Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013



                                        ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΣΚΙΡΤΗΣΕΙΣ
                                         ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Διάγουμε σχεδόν 40 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και πολιτικής σταθερότητας {1974-2013» σε σχέση με το ιστορικό μας ασταθές παρελθόν. Μετά την οικονομική κρίση -την μεγαλύτερη οικονομική κρίση μετά το κραχ στην Αμερική του 1929-32 και κάτω από τον ορυμαγδό των αντιδημοφιλών μέτρων που λαμβάνουν τα κόμματα εξουσίας παρατηρείτε μετακίνηση ψηφοφόρων σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία όμως δεν δείχνει ότι κινδυνεύει παρότι τύποις λειτουργεί, επειδή οι Ελληνικές κυβερνήσεις παραχώρησαν με τις δανειακές συμβάσεις την δημοσιονομική διαχείριση στους πιστωτές μας και εταίρους μας, στην Ε.Ε, στην Ε.Κ.Τ, και στο Δ.Ν.Τ Ήταν φυσικό επακόλουθο της ανεύθυνης πολιτικής διαχείρισης των κομμάτων εξουσίας και του ανεξέλεγκτου διεθνώς και διεφθαρμένου καπιταλισμού της τραπεζοκρατίας και των στοιχημάτων,{καπιταλισμός του καζίνο.}
Το σημείωμα αυτό θα ασχοληθεί με τους πολιτικούς που άλλαξαν κόμματα από το 1974 μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά βεβαίως και εκ μνήμης και όχι βάσει κάποιας κομματικής- πολιτικής επετηρίδας. Μετά την νίκη της Ν.Δ στις πρώτες ελεύθερες εκλογές έλαβε μέρος και η «ΕΔΗΚ-Νέες Δυνάμεις» των Μαύρου και Ζίγδη. Στις μετέπειτα εκλογές του 1977 υποσκελίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και διέλυσε. Ορισμένα στελέχη της απορροφήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και άλλα από την Ν.Δ όπου έλαβαν υπουργικούς θώκους στην τότε κυβέρνηση Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ όπως ο Αθ.ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΣ και αργότερα ο Κ.Μητσοτάκης που είχε ιδρύσει το 1977  το¨ "κόμμα των νεοφιλελευθέρων."
Αυτές οι μετακινήσεις δεν είναι τρανταχτές διότι τα πολιτικά στελέχη αυτά ανήκαν ουσιαστικά στον ίδιο ιδεολογικό χώρο.
Θα αναφερθώ σε μετακινήσεις πολιτικών στελεχών που ξένισαν την κοινή γνώμη και πρωτίστως τους δικούς τους ψηφοφόρους.
Το 1993 ο Αντώνης Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη και ίδρυσε την¨ Πολιτική Άνοιξη." Η Πολιτική Άνοιξη" εκ των θέσεων της ανήκε στα δεξιά έως στην άκρα εθνικιστική δεξιά του πολιτικού τόξου. Με το κόμμα αυτό συνεργάστηκε και εκλέχτηκε βουλευτής το στέλεχος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ διακεκριμένος φιλόλογος, πρώην πετυχημένος δήμαρχος Υμηττού, και βασανισθείς αγωνιστής της χουντικής εφταετίας. Προς τιμή του έγραψε ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης το¨ "Τραγούδι του Ανδρέα.{Βασανίζουν πάνω στην ταράτσα τον Ανδρέα κ.λ.π} Επίσης προσχώρησε στην "Πολιτική Άνοιξη", ο αγωνιστής του ΠΑΣΟΚ Στάθης Γιώτας πολιτικό στέλεχος και πρώην υφυπουργός, ο οποίος ανήκε στην αντιστασιακή ομάδα του Αλέξανδρου Παναγούλη που αποπειράθηκε το 1968 να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο.
Στο ΠΑΣΟΚ επίσης μετακινήθηκε  η αγωνίστρια και εκφωνήτρια του ραδιοσταθμού του πολυτεχνείου 1973, ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ανώτερο στέλεχος του Κ.Κ.Ε και για ένα διάστημα πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ.Επί προεδρίας της στον Συνασπισμό διεγράφη ο βουλευτής ΜΙΜΗΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ και αργότερα προσχώρησαν και δύο στο ΠΑΣΟΚ.
Μια άλλη ηχηρή μετακίνηση προς την Ν.Δ του Κ.Μητσοτάκη και υπουργοποίηση του το 1990, ήταν αυτή του πρώην βουλευτή της Ε.Δ.Α του Κ.Κ.Ε και Κ.Κ.Εσ.  ιδρυτή της «Δ.Ν.Λ»την δεκαετία του 1960 και πρώην  πολιτικού εξόριστου Μίκη ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ δημοφιλούς μουσικοσυνθέτη διεθνούς εμβέλειας.
Εξαιτίας των πολιτικών παθών της εκάστοτε εποχής οι μεταλλάξεις των πολιτικών έχουν κριθεί πολλές φορές αυστηρά από την κοινή γνώμη. Η μεταπήδηση των πολιτικών σε άλλα κόμματα έχει δύο όψεις. Την πολιτική και την ηθική. Μπορεί ο ψηφοφόρος να τον κρίνει πολιτικά και να διαφωνήσει μαζί του καταψηφίζοντας τον στις εκλογές. Μπορεί να τον κρίνει και ηθικά.
Δηλαδή το έκανε επειδή είχε προσωπικά και ιδιοτελή κίνητρα; Τον παράνομο πλουτισμό του, ή την υπουργοποίηση του;
Προσωπικά πιστεύω ότι οι μετακινήσεις πολιτικών χωρίς ιδιοτέλεια για ιδεολογικούς λόγους
είναι ανθρώπινη και εντάσσεται στην ανθρώπινη πλάνη. Δεν έχει τίποτα το ηθικά μεμπτό.
Οι μετακινήσεις όμως για ιδιοτελείς λόγους είναι κατακριτέες και πρέπει να τιμωρούνται εκλογικά από την κοινή γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου