Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;


ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ.ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ{ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ}

«Αυτό που πρέπει να γίνει στην Ευρώπη, είναι η μεταφορά μέρους από τα πλεονάσματα του βορρά στο νότο, που μπορεί να γίνει π.χ αν ενισχυθούν οι προϋποθέσεις οι βόρειοι να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα ή υπηρεσίες του νότου. Αυτό μπορεί να γίνει με ενίσχυση της αγοραστικής τους δύναμής , ή και με ανταγωνιστικότερες τιμές. Που σημαίνει πως ο μέσος πληθωρισμός των χωρών του βορρά, πρέπει να είναι υψηλότερος από εκείνο των χωρών του νότου. Σου θυμίζω ότι για όλη την περίοδο από το 2001 και μέχρι το 2011, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν μόνιμα πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Επίσης ένας άλλος τρόπος είναι οι επενδύσεις. Δηλαδή τα πλεονάσματα του βορρά να επενδύονται στο νότο. Αυτό όπως καταλαβαίνεις, απαιτεί σταθερό και ασφαλή πολιτικό περιβάλλον, υποδομές, παραγωγική δημόσια διοίκηση, κλπ, κλπ και όχι κάτι τύπους σαν την "Σπίθα" του Αποκόρωνα, όπου αντιδρώντας στις βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- ΒΑΠΕ-, όπως και άλλους που θεωρούνε ότι η Κρήτη δεν πρέπει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, αλλά μόνο αιγοπρόβατα και ελαιόλαδο!!!»

ΓΝΩΜΗ ΜΑΝΟΥΣΟΥ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Κατά τη γνώμη μου αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εγκατάλειψη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σκληρής λιτότητας, και η πολιτική και οικονομική ένωση της {Ομοσπονδία} Ευρώπης. Σήμερα κυριαρχούν μονάχα οι εθνικισμοί και τα μονοπωλιακά-τραπεζικά συμφέροντα.

Προς το παρόν όμως π.χ οι Γερμανοί εργαζόμενοι, έχουν να πάρουν αύξηση από το 2001.Πως θα αγοράσουν προϊόντα των νοτίων με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται; Η Ελλάδα δεν εξάγει και πολλά εμπορεύματα προς τον βορρά.Τα αγροτικά προϊόντα τα εισάγουν οι βόρειοι από χώρες φθηνού εργατικού και αγροτικού κόστους. Όσο για τις επενδύσεις "οι φίλοι μας" οι Γερμανοί βιομήχανοι, έχουν απαιτήσει "γη και ύδωρ"- όπως ειδικές οικονομικές ζώνες τύπου Μπάγκλαντες.Όσο για τις ΒΑΠΕ φαίνεται λογικό, αλλά υπάρχει και μια πρόταση των οικολόγων για επενδύσεις από τους δήμους, και τις τοπικές κοινωνίες προς όφελος τους και όχι προς όφελος μερικών πολυεθνικών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου