Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΠΕΖΟΓΡΑΦΗΜΑ


Η ΜΕΤΑΘΕΣΗ

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο Μίμης εκείνο το καλοκαίρι της στρατεύσεως του, το 1968 παρουσιάστηκε

σένα στρατόπεδο λίγο πιο έξω από την Αθήνα. Η στρατιωτική χούντα ήδη είχε διαβεί ένα χρόνο και τρις μήνες, όπου με τα τάνκς είχε καταλάβει την εξουσία. Συνελήφθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί και στελέχη κομμάτων ιδίως της α...ριστεράς και εξορίστηκαν στην ξερονησίδα Γυάρος έξω από την Ευοια. Ο Μίμης εκπαιδεύτηκε για τρις μήνες όπως όλοι οι φαντάροι με άπειρα καψόνια και προσβολές της προσωπικότητας τους. Ο φίλος του ο Βασίλης παρουσιάστηκε στο ίδιο στρατόπεδο αλλά σε άλλο λόχο. Τον συνάντησε σένα διάλειμμα στο Κ.Ψ.Μ και του ανέφερε ότι τον κάλεσε ο διοικητής του, και: «του διάβασε τον φάκελο με την πολιτική του δραστηριότητα εναντίον της χούντας. Του επέστησε την προσοχή να καθίσει φρόνιμος¨ «αν θέλει να τα πάνε καλά.» Μία ημέρα παρέλαβαν τον λόχο του Μίμη με φορτηγά του στρατού και τους μετέφεραν στο γυμναστήριο «Φωκιανού» απέναντι από το Παναθηναϊκό στάδιο, όπου το 1896 αναβίωσαν στην Αθήνα οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες. Εκεί τους έδωσαν στολές αρχαίων Ελλήνων φερμένες από την λυρική σκηνή. Πήγαν στο στάδιο και υπό την επίβλεψη ενός άνδρα, που όπως είπαν είναι «σκηνοθέτης» παρίσταναν τους «μαραθωνομάχους» και μονομαχούσαν με τους «Πέρσες.» Το καθεστώς ετοίμαζε μια φιέστα με την ονομασία «Η πολεμική αρετή των Ελλήνων δια μέσου των αιώνων.» Με φιέστες και με την στροφή στο ποδόσφαιρο, η χούντα προσπαθούσε να αποστρέψει την προσοχή του λαού, από την πολιτική. Αυτό ήταν το καρότο. Στους απείθαρχους όπως η ομάδα Παναγούλη που έκανε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τυράννου Γ. Παπαδόπουλου, όπως και άλλες αντιστασιακές ομάδες, είχε το μαστίγιο όπως¨ την φυλάκιση, τα βασανιστήρια τις δολοφονίες που παρουσίαζαν σαν δήθεν «αυτοκτονίες» από την ταράτσα της Ασφάλειας στην οδό Μπουμπουλίνας στην Αθήνα, και στα τμήματα ασφαλείας των επαρχιακών πόλεων.

Μετά την τρίμηνη βασική εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων ο Μίμης πήρε μετάθεση για τις Σέρρες. Τον μετέθεσαν σένα τάγμα λίγο έξω από την πόλη των Σερρών. Οι παλαιότεροι φαντάροι τον υποδέχθηκαν με ειρωνικά σχόλια. «Καλώς ήρθες την ακανία του λένε γελώντας.» «Θα πήξεις νέος.» «Πρόσεχε γιατί εδώ πέφτει πολύ φυλακή.» Είχαν μάθει ότι είναι Κρητικός και του λέει κάποιος εξυπνάκιας. Ρε συνάδελφε; Από την Κουρδία {Κουρδιστάν}είσαι; Ο Μίμης όρμησε πάνω του και τον άρπαξε από το λαιμό. «Ποιον είπε ρε αλήτη Κούρδο; Το ξέρεις ότι οι παππούδες μας από την Κρήτη έχυσαν το αίμα τους ως Μακεδονομάχοι για την απελευθέρωση της Μακεδονίας;» Αμέσως επεμβήκαν τρις συνάδελφοι φαντάροι, και τους χώρισαν γιατί είχαν πολύ θυμώσει τον Μίμη οι κακοήθειες του φαντάρου. Ο Μίμης αγαπούσε τον τόπο του όπως και την μάνα του. Αν έλεγες τίποτα για το νησί του την Κρήτη και ιδιαίτερα τον τόπο καταγωγής του τα Σφακιά το θεωρούσε προσωπική προσβολή.

Με την πρώτη έξοδο του στην πόλη των Σερρών είδε σε ζαχαροπλαστεία να διαφημίζουν» «Ακανέδες Σερρών» όπου ήταν ένας τύπος τοπικής σπεσιαλιτέ λουκουμιών. Τότε μπήκε στο νόημα γιατί οι παλιότεροι συνάδελφοι τον υποδέχτηκαν με το¨ «καλώς ήλθες στην Ακανία.»Την πρώτη του άδεια ο Μίμης την ανάλωσε με ένα ταξίδι στην Θεσσαλονίκη. Την φημισμένη μεγάλη Ελληνική πόλη του Θερμαϊκού γνωστή ως «συμβασιλεύουσα» στο Βυζάντιο, και ως «συμπρωτεύουσα» στο νεότερο Ελληνικό κράτος. Δεν ήταν μόνο η πόλη που αδημονούσε να επισκεφτεί το φανταράκι από την Κρήτη. Υπήρχαν και στενοί συγγενείς .Αδέλφια ξαδέλφια θείοι θείες. Μια ολόκληρη Κρητική παροικία αποτελούσε το σόι του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου