Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΑΡΧΑΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ Ο ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ


ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ



Ένας παλιός αστός καθηγητής πανεπιστημίου, λαμπρός διανοούμενος, συγγραφέας και πολιτικός, ο Παν. Κανελόπουλος είχε πετάξει μερικές κοτσάνες. Όπως αυτή την ατάκα που είπε στον Αμερικανό στρατηγό ΒΑΝ ΦΛΙΤ γύρω στο 1949 δείχνοντας του τον Ελληνικό στρατό¨ «Ιδού ο στρατός σας.» Αλλά και τότε που δήλωσε για τους τόπους εξορίας των αριστερών - τα ξερονήσια- ότι είναι¨ «Παρθενώνες όπου αναμορφώνονται οι Έλληνες.» Είπε όμως και το εξής σοφό απόφθεγμα. Ότι¨ « η δημόσια πορεία του πολιτικού πρέπει να είναι γυάλινη , διάφανη, για να μπορεί να την παρακολουθεί ο Ελληνικός λαός.»

Η κλοπή και η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος δεν ανακαλύφθηκε στους χαλεπούς καιρούς μας. Ούτε ο έγκλειστος του Κορυδαλλού ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ κατέχει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας διεφθαρμένου πολιτικού {λαδοποντικού.}Υπήρξαν άπειροι ανά τους αιώνες πριν από αυτόν, και θα υπάρξουν και στις ερχόμενες γενεές. Να θυμηθούμε ένα παράδειγμα από την αρχαία Αθήνα.

Για ένα διάστημα ήταν ταμίας της πόλης των Αθηνών ο Αριστείδης. Έντιμος άνθρωπος όπως ήταν καταμέτρησε το ταμείο που του παρέδωσε ο Θεμιστοκλής και διαπίστωσε ότι του έλειπαν πάμπολλα τάλαντα. Κατήγγειλε τότε τον Θεμιστοκλή στους πολίτες των Αθηνών. Ο Θεμιστοκλής για να τον εκδικηθεί μάζεψε τους φίλους του οι οποίοι μαζί με τον κλέφτη καταχραστή Θεμιστοκλή τον κατηγόρησαν για κλοπή του δημοσίου ταμείου. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιτίας των άδικων κατηγοριών από τους συκοφάντες του, ο Αριστείδης ο οποίος έμεινε στην ιστορία σαν ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Ο ΔΙΚΑΙΟΣ να εξοστρακιστεί για δέκα χρόνια από την Αθήνα.

Σας παρουσιάζω μια νέα περίπτωση δωροδοκίας του στρατηγού των Αθηναίων Θεμιστοκλή{ ΗΡΟΔΟΤΟΣ- βιβλίο Η «ουρανια» σελ.25,26 «Εκδόσεις Ζήτρος.»}

Οι Πέρσες ετοιμαζόταν να καταφθάσουν το 480 Π.Χ στο Αρτεμίσιο της Εύβοιας. Οι Έλληνες σύμμαχοι τότε αποφάσισαν να υποχωρήσουν. Οι κάτοικοι της Εύνοιας παρακάλεσαν τον Ευρυβιάδη να περιμένει ακόμη λίγο μέχρι να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο τις οικογένειες με τα παιδιά τους. Καθώς δεν κατόρθωσαν να τον μεταπείσουν στράφηκαν προς τον στρατηγό των Αθηναίων Θεμιστοκλή. Τον δωροδόκησαν με τριάντα τάλαντα και τον έπεισαν να υπερασπιστούν οι Έλληνες την Εύβοια. Ο πονηρός Θεμιστοκλής έδωσε στον Ευρυβιάδη 5 τάλαρα δήθεν από την τσέπη του πείθοντας τον, όπως επίσης έδωσε και τρία ασημένια τάλαντα στον Κορίνθιο στρατηγό Αδείμαντο. Ο Θεμιστοκλής βγήκε κερδισμένος από την δωροδοκία με 23 τάλαρα στην τσέπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου