Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012


                                    ΠΟΥ ΟΔΕΥΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ;

                                       ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Η μεταπολεμική Ευρώπη καυχάται ότι εφάρμοσε ένας κράτος παρεμβατισμού {ΚΕΥΝΣ}παροχών και πρόνοιας, σε αντίθεση με τις Η.Π.Α όπου άφησαν τους εργαζόμενους να τους κατασπαράξει η ιδιωτική ασφάλιση- όπου σύμφωνα με σχετικό ντοκυμαντέρ του αιρετικού σκηνοθέτη Μάϊκλ Μουρ δεν κάλυπτε σοβαρές ασθένειες- και η ασύδοτη αγορά. Στις Η.Π....

Α υπήρχαν μέχρι να ανέλθει ο πρόεδρος ΟΜΠΑΜΑ με την δειλή ασφαλιστική του μεταρρύθμιση 50.000.000 ανασφάλιστοι. Στις Νότιες χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα το Ε.Σ.Υ και το ασφαλιστικό σύστημα υπολειτούργησε, αν και όπως λένε ορισμένοι μελετητές του χώρου των οικονομικών της υγείας ξοδεύτηκαν κονδύλια, ίσα με τον μέσον όρο των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών της Ε.Ε. Που πήγαν τα λεφτά; Σε αδιαφανείς προμήθειες, σε διογκωμένες τιμές φαρμάκων, σε επιδόματα ψευτοτυφλότητας , και σε μαϊμού συντάξεις;Στη χώρα μας και εξαιτίας της κρίσης αποδομείται συστηματικά το ασφαλιστικό, το Ε.Σ.Υ, το κράτος πρόνοιας. Η πλειοψηφία των πολιτών θα μείνει ιατροφαρμακευτικά ανυπεράσπιστη; Θα έχουν πρόσβαση στον χώρο της υγείας μόνο όσοι διαθέτουν παχυλό πορτοφόλιον;Η Ελληνική πολιτική, και οικονομική ελίτ, μαζί με την Γερμανοευρωπαϊκή ελίτ, μας ετοιμάζουν μια κοινωνία της φτώχειας της ανέχειας και του ζόφου.

Γράφει στο "Βήμα" της 11-11-2012 ο πρώην ειδικός γραμματέας του υπουργείου εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΛΑΡΗΣ ότι¨ " Η αποτίναξη του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους είναι ένα "μπούμεραγκ " το οποίο, ανεξαρτήτως της διάρκειας και της απόστασης που θα διανύσει, θα γυρίσει πίσω σε αυτόν που το εξαπέστειλε με μεγαλύτερη δύναμη. Η έξαρση των αυτοκτονιών, η εκτίναξη της ανεργίας, η διολίσθηση της Παιδείας, της Υγείας της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα που εξελίσεται σε ένα κοινωνικό εφιάλτη. Πρέπει τώρα να βάλουμε χειρόφρενο και να στραφούμε σε άλλες λύσεις και διεξόδους."    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου