Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

                            ΟΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις: 22-01-2013 08:36:26 "ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ"
Με το σημείωμα αυτό θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου για το θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες και απασχολεί τα ΜΜΕ, αλλά και την κοινωνία μας, αυτό των καταλήψεων.
Ως γνωστό, αστυνομικές δυνάμεις εισέβαλαν και «ανακατέλαβαν» κτήρια στην Αθήνα που για χρόνια είχαν καταληφθεί. Τα κτήριαπου είναι γνωστά ως «Βίλα Αμαλίας» και «Σκαραμαγκά». Η κυβέρνηση μίλησε για ανάγκη εξάλειψης «κέντρων ανομίας και τρομοκρατίας».
Επιτέλους η ανομία και η τρομοκρατία σ’ αυτό τον τόπο θα εξαλειφθούν! Οπως εξαλείφθηκαν τα σκάνδαλα (βλ. SIEMENS, Βατοπέδι, λίστα Λαγκάρντ και τόσα άλλα), από ένα κράτος που ξέρει να μοιράζει δίκαια τα βάρη στους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, αφού το μεγάλο κεφάλαιο είναι το πολυτιμότερο αγαθό του τόπου, που πρέπει να προστατεύουμε.
Επιτέλους θα εξαλειφθεί και η τρομοκρατία, αφού όλα τα πειστήρια του εγκλήματος βρέθηκαν: άδεια μπουκάλια, πετρέλαιο θέρμανσης, αντιασφυξιογόνες μάσκες και ξύλα με σημαίες. Εντάξει τα μπουκάλια ξέχασαν να τα πάνε στο μάρκετ, αλλά πώς τολμάνε και έχουν πετρέλαιο; Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτό είναι πρόκληση για τη μέση ελληνική οικογένεια; Ποιος έχει σήμερα πετρέλαιο; Και δεν αντιλαμβάνονται ότι η κατοχή του μπορεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή; Και πώς τολμάνε και έχουν αντιασφυξιογόνες μάσκες; Πώς θα κάνουν τα ΜΑΤ τη δουλειά τους στις διαδηλώσεις με τα (ληγμένα πολλές φορές) χημικά; Αυτό δεν είναι ένα κακό παράδειγμα προς τους απλούς και φιλήσυχους πολίτες; Πώς θα μείνουν κλεισμένοι και φοβισμένοι στα σπίτια τους; Πώς τολμάνε και έχουν κοντάρια με σημαίες; Πώς θα μπουκάρουν μέσα ανενόχλητοι οι φασίστες; Καλά, δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι οι μόνοι που μπορούν να κυκλοφορούν με παλούκια είναι οι φασίστες; Αλλά το αποκορύφωμα είναι αυτές οι κοκκινόμαυρες σημαίες! Γιατί αυτό αποδεικνύει ακράδαντα ότι εκεί μέσα συχνάζουν αναρχικοί, δηλαδή αυτοί που θέλουν την αναρχία, την αταξία, το χάος! Αυτοί που φταίνε για όλα! Αυτοί που τα σπάνε είναι «αναρχικοί». Αυτοί που πάνε κόντρα στο σύστημα είναι «αναρχικοί». Ιδού, λοιπόν, τα κέντρα της ανομίας που τα συντηρεί ο χώρος των «αναρχικών».
Και αν δείτε πως είναι τα κτήρια (αν κρίνω από το κτήριο της κατάληψης ROZA NERA στα Χανιά) χάλια! Χωρίς ωραίες διαφημήσεις, χωρίς λαμπρά χρώματα και επιβλητικές εισόδους, χωρίς αυτή την ωραία σιωπή των πολυκατοικιών, που ο καθένας κοιτάζει την πάρτη του χωρίς να νοιάζεται για το τι κάνει ο διπλανός του. Πώς τολμάνε και δεν έχουν τηλεόραση; Πώς αντέχουν χωρίς Τρέμη και Πρετεντέρη; Πώς τολμάνε και κάνουν συνελεύσεις αμεσοδημοκρατικές στις οποίες αποφασίζουν τι θα κάνουν στον χώρο; Αυτοί δεν είναι Ελληνες πολίτες που ακολουθούν ότι αποφασίζει η κυβέρνηση; Πώς τολμάνε και κάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις χωρίς να πληρώνεις είσοδο; Πώς τολμάνε και έχουν δανειστική βιβλιοθήκη; Πώς τολμάνε και χαρίζουν ρούχα; Πώς τολμάνε και φιλοξενούν άστεγους; Πώς τολμάνε και κάνουν συζητήσεις; Πώς τολμάνε και επισκευάζουν τα κτήρια που καταλαμβάνουν χωρίς μεγαλοεργολάβους, χωρίς μίζες, χωρίς κέρδος; Πώς τολμάνε και γελάνε και γλεντάνε; Πώς τολμάνε και έχουν οράματα για έναν κόσμο χωρίς εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους; Ξέρουν που ζουν; Στον καπιταλισμό! Εδώ όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται! Τα σπίτια, αν δεν πουλιούνται, πρέπει να είναι κλειδωμένα και ας υπάρχουν άστεγοι στους δρόμους! Τα σπίτια πρέπει να τα αγοράσεις με μισθούς μιας ζωής και να χρωστάνε στις τράπεζες τα παιδιά σου! Τα σπίτια δεν είναι δικαίωμα, αλλά καταναλωτικό αγαθό, σύμφωνα με τους ιερούς νόμους της αγοράς! Τα δημόσια κτήρια που ρημάζουν χρόνια άχρηστα περιμένουν τους επενδυτές και όχι αυτούς που μένουν στον δρόμο! Και εδώ στα Χανιά. Είδατε το κτήριο του Παπαδόπετρου; Διώχτηκαν οι καταληψίες φοιτητές που του είχαν δώσει ζωή και μένει κουφάρι χωρίς κουφώματα, γιατί θέλουμε να φανεί οτι το παλιό πράμα αντέχει στις κακές καιρικές συνθήκες. Είναι ένα μνημείο ανθεκτικότητας!
Εδώ είμαστε καταναλωτές, όχι άνθρωποι!
Και ό,τι δεν αποφασίζει η κυβέρνηση το αποφασίζει η τρόικα!
Επιτέλους αυτά τα κέντρα ανομίας και τρομοκρατίας πρέπει να κλείσουν μιά και καλή!

Γιάννης Τσουκάτος,
αρχιτέκτονας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου