ο πλανήτης έχασε την ισορροπία του. Γίνονται πόλεμοι για το πετρέλαιο, αργότερα θα γίνονται για το νερό. Οι κλιματικές αλλαγές εξαιτίας της βιομηχανικής ρύπανσης και της μόλυνσης του περιβάλλοντος απειλούν το παγκόσμιο οικολογικό σύστημα.. Ο νικητής καπιταλισμός τώρα τρώγει της σάρκες του. Νίκησε στον αγώνα δρόμο αλλά η νίκη ήταν «Πύρρειος» χωρίς αντίκρισμα στην ανθρώπινη ευτυχία. Ζητείται νέο ορθολογικό πρόταγμα νέες ιδέες και οράματα, με λογική και ευαισθησία με κέντρο πάντα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου