Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012


                ΕΝΑ   ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΑΝ…
   
                                 ΑΝ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΡΟΔΕΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΤΙΝΙ.
                                ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Δεν συμφωνώ με την κινδυνολογία του άρθρου.
Λέει όμως αλήθειες. Έχουμε μπλέξει άσχημα σαν κράτος με ευθύνη της πολιτικής ελίτ που κυβέρνησε  με την ψήφο των πολιτών -δηλαδή όλα έγιναν νόμιμα αλλά χωρίς ηθική- και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Μην καταπιούμε όμως ούτε ότι μας λένε ούτε ότι μας επιβάλλουν οι κυβερνήσεις μονόπλευρα και άδικα. Γράφει το άρθρο ότι αν δεν μας δώσουν την δόση του… ναρκωτικού μας θα γίνει το α? και το β».
Η Μέρκελ όμως ήρθε να μας καλοπιάσει γιατί μετά από δύο χρόνια σκληρής λιτότητας και ανετοιμότητας των θεσμών της Ευρώπης και διστακτικότητας της Γερμανίας, η ίδια Γερμανία αποφάσισε να στηρίξει την ευρωζώνη για ίδιον όφελος. Διότι στις χώρες του νότου πηγαίνει το 40% των εξαγωγών της. Χωρίς την ευρωζώνη συρρικνώνεται ο ρόλος της Γερμανίας διότι συνθλίβεται μεταξύ Αμερικής και Κίνας , αλλά και των άλλων ανερχομένων δυνάμεων.
Παρόλα τα σκληρά και μονόπλευρα μέτρα λιτότητας διαπραγμάτευση δεν έγινε και το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Που πάμε;
Αφήστε που υπάρχουν απόψεις όπως του Έλληνα αντιπροσώπου στο Δ.Ν.Τ Π. Ρουμελιώτη ότι από την αρχή έπρεπε ο Γ.Α.Π και η κυβέρνηση του  να επιμείνει στο κούρεμα του χρέους, για να είμαστε τώρα σε καλύτερη θέση.
Ο δε Θεόδωρος Κατσανέβας καθηγητής Παν.Πειραιά, και πρώην γαμπρός του Α.Γ.Παπανδρέου έχει επανειλημμένως επιχειρηματολογήσει υπέρ της επιστροφής στην δραχμή. 
Πάντως ότι και να γίνει για κάποια χρόνια δεν θα καλοπεράσουμε.

                         
"Τι να πούμε πλέον.....

Το σενάριο της δραχμής απομακρύνθηκε, αλλά...(Κ.Στούπας)Διάγουμε μια ευτυχή νιρβάνα πως έχουμε την επόμενη δόση στο τσεπάκι. Αν ω μη γένοιτο όμως αυτή δεν εγκριθεί τι θα μπορούσε να συμβεί; Ας υποθέσουμε πως η ευρωζώνη αναλαμβάνει το ρίσκο ενός ντόμινο και μας λέει χωρίς πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις δεν έχει σεντ... που είναι και το σωστό.
Το ελληνικό κράτος δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές. Και τι μας νοιάζουν οι δανειστές, θα μπορούσε να πει ο κύριος της ΠΟΕ-ΟΤΑ που ντύθηκε μεταξύ άλλων χθες Ναζί προκειμένου να υποδεχτεί την Καγκελάριο Μέρκελ...
Οι δανειστές να μην πάρουν τίποτα αρκεί να καταβάλλονται οι μισθοί και οι συντάξεις για να κινείται η αγορά, είναι το μοντέλο του οικονομικού δόγματος που αναπαράγει ο εγχώριος συρμός.

Αν δεν καταβληθεί η δόση, οι τράπεζες δεν θα ανακεφαλαιοποιηθούν και ούσες στην πραγματικότητα σε αρνητική θέση, θα κατεβάσουν ρολά, γιατί και όσες καταθέσεις έχουν απομείνει θα αναζητηθούν από τους καταθέτες για να φυγαδευτούν...
Με τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης ελπίζουμε να ξεπαγώσουν τα έργα υποδομής και να δημιουργηθούν μερικές δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οι αποκρατικοποιήσεις θα αναβληθούν εκ των πραγμάτων καθώς κανένας εχέφρων δεν θα θέλει να φέρει κεφάλαια στην χώρα χωρίς κάποια ορατή προοπτική.
Η ΕΚΤ, αν μια χώρα κηρύξει μονομερή στάση πληρωμής, θα συνεχίσει να δέχεται ελληνικά «σκουπιδομόλογα» και να παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες;
Απίθανο...
Το δημόσιο θα δυσκολευτεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις όσο και αν αυξήσει τους φόρους. Δύσκολα θα καταφέρει να το πετύχει για πολύ καιρό ακόμη και αν δημεύσει μέρος των καταθέσεων ή το σύνολό τους.
Οι εγγυήσεις προς τις ελληνικές τράπεζες με τις οποίες αυτές εγγυώνται τις πληρωμές των εισαγωγών θα σταματήσουν, και μαζί με αυτές οι εισαγωγές.
Αν συμβεί αυτό το ΑΕΠ θα υποστεί καθίζηση που θα υπολογίζεται με διψήφια ποσοστά πολλών δεκάδων. Φυσικά τα κρατικά έσοδα θα μειωθούν δραστικά και τα 55-60 δισ. δαπάνες για μισθούς και συντάξεις θα μοιάζουν εξωπραγματικά πολλά. Τα 13 δισ. περικοπές θα γίνουν 33 ή 43 σε μια νύχτα και την επομένη θα ξημερώσει το χάος.
Τι έχει η Ελλάδα να εξάγει προκειμένου να εξασφαλίσει το στοιχειώδες σκληρό συνάλλαγμα για τις εισαγωγές των απαραιτήτων τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων;
Ούτε πετρέλαιο διαθέτει, ούτε σόγια, ούτε χρυσό ακόμη αφού στην Χαλκιδική ο κλεφτοπόλεμος συνεχίζεται. Η Ελλάδα εισπράττει 10-12 δισ. τουριστικό συνάλλαγμα το οποίο δημιουργεί ένα ΑΕΠ τριπλάσιας αξίας. Άρα, ούτε το δρόμο του Ισημερινού ή της Βενεζουέλας μπορεί να ακολουθήσει, ούτε της Αργεντινής.
Αν γνώριζαν οι Έλληνες της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΔΕΗ, της εκπαίδευσης ή των Ναυπηγείων τις πραγματικές συνθήκες στις χώρες αυτές παρά το φυσικό πλούτο θα έκλειναν το αεροδρόμιο να μην φύγει ξανά η Καγκελάριος...
Ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ θα έβαζε επιτακτικό θέμα επαναφοράς εθνικού νομίσματος. Στους έξι με δώδεκα μήνες μέχρι την κυκλοφορία του θα επικρατούσε χάος και μαύρη αγορά...

Και μετά την κυκλοφορία του για πολλά χρόνια οι συναλλαγές θα γίνονταν σε ευρώ. Το νέο νόμισμα θα αφορούσε τις συναλλαγές στοιχειώδους βιοπορισμού των φτωχών.
Ο φακελάκιας γιατρός π.χ. για να κάνει την εγχείρηση θα απαιτούσε ευρώ... Τις τελευταίες ημέρες το εθνικό νόμισμα του Ιράν έχει υποτιμηθεί κατά 60% και στην χώρα γίνονται ταραχές.
Το νέο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας θα δεχόταν πολλές απανωτές υποτιμήσεις, εκτός αν βρίσκαμε πετρέλαιο ή ο Σώρρας διέθετε όντως τα 600 δισ. δολάρια από την πώληση αρχαιοελληνικής διαστημικής τεχνολογίας...
Αν οι πελάτες της κομματοκρατίας βρίσκονται κάθε μέρα στο δρόμο επειδή τα 2.500 ευρώ έγιναν 1.800 θα είχαμε εκατομμύρια Έλληνες απελπισμένους και πεινασμένους.
Οι απελπισμένοι άνθρωποι αναζητούν τη σωτηρία στα πρώτα στιβαρά χέρια που θα την προσφέρουν. Ένα πραξικόπημα και μια κυβέρνηση με εξουσίες έκτακτης ανάγκης θα ήταν το λιγότερο...
Το χειρότερο θα ήταν να κινηθούν δυο - τρεις «στρατοί» προς την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας και να είχαμε ένα αιματηρό εμφύλιο.Τα παραπάνω μοιάζουν εφιαλτικά και απομακρύνθηκαν μαζί με την υποχώρηση του σεναρίου της δραχμής.
Στην Ελλάδα όμως ακολουθούμε λάθος δρόμο. Αντί να μειώσουμε δραστικά και να αναδιαρθρώσουμε το κράτος, απομυζούμε την κοινωνία με την φορολογία για να διατηρήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες παρασιτικές θέσεις εργασίας και χαριστικές συντάξεις. Ο σωστός δρόμος θα ήταν η μείωση της φορολογίας, η διάλυση της γραφειοκρατίας και η πάταξη της διαφθοράς. Ήτοι, η δημιουργία προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων.
Αυτό όχι μόνο δεν συμβαίνει, αλλά συνεχίζεται να καλλιεργείται στην κοινωνία η εχθρότητα προς την επιχειρηματικότητα και το κέρδος. Τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ευημερίας. Πήραμε παράταση, αλλά τη ξοδεύουμε άσκοπα προς λάθος δικαιούχους...
Αν δεν αλλάξουμε γρήγορα κατεύθυνση όχι ο «Αλέξης» και ο «Λιάκος» δεν μας σώζουν αλλά ούτε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ...
Παρεμπιπτόντως, οι δημαγωγοί μιλούν με ευκολία για ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ σαν διέξοδο από το μνημόνιο. Ποιος τους είπε πως το σχέδιο Μάρσαλ δεν είχε μνημόνιο; Έχει μείνει στην ιστορία μάλιστα το χαστούκι του επικεφαλής Πόρτερ σε Έλληνα υπουργό της εποχής που έφερε αντιρρήσεις.

ΠΗΓΗ ΣΤΗΛΗ ΓΙΑΝΝΗ ΦΩΤΑΚΗ FB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου