Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΜΠΕΛΑ ΙΤΑΛΙΑ- ΜΑΦΙΑ ΣΥΛΒΙΟ
Οι δημοσιογράφοι της εκπομπής «Ανταποκριτές» «ΝΕΤ» Τρίτη 22-12-2009
ρώτησαν τον ανταποκριτή της «ΝΕΤ» στην Ρώμη Δημήτρη Δεληολάνη να τους αναφέρει την άποψη του, την γνώμη του, για το φαινόμενο Μπερλουσκόνι δεδομένου ότι μετά την επίθεση την οποία δέχθηκε και τον τραυματισμό του, η δημοφιλία του αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες. Ο δημοσιογράφος Δ. Δεληολάνης απάντησε ότι «Τον στηρίζουν οι Ιταλοί διότι είναι μια ισχυρή προσωπικότητα και αυτοδημιούργητος. Είναι από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ευρώπης και τον εμπιστεύονται στο τιμόνι της Χώρας τους. Στην Ιταλία είναι 65 εκατομμύρια ψηφοφόροι είπε ο ανταποκριτής της «ΝΕΤ». Από αυτούς τα 5 εκατομμύρια διαβάζουν ένα βιβλίο το χρόνο και εφημερίδες. Τα εξήντα εκατομμύρια δεν διαβάζουν και διαμορφώνουν γνώμη από την τηλεόραση.» Πόσο μάλλον όταν σχεδόν όλα τα κανάλια ανήκουν στον πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι. Τα αντίπαλα στον Μπερλουσκόνι κόμματα της κεντροαριστεράς, περνούν κρίση και δεν τα εμπιστεύεται ο λαός, ενώ η αριστερά είναι ανύπαρκτη. Το αρνητικό της καθολικής ψηφοφορίας στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες είναι ότι μετράει το ίδιο η ψήφος μιας αγράμματης γριούλας κι ενός καθηγητή πανεπιστημίου. Η θεωρητική του βάση είναι σωστή στα πλαίσια της ισονομίας, και της ισοπολιτείας, της ελευθερίας, και της αδελφότητας, βάση των αρχών της Γαλλικής επανάστασης. Όμως το δικαίωμα της καθολικής ψηφοφορίας αλλοιώνει ,ή μάλλον υποβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας. Διότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι σκεπτόμενοι και διανοούμενοι. Το πλήθος εύκολα μετατρέπεται σε χύδην όχλο και χειραγωγείται από τους δημαγωγούς, κι από αυτούς οι οποίοι έχουν συμφέροντα να τους καθοδηγήσουν για να υπηρετήσουν τα συμφέροντα τους.
Ο φιλόσοφος Πλάτων είχε πει ότι «οι φιλόσοφοι δεν θα γίνουν ποτέ Βασιλιάδες και οι Βασιλιάδες ποτέ φιλόσοφοι.» Ο Πλάτων βεβαίως στην εποχή του ήταν φίλος των ολιγαρχικών και όχι της δημοκρατίας, αντίθετα με τον Περικλή, ο οποίος ήταν ένας δημοκρατικός άνδρας. Έδωσε δικαιώματα σε περισσότερους Αθηναίους να συμμετέχουν στα κοινά να εκλέγουν και να εκλέγονται, σε όλα τα αξιώματα. Καθιέρωσε δε και μισθό στους πολύ φτωχούς, και σίτιση στο πρυτανείο, καθώς και τα «θεωρικά» δηλαδή την δωρεάν ψυχαγωγία στις θεατρικές παραστάσεις. Μετά όμως την απώλεια του μεγάλου ανδρός γράφει ο ιστορικός Κ. Παπαρρηγόπουλος κριτικάροντας τον Περικλή για την δημοκρατικότητα του, διότι όπως γράφει κυριάρχησαν στις συνελεύσεις οι δημαγωγοί «άνθρωποι ως επί το πλείστον ταπεινής καταγωγής που προετοιμαζόταν γιαυτό με κάποια εξάσκηση στον λόγο. Με διάφορα τεχνάσματα και κολακείες κολάκευαν και εξαπατούσαν το πλήθος. Οι πιο γνωστοί από τους δημαγωγούς ήταν ο νευροράφος Ευκράτης, ο προβατοπώλης Λυσικλής, ο λυχνοπώλης Υπέρβολος, και ο περισσότερο διαβόητος ο βυρσοπώλης Κλέων.» Στις ημέρες μας υπάρχουν ακόμη δημαγωγοί πολιτικοί, αλλά κυρίως την διαμόρφωση της κοινής γνώμης την έχει αναλάβει η τηλεόραση και ο γραπτός τύπος, ο οποίος διεθνώς ανήκει σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ο μεγάλος κοινωνιολόγος και ψυχολόγος Έριχ Φρομ βλέποντας τον άνθρωπο από την ψυχαναλυτική του πλευρά λέει ότι «ο άνθρωπος έχει φόβο μπροστά στην ελευθερία του.¨»Η άνοδος της δημοκρατίας μολονότι απελευθέρωσε τον άνθρωπο, δημιούργησε παράλληλα μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος αισθάνεται απομονωμένος από τους συνανθρώπους του, όπου οι σχέσεις έχουν χάσει τον προσωπικό τους χαρακτήρα και όπου η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια έχουν υποκαταστήσει τους παλιότερους κοινωνικούς δεσμούς». Κατά την άποψη του Έριχ Φρομ , ακριβώς αυτή η αίσθηση μοναξιάς ωθεί τους κόσμο ποιοτικής υγιεινής και νόστιμης διατροφής.» Ένα ημερολόγιο λοιπόν με συνταγές της Κρητικής κουζίνας, πατροπαράδοτες συνταγές οι οποίες έδωσαν ανθρώπους σε ένα πανίσχυρο οργανισμό η το κράτος. Με εργαλείο την ψυχαναλυτική ανάλυση του ΦΡΟΜ μπορεί να εξηγήσει κάποιος, και τους φασισμούς του εικοστού αιώνα, αλλά και την λατρεία των Ιταλών στην ισχυρή προσωπικότητα του Σύλβιο Μπερλουσκόνι.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Μόλις λάβαμε το νέο ημερολόγιο του έτους 2010 της Νομαρχιακής Αυτοδιοίηκησης Χανίων.
Ο Νομάρχης Γρηγόρης Αρχοντάκης ο οποίος το προλογίζει γράφει ότι περιέχει¨ «γαστρονομικά μικρά θαύματα από την εμπνευσμένη δουλειά ενός γνώστη και δημιουργού της Κρητικής κουζίνας, του Χανιώτη σεφ Γιάννη Αποστολάκη. Στόχος της έκδοσης είναι να ταξιδέψει τους αναγνώστες σ` ένα κόσμο υγιεινής ποιοτικής και νόστιμης διατροφής.»Ένα ημερολόγιο λοιπόν με συνταγές της Κρητικής κουζίνας πατροπαράδοτες συνταγές οι οποίες έδωσαν ώθηση στο ευ ζην και την μακροζωϊα των παλιότερων γενεών Κρητικών, και που τείνουν να εκλείψουν εξ αιτίας του αγχώδους τρόπου ζωής μας, της ευκολίας και της ταχύτητας, η οποία μας σπρώχνει στα καταστήματα γρήγορου φαγητού και στην παχυσαρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου