Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΜΠΑΜΠΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙΣ
ΠΕΖΟΓΡΑΦΗΜΑ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Ο Φοίβος καθόταν στον τιμόνι του «Όπελ κόρσα» οδηγώντας στην εθνική οδό, από την Αθήνα στην Θεσσαλονίκη. Στο ταμπλό του αυτοκινήτου είχε καρφιτσώσει με υπερηφάνεια σε μικρό μεταλλικό πλαίσιο, την φωτογραφία των διδύμων παιδιών του.
Της Ισμήνης και του Περικλή. Τι χαριτωμένα παιδιά και τι ευτυχία έρρεε, στην ψυχή, και το πρόσωπο του Φοίβου όταν γεννήθηκαν. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί για ημέρες από το αίσθημα ευτυχίας και πληρότητας που τον πλημμύριζε. Στα παιδιά έδωσε αρχαία Ελληνικά ονόματα, γιατί επηρεάστηκε από την αγάπη- λατρεία καλύτερα- του πατέρα του, που ήταν καθηγητής φιλολογίας και υμνούσε την αρχαία Ελλάδα. Ο Φοίβος ήταν ατίθασο παιδί, και δεν του άρεσε να κάθεται στα θρανία και να στρώνεται στο διάβασμα. Ήταν ένας έξυπνος αδιάβαστος, ή ολίγο διαβασμένος σωστότερα νέος.
Μόλις και μετά βίας τέλειωσε το λύκειο προς μεγάλη απογοήτευση του καθηγητή πατρός του. Του άρεσαν πολύ τα ταξίδια. Ο πατέρας του βλέποντας την ανεμελιά του και το ρέμπελο του χαρακτήρα του τον αποκήρυξε οργισμένος. Πέντε χρόνια έκανε να του μιλήσει. Ο Φοίβος λυπήθηκε αλλά συνέχισε απτόητος την πορεία του. Γύρισε όλη την Ελλάδα με την βοήθεια των διερχομένων οχημάτων πάσης φύσεως που τα σταματούσε στην εθνική οδό. Ήταν μια εποχή που δεν υπήρχαν μεταναστευτικά ρεύματα στην Ελλάδα και ο κόσμος έκοβε ταχύτητα εύκολα και έπαιρνε μέσα τους διαβάτες, νοιώθοντας περισσότερη ασφάλεια. Ο κύκλος αυτός του πήρε πέντε χρόνια. Επειδή δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς διόλου να μην εργάζεται, έκανε ότι δουλειά του τύχαινε και εύρισκε πρόχειρη. Αρκεί να εξασφαλίζει το φαγητό της ημέρας τον ύπνο, και που και που, χαρτζιλίκι για τις κοπέλες ελευθέρων ηθών. Μόνιμη φιλενάδα δεν είχε διότι ήταν πλάνητας τύπος, και ποτέ δεν έμενε για καιρό στην ίδια πόλη. Όταν εξάντλησε την ακόρεστη περιέργεια του , να τριγυρίζει στις πόλεις της Ελλάδας, αναχώρησε για το εξωτερικό. Όπως πάντα ,με το γνωστό του οτοστόπ. Τον βλέπουμε κάποια στιγμή καθισμένο στην θέση του συνοδηγού, σε μια νταλίκα διεθνών μεταφορών. Πρώτη στάση της Ευρωπαϊκής του διαδρομής, ήταν το Βερολίνο. Ήταν τυχερός γιατί βρέθηκε εκεί στο 1990 εκείνη την εποχή, που οι Γερμανοί έριχναν το τοίχος που χώριζε στα δύο τις Γερμανίες. Δυτική και Ανατολική. Πήρε κι αυτός ένα κομμάτι από το τοίχος για ενθύμιο. Έστω κι αν ήταν ένα απολιτικό ον, που δεν γνώριζε ούτε ποιος είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Στο τοίχος του Βερολίνου γνώρισε την Φρίντα μια καλλιτέχνιδα η οποία ζωγράφιζε γκράφιτι, επάνω στο τοίχος που για ιστορικούς λόγους είχε απομείνει. Ο Φοίβος γνώριζε ελάχιστα Γερμανικά, αλλά για καλή του τύχη η μητέρα της Φρίντα ήταν Ελληνίδα και η Φρίντα γνώριζε άπταιστα Ελληνικά. Ερωτεύτηκαν και για δύο χρόνια έκαναν παρέα. Για την ακρίβεια εκείνη τον «σπίτωσε» στο διαμέρισμα της, γιατί αυτός ήταν επί ξύλου κρεμάμενου. Στο Βερολίνο έμαθε από ένα συγγενή του που εργαζόταν σε μια Γερμανική εταιρεία για τον θάνατο του πατέρα του. Αυτό ήταν ένα σοκ για τον Φοίβο.
Είχε ιδιαίτερη αδυναμία στον πατέρα του. Συνεχώς και αδιαλείπτως τον βασάνιζαν οι ενοχές και οι τύψεις, που δεν μπόρεσε όσο ήταν στην ζωή να συμφιλιωθεί μαζί του. Ο Φοίβος οδηγούσε στην Εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης . Όταν πλησίασε κοντά στα διόδια της Λάρισας τον σταμάτησε ένας τροχονόμος για ένα τυπικό έλεγχο. Με την ευκαιρία αυτή πάρκαρε στον παρακείμενο σταθμό βενζίνης. Έσβησε την μηχανή του αυτοκινήτου, και βγήκε στην καφετέρια για λίγη ξεκούραση και καφέ.
Όταν αποχαιρέτησε την Φρίντα της είπε ότι θα επιστρέψει αλλά και οι δύο γνώριζαν ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ. Ήταν τόσο το σοκ από την απώλεια του πατέρα του, που στα σαράντα του χρόνια αποφάσισε να αλλάξει την ζωή του. Έβλεπε την αδελφή του επιτυχημένη αρχιτεκτόνισσα να χαίρεται την οικογένεια της με τα δύο κορίτσια της στην προεφηβεία, και εφηβεία, στο κοινό αρχιτεκτονικό γραφείο με τον σύζυγο της. Για μια στιγμή ένοιωσε ένα αδιόρατο αίσθημα ζήλειας αλλά και απογοήτευσης. Πως θα ξεκινούσε τώρα αυτός και με τι εφόδια; Όμως ήταν άνθρωπος πείσμων και με ισχυρή θέληση. Δανείστηκε από την αδελφή του ένα μικρό κεφάλαιο δανείστηκε και από την τράπεζα, με εγγύηση τα περιουσιακά στοιχεία του γαμπρού του, κι άρχισε να κάνει εξαγωγές αγροτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων προς την Γερμανία. Σύναψε εμπορικές συμφωνίες με μεγάλες αλυσίδες και οι δουλειές του πήγαιναν υπέροχα. Μέσα σε πέντε χρόνια ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας. Και όχι μόνο. Είχε βρει τον έρωτα της ζωής του , την όμορφη Πηνελόπη και έκανε οικογένεια μαζί της. Ο Φοίβος βγήκε από την καφετέρια και εισήλθε στην Εθνική οδό. Πάτησε γκάζι αλλάζοντας ταχύτητα. Κοίταξε την φωτογραφία των παιδιών του χαμογελώντας ικανοποιημένος.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου