Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

                                          FOΪL,S WAR
                           Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΪΛ
                    ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Κάθε βράδυ η «ΕΤ 1» στις 12 τα μεσάνυχτα παρουσίαζε μια έξοχη Αγγλική σειρά με ανθρώπινες ιστορίες από την εποχή του β/ παγκοσμίου πολέμου, με τίτλο¨ «Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΦΟΪΛ.»
Πρωταγωνιστής είναι ο αστυνόμος Φόιλ με καμβά την περίοδο του μεγάλου πολέμου 1940-45 στην Αγγλία. Την Τρίτη 23-10-2012 παρουσιάστηκε η τελευταία ιστορία της καλής σειράς από την χρονιά όπου οι σύμμαχοι νίκησαν τον Γερμανικό άξονα και ο 

πόλεμος βρισκόταν στο τέλος του. Οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί επέστρεφαν στις οικογένειες τους, όσοι φυσικά είχαν μείνει ζωντανοί, μετά από 4 χρόνια στο μέτωπο ενός από τους  πιο καταστρεπτικούς πολέμους της ιστορίας. Είχαν δει με τα μάτια τους την φρίκη και την καταστροφή του πολέμου, είχαν πολεμήσει στα διάφορα θέατρα του πολέμου και είχαν χάσει αδελφικούς τους φίλους, συναδέλφους, και συγγενείς. Οι επίστρατοι επέστρεφαν στις οικογένειες τους ζωντανοί νεκροί. Νεκρωμένοι ψυχικά και ορισμένοι σακάτηδες σωματικά. Αδυνατούσαν να προσαρμοστούν από τους εφιάλτες του πολέμου. Χρειαζόταν πολλές προσπάθειες ,και στήριξη από τις οικογένειες τους που είχαν μείνει πίσω, χωρίς τους δικούς τους ανθρώπους και αντιμετώπιζαν πολλά προβλήματα. Κανείς δεν έμεινε ψυχικά αλώβητος από το δράμα της σύγκρουσης. Αναγκαζόταν να προσέλθουν στους ψυχιάτρους για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το μετατραυματικό στρες , και όλα τα επακόλουθα που τους ακολουθούσαν στοιχειώνοντας τον ψυχικό τους κόσμο.
H τηλεοπτική αυτή σειρά είναι αποστασιοποιημένη ιστορικά. Με τον τρόπο της υποβάλλει τον θεατή σε σκέψεις και προβληματισμούς για το άδικο των πολέμων και την θυσία εκατομμυρίων αθώων πολιτών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν κρατικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου