Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΤΟΝ ΑΜΛΕΤ ΤΟΥ ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΣΑΙΞΠΗΡ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Η 5Η ΕΠΟΧΗ

ΣΤΗ ΣΚΑΛΩΣΙΑ- ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ 1-ΚΑΙ 2-ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ «Να ζει κανείς ή να μη ζει ιδού η ερώτηση» «ΑΜΛΕΤ» Τον ΑΜΛΕΤ του William Shakespeare παρουσίασε η 5η ΕΠΟΧΗ, στο θέατρο -σκαλωσιά της Ανατολικής Τάφρου των Χανίων. «Πρόκειται για το κορυφαίο έργο του Shakespeare και ένα

από τα σημαντικότερα θεατρικά κείμενα του παγκόσμιου δραματολογίου.

Η παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του κλασικού αριστουργήματος μεταφέροντας το έργο ως πολιτικό θρίλερ κάθε εποχής.



Η σκηνοθεσία είναι του Θέμη Μουμουλίδη, ενώ τον ρόλο του Άμλετ ερμηνεύει ο Αιμίλιος Χειλάκης.

O AΜΛΕΤ είναι ένα διαχρονικό πολιτικό κείμενο και ταυτόχρονα ένας ύμνος στην ανθρώπινη σκέψη, ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.» Στο έργο αυτό ο Σαίξπηρ παρουσιάζει επί σκηνής την βασιλική αυλή της Δανίας, τον σύμβουλο του βασιλιά Πολώνιο την κόρη του Οφηλία, που ερωτοτροπεί με τον νεαρό ΆΜΛΕΤ, την μητέρα του Γερτρούδη και άλλα πρόσωπα με δεύτερους ρόλους. Η δολοφονία του βασιλιά Άμλετ, προκλήθηκε από τον αδελφό του Κλαύδιο , ο οποίος νυμφεύετε την κουνιάδα του, για να βασιλέψει στον θρόνο της Δανίας.

Ο γιος του δολοφονημένου βασιλιά της Δανίας, που φέρει το ίδιο όνομα, και λέγεται κι αυτός ΑΜΛΕΤ, αντιλαμβάνεται ότι ο θείος του , δολοφόνησε τον πατέρα του για να παντρευτεί την μητέρα του. Ο Σαίξπηρ βάζει το φάντασμα του πατέρα του να εκμυστηρεύεται στον ΆΜΛΕΤ ότι δολοφονήθηκε με δηλητήριο από τον αδελφό του, για να σφετεριστεί τον θρόνο της Δανίας. Ο Άμλετ γεμάτος θλίψη οργή και θυμό, παριστάνει τον τρελό θέλοντας να τον εκδικηθεί . Το έργο τελειώνει με όλους τους πρωταγωνιστές να αλληλοσκοτώνονται. Είναι μια τραγωδία που έχει επίκεντρο τις δολοπλοκίες για την εξουσία και τα ωφελήματα της. Οι δολοφονίες μεταξύ των μελών των βασιλικών οικογενειών, για την διεκδίκηση του θρόνου ήταν μόδα στον Μεσαίωνα. Εμείς οι Έλληνες έχουμε τέτοια παραδείγματα και στο κοντινό μας Βυζάντιο με τις δολοφονίες μεταξύ των μελών των αυτοκρατορικών οικογενειών και τις διαβόητες και πασίγνωστες ιστορικά , Βυζαντινές ίντριγκες. Ο ΑΜΛΕΤ είναι ένα ποίημα του Σαίξπηρ με διαχρονική ισχύ. Διότι πάντα ο αγώνας για την εξουσία το σεξ και το χρήμα ,θα είναι αδυσώπητος γεμάτος θύματα εκατέρωθεν. Όσο υπάρχουν ανθρώπινες κοινωνίες η διαπάλη θα συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου