Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΤΑΦΙ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Μετά το τέλος του μεγάλου πολέμου ,άρχισε ο ψυχρός πόλεμος, και το κηνύγι "της αυτοκρατορίας του κακού" από του Αμερικανούς. Όπως αντιθέτως το όνειρο για "παγκόσμια επικράτηση του κομμουνισμού" από τους Σοβιετικούς.Ας μην κριτικάρουμε αυτή την στιγμή το είδος του κομμουνισμού, που θα επικρατούσε.Ήταν τόσο "ονειρεμένος" που έπεσε σαν χάρτινος πύργος και χωρίς σχεδόν , κανείς από τους λαούς να τον υποστηρίξει. Πάντως οι Αμερικανοί μετακατοχικά στήριξαν όλα τα δικτατορικά καθεστώτα ανά την υφήλιο. Διότι είχαν τους λαούς υποταγμένους με σιδηρά πυγμή . Εξάλου με το κηνύγι το κομμουνιστών και προοδευτικών στοιχείων, που επιδίδοντο τα δικτατορικά καθεστώτα, εθεωρούντο ανάχωμα απέναντι στον κομμουνιστικό κίνδυνο. Ας έλθουμε όμως εν τάχει στο σήμερα.
Συνταράσονται τα αυταρχικά Αραβικά καθεστώτα από τους λαούς τους, που ξεσησηκώνονται και ξεχύνονται οργισμένοι στους δρόμους, διότι απήυδισαν από την άνιση κατανομή του εισοδήματος των χωρών αυτών, και από την καταπίεση των λαών τους.
Ένα ένα καταρρέουν τα τουβλάκια και αποσυναρμολογείται το οικοδόμημα που κράτησαν στέρεα κάτω από την στρατιωτική και αστυνομική μπότα, οι δικτατορίες επί 30 και 40 έτη. Τυνησία ,Αιγυπτος, Εμιράτα, Συρία, Λιβύη. Οι δυτικές δυνάμεις που στήριξαν τα καθεστώτα αυτά, πήραν αποστάσεις και παίρνουν θέσεις για την επομένη ημέρα. Στην Λιβύη επεμβαίνουν νομίμως και με την σφραγίδα του ΟΗΕ. Θα μου πήτε γιατί τα τελευταία 50 χρόνια οι Αμερικανοί,στήριξαν όλες τις δικτατορίες, και τώρα κόπτονται για ανθρώπινα δικαιώματα; Αλλάξανε οι καιροί δεν υπάρχει το αντίπαλο δέος, ούτε η Αμερική είναι η παλιά υπερδύναμη. Κόπτονται άραγε για τα δικαιώματα των Λίβυων, ή μήπως μυρίζονται τον μαύρο χρυσό, και παίρνουν θέσεις στην νέα κατάσταση; Σίγουρα όπως πάντα η εξωτερική πολιτική, υποκινείται από τα εθνικά συμφέροντα, αμπαλλαρισμένα σε περίτεχνο περιτύλιγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου