Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΚΕΥΝΣ ΚΑΤΑ ΦΡΙΝΤΜΑΝ


ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο μεγάλος Βρετανός οικονομολόγος Τ.Κέυνς υποστηρίζει ότι σε περιόδους ύφεσης των οικονομιών παρεμβαίνει το κράτος προβαίνοντας σε δημόσιες επενδύσεις για να στηρίξει την απασχόληση και να τροφοδοτήσει την ενεργή ζήτηση.{ΚΕΥΝΣΙΑΝΙΣΜΟΣ} Αντίθετα ο γκουρού της σχολής του Σικάγου Μίλτον Φρίντμαν υποστηρίζει την αυστηρή λιτότητα και τον περιορισμό της νομισματικής κυκλοφορίας. {ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΜΟΣ} Η πολιτική αυτή έχει εφαρμοστεί σήμερα με την επιβολή του σιδηρού βραχίονα της Γερμανίας σόλη της Ευρώπη, και έχουμε έκρηξη της ανεργίας της φτωχοποίησης του πληθυσμού και του κλεισίματος των επιχειρήσεων. Στην Αμερική αντίθετα ο πρόεδρος Ομπάμα εφάρμοσε ένα ήπιο κευσιανισμό αυξάνοντας το δημόσιο έλλειμμα σε 15% και εκτοξεύοντας το δημόσιο χρέος από 65%σε 100% του ΑΕΠ και η Αμερική εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη υπερδύναμη στον κόσμο. Παρόλα αυτά ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν τον εγκαλεί γιατί δεν προβαίνει σε μεγαλύτερη επεκτατική πολιτική.

Βεβαίως σε περιόδους ανάκαμψης της οικονομίας το κράτος οφείλει να περιστείλει τα δημόσια ελλείμματα και να τηρήσει πολιτική νοικοκυρέματος .

Νομίζω ότι στην Ελλάδα ο Σημίτης παρά τα λάθη του προσπάθησε να νοικοκυρέψει την οικονομία η οποία ξεχείλωσε επί Κ. Καραμανλή και εισήλθε στην εντατική επί Γ.Α.Π και εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της ατελούς αρχιτεκτονικής του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου