Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Τα "Νεανικά δοκίμια" του Μαρξ κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Γλάρος.




Βρέθηκαν 50 χρόνια μετά το θάνατό του, αποσιωπήθηκαν για καιρό και σήμερα διευρύνουν τον ορίζοντα του κοινωνικού οραματισμού.



Τα "οικονομικά και φιλοσοφικά χειρόγραφα" του Καρλ Μαρξ δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 1932. Μέχρι τη στιγμή αυτή, ολόκληρη η πρώτη γενιά των μαρξιστών ερμηνευτών, συμπεριλαμβανομένου και του Λένιν, είχε ήδη ολοκληρώσει το έργο της.



Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του μαρξισμού, γράφτηκε χωρίς ποτέ να ληφθεί υπόψη ο φιλοσοφικός και ανθρωπιστικός στοχασμός που περιέχεται στα "Χειρόγραφα".



Έμελλε, όμως, ν' αποδειχτεί ότι τα "Χειρόγραφα" ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό κείμενο που θα παραμέριζε ως ένα βαθμό το παράπονο πολλών μαθητών του Μαρξ, ότι απουσίαζε από το έργο του ένα ολοκληρωμένο φιλοσοφικό όραμα του κόσμου.



Η δημοσίευση των "Χειρογράφων" έφερνε στο προσκήνιο την ιδέα - κλειδί της αλλοτριωμένης εργασίας και πάνω σ' αυτή θα γεννιόταν ένας νέος φιλοσοφικός και κοινωνικός οραματισμός.



"Το αληθινό βασίλειο της ελευθερίας αρχίζει εκεί που σταματά η αναγκαιότητα. Εκεί η εργασία δεν μετατρέπεται σε εμπόρευμα, αλλά αποτελεί αυτοσκοπό και μέσο για να εκφράσει ο άνθρωπος τις πλούσιες δημιουργικές του ικανότητες. Όταν η α ν α γ κ α σ τ ι κ ή εργασία αντικατασταθεί από τη δ η μ ι ο υ ρ γ ι κ ή εργασία, όταν η ελευθερία του ενός ατόμου γίνει όρος και προϋπόθεση για την ελευθερία των άλλων ατόμων, τότε, μέσα στο κλίμα της γενικής ελευθερίας, που είναι η ουσία της ανθρώπινης φύσης, θα κάνει την εμφάνισή του ο καινούριος τύπος του ο λ ο κ λ η ρ ω μ έ ν ο υ α ν θ ρ ώ π ο υ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου