Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ


Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΡΘΡΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Συνοψίζοντας και επιστρέφοντας την συζήτηση στα ελληνικά δεδομένα, το ΠΑΣΟΚ μπορεί πράγματι να προσπάθησε, κατά την δεκαετία του 80, να κάνει αναδιανομή και κοινωνικό κράτος με δανεικά. Όμως, στην δεκαετία του 90, το ΠΑΣΟΚ «εκσυγχρονίστηκε». Νέα στελέχη του, με θαυμασμό (και μερικοί με θητεία) στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύμπαν έφεραν στην Ελλάδα την νέα πρακτική των απανταχού σοσιαλδημοκρατών: κοινωνικό κράτος με τοξικό χρήμα (δηλαδή από μερίδιο των υπερκερδών των χρηματαγορών τις οποίες οι ίδιοι οι σοσιαλδημοκράτες βοήθησαν να λειτουργούν ανεξέλεγκτα). Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν (π.χ. ο Αλέκος Παπαδόπουλος). Όμως, τα ποτάμια χρήματος ήταν ασταμάτητα, ιδίως όταν η σοσιαλδημοκρατία είχε απωλέσει την κριτική της ικανότητα με την οποία κάποτε «έβλεπε» πόσο προβληματικές είναι οι ασύδοτες αγορές χρήματος, εργασίας και ακινήτων. Όταν λοιπόν ήρθε το Κραχ του 2008, το ΠΑΣΟΚ παρεσύρθη από την φούσκα που έσκαγε, χωρίς αντιστάσεις στις επιταγές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος του οποίου τις αξίες είχε ασπαστεί πολλαπλώς. Αυτό όμως που είναι εντυπωσιακό είναι ότι, όπως η ελληνική κρίση δεν είναι παρά μια παραφυάδα της ευρωπαϊκής και διεθνούς κρίσης, έτσι και ο θάνατος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι παρά η προαγγελία του θανάτου της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας."



ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΜΑΝΟΥΣΟΥ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Συμφωνώ με τον Γιάννη Βαρουφάκη ότι το κραχ του 2008 επέτεινε τον θάνατο της σοσιαλδημοκρατίας.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη ως μη ειδικού οικονομολόγου όμως, κυρίαρχο ρόλο για το ξήλωμα των εργατικών κατακτήσεων έπαιξε η πτώση των κρατών του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ο Συνασπισμός των κρατών αυτών κρατούσε και τον καπιταλισμό σε μια μετριοπάθεια.Από τότε που έλειψε το αντίπαλο δέος ο καπιταλισμός κυριάρχησε στον κόσμο.

Ας θυμηθούμε και το βιβλίο του Αμερικανοιάπωνα καθηγητή του Χάρβαρντ ΦΡΑΝΣΙΣ ΦΟΥΚΟΥΓΙΑΜΑ που έγραψε για το¨ "ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ" και την επικράτηση δηλαδή ενός ανεξέλεγκτου κτήνους.

Έπαιξε ρόλο και η τεχνολογική εξέλιξη η διάσπαση των εργαζομένων και η παραγωγή των υλικών των πολυεθνικών

σε διάφορες χώρες του τρίτου κυρίως κόσμου και η συναρμολόγηση τους από μια μερίδα εργαζομένων στην έδρα της πολυεθνικής. Η παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου και η ανεξέλεγκτη κίνηση του ήταν βαρύ πλήγμα για τα κράτη , για την αναδιανομή του εισοδήματος για το κράτος πρόνοιας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου