Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΚΟΥΕΝΤΙΝ ΣΚΙΝΕΡ


ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ

ΗΓΕΜΩΝ

ΑΝΑΛΥΣΗ

«Εκδόσεις Νήσος}

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

«Η μόνη διέξοδος από αυτή την δύσκολη κατάσταση για τις δημοκρατίες που «λειτουργούν σωστά» είναι να¨ «κρατούν τα θησαυροφυλάκια τους γεμάτα και τους πολίτες φτωχούς.»[σελ.272]Ο Μακιαβέλι είναι κάπως ασαφής σχετικά με τον τύπο των ordini που χρειάζονται για να γίνει αυτό, αλλά γίνεται εύγλωττος όταν αναφέρει στα οφέλη που αναμένονται από μια τέτοια πολιτική. Αν ο νόμος χρησιμοποιείται για νᨻκρατάει τους πολίτες φτωχούς, αυτό θα τους εμποδίσει με αποτελεσματικό τρόπο- ακόμη κι όταν δεν έχουν¨ «ούτε καλοσύνη ούτε σοφία»- να αποκτήσουν την ικανότητα να «διαφθείρουν με πλούτη τον εαυτόν τους ή άλλους.» {σελ.469}.

Αν την ίδια στιγμή τα ταμεία της πόλης διατηρούνται γεμάτα, η κυβέρνηση θα μπορεί να πλειοδοτεί σε σχέση με τους πλούσιους σε οποιοδήποτε «σχήμα υποστήριξης των απλών ανθρώπων», αφού θα είναι πάντα εφικτό να προσφέρει ανταμοιβές για τις δημόσιες υπηρεσίες σε σχέση με τις ιδιωτικές.»{σελ.300}.Έτσι ο Μακιαβέλι καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ¨ «το πιο χρήσιμο πράγμα που μπορεί να κάνει μια ελεύθερη κοινότητα είναι να διατηρεί «τα μέλη της φτωχά.»{σελ.486.}

ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 1-11-2012 ΣΤΙΣ 8Μ.Μ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΧΑΝΙΩΝ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΕΠΟΥΣΗ "ΤΑ ΜΑΡΑΣΛΕΙΑΚΑ"

ΛΑΘΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗ "Ο ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ"

Η ιστορικός, καθηγήτρια του Α.Π.Θ και σημερινή βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Μαρία Ρεπούση ως είναι γνωστόν, είναι η συγγραφέας του βιβλίου του δημοτικού σχολείου όπου γράφει για την μικρασιατική καταστροφή.

Έκανε το λάθο...ς ή την βλακεία να γράψει ότι κατά τον διωγμό των Ελλήνων από την Σμύρνη έγινε¨ "συνωστισμός."

Έδωσε με τον τρόπο της αφορμή στους ακραίους εθνικιστές που εκπροσωπήθηκαν από το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη "ΛΑΟΣ" να θορυβήσουν δυνατά και να πουλήσουν λαϊκισμό και τεχνητή αγάπη προς την πατρίδα. Το λεξικό αυτό το λέει "πατρηδοκαπηλεία." Να σκεφτείτε ότι η τότε υπουργός παιδείας ΜΑΡΙΕΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ της κυβέρνησης Ν.Δ δεν εξελέγη βουλευτής.

Με τους Τούρκους είμαστε γείτονες και μας συμφέρει σαν χώρα χωρίς να απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να καλλιεργήσουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας.Βεβαίως η ιστορία δεν παραγράφεται αλλά είναι παρελθόν που δεν χρειάζεται να επαναληφθεί.Συμφέρει άραγε την Γερμανία και την Γαλλία που συνέβαλαν κυριαρχικά να δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή ένωση και να σταματήσουν το μακελιό των 2 παγκοσμίων πολέμων να ασχολούνται με τις παλιές τους διαφορές;

Γιατί να δαπανούμαι σαν χώρα τεράστια ποσά που χρειαζόμαστε στη υγεία και στην παιδεία σήμερα και όχι μόνο, που περνάμε αυτήν την δύσκολη οικονομική κατάσταση;

Για να κάνουν τζίρο οι πολεμικές βιομηχανίες των ανεπτυγμένων χωρών και να πλουτίζουν εις βάρος μας οι πολιτικοί μιζαδόροι;













2







Τα Μαρασλειακά 1925-1927

Μαρία Ρεπούση

Εκδόσεις: Πόλις Σελ.: 474

Ερχόμενος κανείς αντιμέτωπος με τα γεγονότα που περιγράφει η ιστορικός στο τελευταίο της βι¬βλίο, αντιλαμβάνεται σε όλο το θλιβερό μεγαλείο του το σοβαρό πρόβλημα καθυστέρησης μιας κοινωνίας που μισεί κάθε είδους μεταρρύθμιση ταυτίζοντας υστερόβουλα την ακραία συμφε¬ροντολογική ηλιθιότητα με την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος. Το ενδιαφέρον και θεμε¬λιώδες θέμα που εξετάζει το βιβλίο είναι η χρήση της Ιστορίας στην ουσία από μια κοινωνία ανίκανη να διαχειριστεί με σοβαρότητα και κυρίως επι¬στημονική επάρκεια το ιστορικό της παρελθόν. Τα Μαρασλειακά εντάσσονται μέσα στη γενικότερη διαμάχη γύρω από το γλωσσικό μας ζήτημα όπως αυτό ξέσπασε τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα. Το ζήτημα ενέσκηψε όταν μια νεαρή αλλά φωτισμένη καθηγήτρια, η Ρόζα Ιμβριώτη, θέλησε να διδάξει το μάθημα της Ιστορίας μέσα από μια νέα οπτική που έθετε σε αμφισβήτηση τον παρα¬δοσιακό εθνικό τρόπο αφήγησής του. Οι σφοδρές αντιδράσεις που ξέσπασαν τότε στην εκπαιδευ¬τική - ακαδημαϊκή κοινότητα και πήραν εθνικές -κοινωνικές διαστάσεις, μας θυμίζουν μελαγχολικά τα πρόσφατα γεγονότα για τον ίδιο πάνω - κάτω λόγο, με ατυχή πρωταγωνίστρια τη συγγραφέα του παρόντος τόμου. Η κυρία Ρεπούση έτυχε μιας πρωτοφανούς επίθεσης ακροδεξιών γραφικών αυτόκλητων ιστορικών, με «επιστημονικό» επι¬κεφαλής συντονιστή… τον κύριο Καρατζαφέρη. Όπως και τότε, έτσι και πρόσφατα, σε ένα αυστη¬ρά ακαδημαϊκό θέμα, λειτούργησε η πιο χυδαία έκφανση της Δημοκρατίας: να έχουν όλοι γνώμη ειδικού σε ένα θέμα που στην καλύτερη των περι¬πτώσεων αγνοούν παντελώς. Οι απόψεις της Ιμ¬βριώτη για το πώς πρέπει να διδάσκεται η εθνική μας Ιστορία, η όποια προσλήφθηκε στο διάσημο σχολείο από τον Αλέξανδρο Δελμούζο, έθεσε σε κίνδυνο ολόκληρο το μεταρρυθμιστικό έργο που επιτελούνταν στο Μαράσλειο. Τα γεγονότα γύρω από αυτό το επεισόδιο είχαν διάρκεια δύο ετών και έμειναν στην ιστορία ως Μαρασλειακά.

Ξενοφών Μπρουντζάκης {ΠΟΝΤΙΚΙ ΤΕΧΝΗ»




ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΜΑΝΤΗΛΟ{ΜΑΝΤΗΛΑ}
ΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΛΑΧ
     ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Από τότε που έγινε πρωθυπουργός στην Τουρκία ο ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ δίπλα του εμφανίζεται η σύζυγος του με μαντήλα στο κεφάλι.Ομοίως και η σύζυγος του σημερινού προέδρου της Τουρκικής δημοκρατίας ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΓΚΙΟΥΛ. Οι ισλαμιστές νίκησαν τους κεμαλιστές και επέβαλαν εκσυγχρονισμό της Τουρκίας με ένα ήπιο ισλαμισμό.
Κεφαλομάντηλα φορούσαν τον παλιό καιρό και οι ....
.ηλικιωμένες αγρότισες γυναίκες στην χώρα μας. Προφανώς επηρεασμένες από την επί 400 χρόνια Οθωμανική κατοχή. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε κάθε ήπειρος και κάθε θρησκεία έχει και τηρεί τις δικές της παραδόσεις. Δεν είναι δυνατόν να επιβάλει η δύση δια της βίας τον δυτικό πολιτισμό.Έχω διαβάσει αναλύσεις ότι η Αστική τάξη της ΤΟΥΡΚΙΑΣ έχει υιοθετήσει πλήρως το δυτικό τρόπο ζωής , και βλέπει μεμεγάλη καχυποψία τον αγροτικό πληθυσμό της Ανατολίας.
Δεν νομίζω ότι η γυναίκες του ΕΡΝΤΟΓΑΝ και του ΓΚΙΟΥΛ στερούνται δυτικής παιδείας. Απλώς λαϊκίζουν για εκλογικούς πελατειακούς λόγους.
ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ;

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
O οινοπαραγωγός Γιάννης Μπουτάρης και δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε μεταξύ άλλων στην εκπομπή της Π.Τσαπανίδου στον ΣΚΑΙ ότι" Θα ξεπεράσουμε την κρίση αλλά δεν θα είμαστε οι ίδιοι." Η Γερμανία είναι μια πλούσια χώρα. Παρόλα αυτά βλέπαμε τους Γερμανούς και αγόραζαν από το σούπερ μάρκετ μία φέτα καρπούζι και τους κοροϊδεύαμε.Ενώ εμείς αγοράζαμε 2 κιλά και πετούσαμε το ενάμιση."
Πράγματι οι Έλληνες χωρίς την αίσθηση του αρχαιοελληνικού μέτρου είχαμε επιδοθεί σε ένα καταναλωτικό όργιο. Δικαιολογείτε εν μέρει από την έλλειψη επαρκούς παιδείας και εν μέρει ,γιατί οι παλαιότερες γεννεές πέρασαν την πείνα της κατοχής την φτώχεια και την στέρηση.

Οι Έλληνες όπως και κάθε λαός έχει τις ιδιατερότητες του. Δεν θα γίνουμε ποτέ όλοι οι Ευρωπαίοι το ίδιο.
"ΜΗ ΜΙΣΕΙΤΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΣΑΣ ΖΗΛΕΥΕΙ.
ΝΑ ΤΟΥ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΣΕΒΑΣΜΟ
ΓΙΑΤΊ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ
ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ."
Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΡΑΓΚΑ


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ





"Αυτό που πλήγωσε όμως πρωτίστως τον Γιώργο Τράγκα είναι το σχόλιο του Δημήτρη Μητρόπουλου στα "Νέα" όπου τον περιέγραφε με κόκκινη φόρμα apres ski να καλοπερνάει στο Παρίσι με την παρέα του ενώ στην Ελλάδα κατήγγειλε το Μνημόνιο και την Μέρκελ. Τα "Νέα" καυτηρίαζαν «αυτούς που έκαναν καριέρα στη δημόσια ζωή καταγγέλλοντας με τον πιο άγαρμπο τρόπο τους άλλους, χωρίς ποτέ κανείς να καταγγέλλει τους ίδιους. Η Ελλάδα του Τράγκα -και των ομοίων του- είναι μια διαρκής Ρουάντα χωρίς αίμα. Μπορείς να πετσοκόβεις και να χοντροκόβεις χωρίς να λερώνεσαι».



ΠΗΓΗ IEFIMERIDΑ

Ο Τράγκας ήταν εκδότης μιας ημερήσιας εφημερίδας "ΧΩΡΑ" με ανύπαρκτη κυκλοφορία 500 περίπου φύλα.Επειδή στήριζε την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Καραμανλή έπαιρνε τεράστιο μερίδιο από την κρατική διαφήμιση.Περισσότερα και από εφημερίδες πρώτης κυκλοφορίας. Ασχέτως ότι είναι σκάνδαλο να δαπανώνται τόσα χρήματα από το κράτος {στο παρελθόν } για να λαδώνονται τα γρανάζια των εκδοτών από τις κυβερνήσεις.

Η χούντα στον τύπο μας αφορά όλους. Του Θέμη Τζήμα


08:10, 30 Οκτ 2012
tvxsteam tvxs.gr/node/109933







Έχουμε και λέμε: ένα ξένο μέσο φιλοξενεί καταγγελίες για βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, χωρίς να έχει ζητήσει τη διενέργεια ΕΔΕ ως ώφειλε και χωρίς να έχει ζητήσει την παρέμβαση της δικαιοσύνης όπως έπρεπε να κάνει, βγαίνει στη Βουλή και απαξιώνει τις καταγγελίες. Αποφαίνεται μόνος του ότι ουδέποτε έλαβαν χώρα οι βασανισμοί και εγκαλεί όσους ζητούν διερεύνηση του ζητήματος.



Λίγες ημέρες αργότερα η ιατροδικαστική έκθεση τον ξεμπροστιάζει, τόσο τον ίδιο, όσο και τα χουντικά στεγανά βασανιστών, στην αστυνομία. Η έκθεση αποφαίνεται ότι τα βασανιστήρια όντως έλαβαν χώρα. Τα εγχώρια ΜΜΕ θάβουν το θέμα, όπως το είχαν θάψει και στην αρχή. Ο υπουργός αισθανόμενος ασφάλεια από τη μιντιακή ομερτά δε ζητά συγγνώμη, δεν παραιτείται, δε ζητά καν να ξεκινήσει άμεση διερεύνηση σχετικά με το τι συμβαίνει κάτω από τη μύτη του- αν όντως είναι τόσο “αθώος”. Η κυβέρνηση το ίδιο. Ο πρωθυπουργός εκστομίζει λόγους περί “άκρων”, δημοκρατίας και πατριωτισμού, ενόσω ανέχεται- στην καλύτερη περίπτωση- το χουντικό άκρο βασανιστών να θεριεύει μέσα στο κράτος.



Δύο δημοσιογράφοι, της δημόσιας τηλεόρασης σχολιάζουν το ζήτημα και αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ο υπουργός να είχε καταλήξει προτού γίνει έρευνα ότι το τα βασανιστήρια ουδέποτε έλαβαν χώρα. Λίγες ώρες μετά, η εκπομπή τους έχει κοπεί από τη δημόσια τηλεόραση και οι ίδιοι μάλλον απολύονται.



Δεν είναι κάποια χώρα του Καυκάσου, από εκείνες που οι πρόεδροί τους δεν έχουν αλλάξει την τελευταία εικοσαετία, ούτε της Μ. Ανατολής ή της Αφρικής. Πρόκειται για την Ελλάδα των μνημονίων, του χρυσαυγίτικου λόγου, των χουντικών στεγανών, του “πολέμου κατά των άκρων”, που αφορά βεβαίως όλως τυχαίως μόνο την αριστερά.



Εδώ και δεκαετίες στον τύπο της χώρας χτίζεται ο αυταρχισμός, η φίμωση, η παραπληροφόρηση και η συσκότιση. Δε χρειάζονται πολλές αναλύσεις για το πώς γίνεται αυτό: αρκεί να διαβάσει κανείς για παράδειγμα τις αναλύσεις της αμερικανικής πρεσβείας σχετικά με το ρόλο που παίζουν τα ΜΜΕ στην Ελλάδα ως εργαλεία προώθησης επιχειρηματικών συμφερόντων. Αρκετοί έχουν και έχουμε μιλήσει για αυτά. Οι περισσότεροι βέβαια δεν έχουν βήμα. Ακόμα και το διαδίκτυο σε μερικές νησίδες αξιοπρέπειας πατάει, καθώς κατά τα άλλα κατακλύζεται από εκβιαστικά blogs και υπερπληροφόρηση που συνειδητά κατατείνει στη σύγχυση.



Αρκεί να θυμηθεί επίσης πόσες φορές ψήφισε τους τηλεϋπουργούς και τηλεβουλευτές, πόσες φορές θαμπώθηκε από τους επαγγελματίες “διαμορφωτές κοινής γνώμης” και από τον πολιτικώς ορθό λόγο. Και βεβαίως πού οδήγησαν οι παραπάνω τη χώρα, πόσο ανεπαρκή φάνηκαν τα δημιουργήματα της τηλεοπτικής χούντας μέσα στην κρίση, όταν η χώρα τους χρειάστηκε. Πόσο χυδαίοι φαντάζουν σήμερα οι τηλεοπτικοί παπαγάλοι.



Η κρίση στο χώρο του τύπου πριν να γίνει οικονομική ήταν δεοντολογική, δημοσιογραφική. Τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιφέρεια. Η οικονομική κρίση επιδείνωσε ραγδαία την καρτελοποίηση του τύπου. Οι απολύσεις μη αρεστών δημοσιογράφων, οι παρεμβάσεις του επιχειρηματία ιδιοκτήτη στη δημοσιογραφική δουλειά έγιναν ακόμα εντονότερες.



Όλα αυτά είναι μάλλον γνωστά. Ωστόσο το κόψιμο της εκπομπής των Κατσίμη- Αρβανίτη αποτελεί ένα ακόμα σημείο καμπής.



Πρώτον γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή, έστω νομικοφανής δικαιολογία. Απλά κόπηκαν γιατί δεν άρεσαν στον υπουργό, στην κυβέρνηση και στη διορισμένη από την τελευταία διοίκηση της ΕΡΤ. Ακολουθεί το κόψιμό τους, αυτό ενός δημοσιογράφου της ΕΤ3, που τόλμησε να αναφερθεί στις διαμαρτυρίες πολιτών την 26η Οκτωβρίου. Η χυδαιότητα της λογοκρισίας επιτελεί εκπαιδευτικό ρόλο. Δε θα υπάρχουν ευγένειες πλέον, δε θα γίνεται ανεκτή ούτε η παραμικρή νύξη.



Δεύτερον, γιατί δεν πρόκειται απλά για υπόθεση κομματικής λογοκρισίας αλλά συστημικής. Δεν πρέπει από εδώ και πέρα να υπάρξει η παραμικρή νησίδα άλλης άποψης. Ούτε στον παραδοσιακό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, ούτε στο διαδίκτυο, ούτε στην τέχνη και στη διανόηση. Ισοπέδωση. Άλλοτε με απολύσεις και βία, άλλοτε με δυσφήμηση και δικαστικές εμπλοκές.



Τρίτον, γιατί γίνεται σε μια δημόσια τηλεόραση που έκανε ορισμένα θετικά βήματα τα προηγούμενα χρόνια. Τέταρτον και στη βάση των προηγουμένων, διότι ο πλήρης έλεγχος του τύπου αποτελεί ακόμα μια κρίσιμη επιλογή στην κατεύθυνση της αυταρχικοποίησης, διά του μιθριδατισμού. Συνηθίζουμε να πέφτει ξύλο σε παραστάσεις που δεν αρέσουν στους χρυσαυγίτες, να γίνονται βασανιστήρια και κανείς να μη διώκεται, να αναπτύσσεται στρατός στους δρόμους των πόλεων, να λειτουργεί επιλεκτικά η δικαιοσύνη, να μην υπάρχει δημόσιο βήμα για όποιον δε λέει αυτό που απαιτεί κάθε φορά το κατεστημένο της χώρας.



Δεν έχουμε αντιληφθεί φαίνεται ότι ο τύπος και δη ο ηλεκτρονικός αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια του κατεστημένου. Ο συσχετισμός ισχύος δεν αποτυπώνεται στον τύπο, φτιάχνεται – εν πολλοίς και- διά του τύπου.



Θα μου πείτε, η άμυνα απέναντι σε όλα αυτά εξαρτάται μόνο από το ζήτημα Αρβανίτη-Κατσίμη; Όχι είναι η απάντηση. Όχι μόνο. Αλλά και από αυτό. Οι εκτροπές ποτέ δε γίνονται τόσο αιφνιδιαστικά όσο νομίζουν οι περισσότεροι. Χτίζονται σιγά - σιγά. Με μικρά, επιφανειακώς αποσπασματικά γεγονότα. Το μεγάλο χτύπημα, το καταλυτικό έρχεται σε ένα βράδυ, μετά το οποίο η ζωή σου έχει αλλάξει. Γιατί δεν είδες το νήμα που συνδέει τα επιμέρους γεγονότα.



Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

«Όσους περισσότερους νόμους έχει μια χώρα, τόσο πιο διεφθαρμένη είναι» έλεγε ο Ρωμαίος Τάκιτος. Η Ελλάδα έχει αρκετούς νόμους. Τόσους ώστε η διαφθορά να αισθάνεται ασφαλής. Μια κλειστή ομάδα εξουσίας παρανομεί, στη συνέχεια ψηφίζει νόμους για να νομιμοποιήσει τις παρανομίες, αυτοαμνηστεύεται και στη συνέχεια δεν υπάρχουν μέσα ενημέρωσης ώστε να αποκαλύψουν το τι πραγματικά συμβαίνει. (Άρθρο του Κώστα Βαξεβάνη στη Guardian)




Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η περιπέτεια ενός ανεξάρτητου περιοδικού, του HOT DOC, που είναι και προσωπική μου, είναι θέμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Όχι όμως και στα εγχώρια μέσα. Πριν από μερικούς μήνες, το REUTERS και ο βρετανικός Tύπος, αποκάλυψαν σκάνδαλα των ελληνικών Τραπεζών. Τα ελληνικά ΜΜΕ, δεν έγραψαν τίποτα. Στη θέση που έπρεπε να είναι τα ρεπορτάζ των αποκαλύψεων, ήταν οι πληρωμένες διαφημίσεις από αυτούς που έριξαν έξω τις ελληνικές τράπεζες.



Η υπόθεση «Λαγκάρντ» στην Ελλάδα δεν είναι παρά η βίαιη έκφραση όλου αυτού. Το 2010 η κυρία Λαγκάρντ παρέδωσε στον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γ. Παπακωνσταντίνου λίστα με αυτούς που διατηρούσαν λογαριασμούς στο εξωτερικό. Κάποιοι από αυτούς είχαν καταθέσεις μαύρου χρήματος. Η λίστα χάθηκε. Δεν αποτέλεσε ποτέ αντικείμενο έρευνας. Ο έλληνας υπουργός την παρέδωσε στον επόμενο, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και αυτός κάπου την έχασε, σαν να επρόκειτο για λαθραίο CD μουσικής που αγόρασε από κάποιον πλανόδιο.



Επί 2 χρόνια η πολιτική ζωή στην Ελλάδα δηλητηριάστηκε με ονοματολόγια ανθρώπων που πιθανολογούνταν ως καταθέτες Ελβετίας. Πολιτικοί και οικονομικοί εκβιασμοί γίνονταν στα σκοτεινά δωμάτια μιας διεφθαρμένης εξουσίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα το HOT DOC δημοσίευσε 2059, χωρίς καταθέσεις ή προσωπικά στοιχεία.



Και τότε η εξουσία θυμήθηκε τον εαυτό της. Τον πιο υποκριτικό εαυτό της. Αυταπάγγελτα η εισαγγελία της Αθήνας κινήθηκε και διέταξε την αυτόφωρη σύλληψη του γράφοντα. Την επιχείρηση επιλήφθηκε η Κρατική Ασφάλεια. Ο νόμος για τα προσωπικά δεδομένα ήταν το κατηγορητήριο. Στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν προσωπικά δεδομένα. Απλώς το δεδομένο ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν λογαριασμό σε κάποια τράπεζα. Δεν υπήρξε ούτε ο ισχυρισμός για ενοχή αυτών των ανθρώπων. Απλώς η επίκληση για έρευνα.



Οι συναλλαγές με τις τράπεζες είναι δημόσιες δεν γίνονται με κουκούλες. Άρα δεν είναι η ύπαρξη λογαριασμού σε τράπεζα προσωπικό δεδομένο. Αντιθέτως είναι το ποσό ή το είδος της συναλλαγής. Επίσης στην Ελλάδα οι Τράπεζες στέλνουν φακέλους με τα λογότυπά τους, στους οποίους εσωκλείουν την κίνηση των λογαριασμών, άρα δηλώνουν την σχέση με τον πελάτη. Παρ όλα αυτά η δημοσιοποίηση μιας λίστας που απλώς είχε ονόματα και ζητούσε διερεύνηση, χαρακτηρίστηκε προσωπικό δεδομένο.



Μερικές μέρες πριν, η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ελλάδας είχε δημοσιεύσει ονόματα ελλήνων καλλιτεχνών δίπλα στις φορολογικές τους δηλώσεις. Πλήρης παράδοση προσωπικών δεδομένων. Η εισαγγελία δεν έκανε καμία κίνηση. Δεν έδωσε εντολή να ασκηθεί κάποια δίωξη.



Στους μύθους της αρχαίας Ελλάδας η Δικαιοσύνη εμφανίζεται τυφλή. Στην σύγχρονη Ελλάδα απλώς κλείνει το μάτι με νόημα σε κάποιους. Η μελέτη της λίστας Λαγκάρντ είναι αποκαλυπτική. Εκδότες, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, όλο το σύστημα της εξουσίας εμφανίζεται να έχει βγάλει χρήματα στο εξωτερικό. Και είναι στοιχεία μόνο από μίας μόνο τράπεζας. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, άνθρωποι ψάχνουν για φαί στα σκουπίδια.



Αυτό που στο μυαλό των ανθρώπων ήταν μια πιθανολόγηση, από τη δημοσίευση της λίστας γίνεται πραγματικότητα. Την Ελλάδα της κρίσης δεν την έφτιαξαν όλοι. Και την κρίση δεν την πληρώνουν όλοι. Το κλειστό και διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας, προσπαθεί να διασωθεί εμφανιζόμενο να καταβάλει προσπάθειες να σώσει την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα οξύνει της αντιθέσεις της ,την ώρα που αυτή παραπαίει πάνω από τον γκρεμό.



Αν στην Βίβλο οι αμαρτωλοί «διυλίζουν τον κώνωπα και καταπίνουν την κάμηλο», στην Ελλάδα η αμαρτωλή εξουσία, διυλίζει συντάξεις και καταπίνει λίστες. Φυσικά για να τις εξαφανίσει. Αυτές με τους φίλους, τους γνωστούς, τους ευνοημένους και τους ομοτράπεζους.



Στη χώρα που μας αρέσει να λέμε πως γέννησε τη Δημοκρατία, η Δημοκρατία έχει καταντήσει ένα υβρίδιο θερμοκηπίου. Αυτοί που την χειρίζονται φροντίζουν να εμφανίζουν ως Δημοκρατία το δικαίωμα ψήφου και την αναιρούν με τον τρόπο που χρησιμοποιούν αυτό το δικαίωμα που τους παρέχει η ψήφος. Και η Δικαιοσύνη δυστυχώς παραμένει η παράνομη ερωμένη της πολιτικής.



Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας



                           ΑΠΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ "ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ "ΕΤ3"


Ιωάννα Μουτσοπούλου says:
Μου φαίνεται πολύ συγκινητικός και ορθός ο όρος «υπαρξιακή ισονομία» και συμφωνώ απόλυτα. Και με τα άλλα π.χ. με την επάρκεια που είπες παρακάτω. Το πρόβλημά μας είναι το πώς θα γίνουν όλα αυτά και εκεί μπορούμε να διαφωνούμε όσο θέλουμε. Στην πραγματικότητα δεν θέτω ως προϋπόθεση της όποιας επιλογής μια προηγούμενη συνειδησιακή ανάταση και στο μεταξύ … ας πεθάνουμε. Όχι. Απλώς πιστεύω πως αν δεν υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή σε αυτό, ό,τι και να κάνουμε, θα αποτύχουμε, και ότι είναι η μοναδική ευκαιρία για τον άνθρωπο να κάνει αυτό το άλμα μέσα του.

Καθόλου βέβαια δεν εννοώ πως πρέπει να μείνουν ατιμώρητοι όσοι προδώσανε τις ηθικές και συνταγματικές αρχές. Ίσα-ίσα μάλιστα. Πώς το διανοήθηκες; Πρέπει οπωσδήποτε να τιμωρείται σύμφωνα με το δίκαιο όποιος παραβαίνει τους νόμους, αλλά βλέπεις πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο, γιατί η μεγάλη δύναμη παρέχει ντε φάκτο ασυλία στους ισχυρούς και, όπως έλεγε ο αρχαίος Σκύθης σοφός Ανάχαρσις, ο νόμος μοιάζει με τον ιστό της αράχνης που πιάνει μόνον τα μικρά έντομα, ενώ τα μεγάλα τον σκίζουν.

Στον λαό αναφέρομαι υποχρεωτικά, επειδή είναι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Περιμένεις ότι οι ελίτ πρόκειται να κάνουν ο,τιδήποτε που θα διαταράξει την ησυχία τους; Θα περιμένεις αιώνια. Σπανίως ξεφυτρώνουν ατομικές εξαιρέσεις, αλλά ακόμη και αυτοί θέλουν βοήθεια. Επομένως πρέπει να δούμε το διάχυτο μικρότερο κακό που υπάρχει στους ανθρώπους και αποτελεί τη βάση στην οποία στηρίζεται και η οποία τροφοδοτεί το μεγάλο. Εξάλλου και οι πολλοί πρέπει εκτός από τα υλικά αγαθά να διαβιούν μία λιτότερη ζωή με μεγαλύτερο νόημα και όχι αυτή την ανοησία.

Το ότι πρέπει να εκλεγούν άλλοι πολιτικοί με άλλα ήθη και δυνατότητες είναι αναμφίβολο. Είναι μάλιστα δραματικά καίριο ζήτημα. Αλλά με τι κριτήρια θα τους επιλέξουν οι άνθρωποι; Με κριτήριο το ποιος θα τον διορίσει ή τι φοράει ή αν φαίνεται “μάγκας” ή αν μιλάει με στόμφο ή αν θα του κάνει κάποια άλλη χάρη; Με τέτοια στηρίζονται οι φιλόδοξοι που δεν θα πάψουν να κυκλοφορούν ανάμεσά μας, αυτό μην το ξεχνάς.

Πολλές φορές αγχώνομαι όταν μιλάω έτσι, γιατί ο συνομιλητής, μη ακούγοντας τους αναμενόμενους μύδρους ενάντια στους κυβερνώντες (παρότι φαίνεται η απόλυτη αντίθεση και μόνον από τη διατύπωση αρχών), αισθάνεται ανικανοποίητος και υποψιάζεται ότι προβάλλω δικαιολογίες ελιτίστικες. Αλλά αυτό είναι τελείως λανθασμένη εντύπωση. Μη μπερδεύεις τη νηφαλιότητα σκέψης με αυτό. Η αλλαγή συνείδησης που θεωρώ αναγκαία αφορά την κοινωνία και όχι τις ελίτ, γιατί όταν κανείς έχει τη δύναμη των ελίτ δεν αγγίζεται από τίποτα παρά μόνον από ήττα στο πεδίο της ίδιας της δύναμής του π.χ. ο πολιτικός να μην εκλεγεί, το σύστημα εκλογής να αλλάξει, να ισχύσει ο νόμος και να εφαρμοστεί και πολλά άλλα. Όσο διαθέτουν τέτοια δύναμη δεν πρόκειται να παρακινηθούν από τίποτε μέσα τους να κάνουν κάτι καλό. Αφού π.χ. οι πολιτικοί στο λένε κατάμουτρα σαν καλό ότι «αφουγκράζονται» την κοινωνία, για να προσαρμόσουν την πολιτική τους – σκέψου, δεν έχουν καν δική τους άποψη....


Όταν έδιωξαν τον Σπύρο Παγιατάκη από την κρατική τηλεόραση


27/10/12
1 σχόλια
0 απαντήσεις
53 εμφανίσεις

Για μια εκπομπή που δεν διέθετε την απαιτούμενη εθνική έξαρση.



Ο κριτικός θεάτρου της Καθημερινής Σπύρος Παγιατάκης θυμάται:



Παλιά – στη δεκαετία του 1960 – δεν την πολυχώνευα την Τόνια Μαρκετάκη. Νομίζω, άλλωστε, ότι αυτά τα συναισθήματα ήταν αμοιβαία. Όμως λίγο πριν πέσει η χούντα έτυχε και είδα σ’ ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Σαν Ρέμο την πρώτη της ταινία, τον «Ιωάννη τον Βίαιο» που μ΄ενθουσίασε . Γίναμε από τότε φίλοι μέχρι το θάνατο της το 1994. Στο διάστημα της επταετίας η Τόνια είχε ξενιτευτεί για ένα διάστημα στην Αλγερία. Εγώ πάλι βρέθηκα στη Ρώμη όπου για ένα διάστημα κάναμε ταινίες ντοκυμαντέρ αρχικά με τον Ρούσσο Κούνδουρο ( τον αδελφό του Νίκου) και μετά όταν αυτός πήγε στο Καμερούν, εγώ συνέχισα μόνος. Ήρθε η μεταπολίτευση και γυρίσαμε όλοι μας πίσω. Την Τόνια την φώναξαν μαζί με έντεκα άλλους να αναμορφώσουν, λέει, την κρατική τότε τηλεόραση με γενικό Διευθυντή τον Τάκη Χόρν και δεύτερο στην ιεραρχία τον Παύλο Μπακογιάννη . Ήταν, θυμάμαι, στην ομάδα εκείνη ο Παύλος Ζάννας , ο Παντελής Βούλγαρης κι άλλοι . Όμως η Μαρκετάκη δεν δέχθηκε την ανάθεση. « Εγώ δεν θέλω να καθίσω πίσω απ’ ένα γραφείο . Άλλωστε ετοιμάζω μια ταινία» απάντησε. « Είναι όμως εδώ ένας φίλος που μόλις γύρισε απ’ τη Ρώμη όπου δούλευε στη RAI και στην UNITELEFILM. Σας τον συνιστώ!». Κι έτσι βρέθηκα τότε στο ΕΙΡΤ υπεύθυνος για τα πολιτιστικά προγράμματα. Το «μέσο» μου ήταν φυσικά η Μαρκετάκη!



Η ιστορία δεν κράτησε παρά για μερικούς μήνες. Σε λίγο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ανάγκασε τον Παύλο Μπακογιάννη να παραιτηθεί (« Επειδή ήταν πολύ αριστερός….» λέγανε οι κακές γλώσσες) . Εμείς οι «νέοι 11» θεωρήσαμε την ενέργεια αυτή ανεπίτρεπτη και παραιτηθήκαμε διαμαρτυρόμενοι ομαδικά . Στο μικρό διάστημα που έμεινα στην Αγία Παρασκευή είχα γνωρίσει και τον Σέρ Χιού Γκρήν, τον παλιό επικεφαλής του Μπι-Μπι- Σί ( και αδελφό του συγγραφέα Γκράχαμ Γκρήν) τον οποίο ο Καραμανλής είχε καλέσει στην Αθήνα για να κάνει –λέει- την ΕΡΤ BBC …. Δεν του βγήκε. Όμως τον γνώρισα καλά. Του μετέφραζα , κάναμε και παρέα , κι έδειχνε να με συμπαθεί.



Μετά την απόλυση του «αριστερού» Μπακογιάννη και μετά τη δική μας παραίτηση, ο Καραμανλής έβαλε επικεφαλής της ΕΡΤ τον πρέσβη, συγγραφέα – και φίλο του – Άγγελο Βλάχο. Δεύτερος στην ιεραρχία τοποθετήθηκε ο σκηνοθέτης Αλέξης Σολωμός. Διευθυντής ραδιοφώνου ( και των τριών προγραμμάτων ) ο Μάνος Χατζιδάκις, υπεύθυνος των λογοτεχνικών προγραμμάτων ο Κώστας Ταχτσής, και Διευθυντής Προγράμματος τηλεόρασης – εγώ ! Η αλήθεια ήταν ότι δεν το ήθελα στην αρχή. « Μα εγώ μόλις παραιτήθηκα ! Και μάλιστα διαμαρτυρόμενος . Πως θα γίνει τώρα…. » Επέμενε όμως φορτικά ο Σέρ Χιού Γκρήν, ο Χατζιδάκις κι ο Ταχτσής, και τελικά ενέδωσα. Άλλωστε η παρέα ήταν καλή.



Η «διεύθυνσή» μου κράτησε πάλι λίγους μήνες. Μ’ έφαγε η 28η Οκτωβρίου. « Φτάνει πια με το ΟΧΙ του Μεταξά» σκέφτηκα. Το επετειακό πρόγραμμα θα τέλειωνε αυτή τη φορά με μια αναφορά στο γεγονός ότι οι Έλληνες αντιστάθηκαν στον γερμανικο-ιταλικό φασισμό. Το «εύρημα» ήταν να δείξουμε αντάρτες δεξιούς κι αριστερούς. Στο τέλος υπήρχε η ίδια μελωδία ενός -βαυαρέζικου- εμβατηρίου το οποίο τραγουδούσαν και οι δύο παρατάξεις με διαφορετικούς στίχους. Οι μεν λέγανε «λαοκρατία και δίχως βασιλιά» και οι άλλοι «δημοκρατία με Κώτσο βασιλιά». Μόνο η μουσική . Τότε το θεώρησα το «εύρημα» ως το αποκορύφωμα της αντικειμενικότητας. Που νάξερα ο δύστυχος! Την άλλη μέρα -όλες – οι «δεξιές» εφημερίδες έφριτταν. «Κομμουνιστές κατέλαβαν στην ελληνική τηλεόραση!». Συνήλθε εκτάκτως το Δ.Σ. της ραδιοτηλεόρασης , κρίθηκα υπεύθυνος κι αποφάσισαν να με απολύσουν . Το σκεπτικό του – υπ. αριθμ. 70 /5.11.75 - πρακτικού ανέφερε ότι « η τηλεοπτική κάλυψις της 28ης Οκτωβρίου δεν είχε την επιβαλλομένην δια το ΕΙΡΤ αντικειμενικότητα και εθνικήν έξαρσιν».








Top of Form 1

                                                   ΖΗΛΩΤΙΚΟ ΠΑΘΟΣ
                               ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
"Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοσιογραφία μας στρατεύεται, με ζηλωτικό πάθος, για να υπηρετήσει όχι την πληροφόρηση των πολιτών, αλλά τον εντυπωσιασμό τους, αποβλέποντας απροκάλυπτα σε κερδοφόρα αύξηση της τηλεθέασης ή της πώλησης φύλλων. Eγινε διαβόητη η άκρως εκσυγχρονισμένη κανονιστική αρχή: «Δημοσιογραφία δεν είναι να παρουσιάσεις την αναδρομική έκθεση μεγάλου ζωγράφου, δημο
σιογραφία είναι να βρεις, πόσες ερωμένες είχε στον βίο του ο μεγάλος ζωγράφος»! H ελληνική παρουσία σήμερα τελειώνει ιστορικά, επειδή ο ατομοκεντρικός πρωτογονισμός της κερδολαγνείας έγινε το μοναδικό περιεχόμενο και «νόημα» ζωής στην ελλαδική κοινωνία, με πρωτοπόρους στη «μετάλλαξη» τους καπήλους της πολιτικής και τα φερέφωνα τους."
                                               Χρήστος Γιανναράς «Καθημερινή»
Αυτόν τον τύπο της εντυπωσιακής και λαϊκίστικης δημοσιογραφίας ζήλεψαν και ορισμένοι συγγραφείς βιβλίων πανεπιστημιακοί, και μη.
Ασχολούνται λεπτομερώς κ. Γιανναρά, όχι με το σπουδαίο έργο των μεγάλων δημιουργών αλλά "βλέπουν" από την κλειδαρότρυπα την προσωπική τους ζωή.
 Πριν λίγα χρόνια είχα παρακολουθήσει στο Δήμο Χανίων την παρουσίαση ενός βιογραφικού βιβλίου γραμμένο από πανεπιστημιακό , για τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ. Υποστήριζε ότι ο Παπαδιαμάντης ήταν αλκοολικός. Κι αν ήταν που το ήξερε ο εν λόγω κύριος; Μετρούσε στο 1900 τα ποτηράκια του κυρ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ στην ταβέρνα; Ή μήπως μειώνεται έστω και κατ,ελάχιστον το σπουδαίο λογοτεχνικό έργο του;

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012


                           ΚΟΥΕΝΤΙΝ ΣΚΙΝΕΡ
                         ΓΙΑ ΤΟΝ   ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ
                     ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΗΓΕΜΟΝΑ
                                 { Εκδόσεις Νήσος}
                  ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
«Όπως το είχε θέσει ο Κικέρωνας στο πρώτο βιβλίο της «ηθικής υποχρέωσης» υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να αδικοπραγήσει, είτε με βία είτε με  δόλο. Και οι δύο ,δηλώνει είναι «ζωώδεις» και¨ «εντελώς ανάξιοι για ένα άνδρα»- η βία επειδή συμβολίζει το λιοντάρι και ο δόλος επειδή¨  «φαίνεται ότι ανήκει στην πανούργα αλεπού.»
Αντίθετα ,στα μάτια του Μακιαβέλι φαινόταν προφανές ότι η αρρενωπότητα δεν αρκεί  Πράγματι υπάρχουν δυο τρόποι να δρα κάποιος-λέει στην αρχή του κεφαλαίου 18-από τους οποίους¨ «ο πρώτος ταιριάζει στον άνθρωπο, ο δεύτερος στα ζώα.» Αλλά¨  «επειδή ο πρώτος συχνά δεν αρκεί ,ο ηγεμόνας πρέπει να καταφεύγει στον δεύτερο.» {σελ.64}Επομένως, ένα από τα πράγματα που χρειάζεται να γνωρίζει ο ηγεμόνας είναι ποια ζώα να μιμείται.»
             ΕΙΠΕ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ
                     ΣΧΟΛΙΟ ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΤ ΠΑΥΛΟΥ ΤΣΙΜΑ "ΤΑ ΝΕΑ"
"Σύμφωνα με τον "common sense" και το "Ius rationis"("Δίκαιο του ορθού λόγου") θα έπρεπε να είναι η εναλλακτική λύση έτσι όπως την περιγράφετε , πράμα που είναι μεν επιθυμητό, αλλά εξωπραγματικό, γιατί λείπουν όλες οι προϋποθέσεις για μια τέτοια Αριστερά.Όταν ήμουν στις αρχές των 5οχρονων γυμνασιόπαιδο , αισθανόμουν θαυμασμό και δέος για τους "διανοουμένους" της Αριστερας. Από την Δεξιά δεν έβλεπα σχεδόν τίποτα. Στο εξωτερικό είχα την δυνατότητα να τους μελετήσω συστηματικότερα και να διαπιστώσω, ότι η ποιότητα των ταγών, διανοητών και πολιτικών όλων των παρατάξεων εξαρτάται από το πολιτιστικό επίπεδο ενός λαού, στην περίπτωσή μας του ελληνικού λαού. Το ότι η Ελλάδα δεν έχει βιώσει την Αναγέννηση, την ευρωπαϊκή Διαφώτηση, την αστική επανάσταση , τη βιομηχανική επανάσταση και το γνήσιο κράτος του δικαίου , έχει φυσικά αρνητικές επιπτώσεις και στο ποιοτικό επίπεδο των διανοητών και των πολιτικών της. Επομένως δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε την ελληνική Αριστερά γενικά με την Αριστερά των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Έτερον εκάτερον. Η ελληνική Αριστερά ζει ακόμη στον βαλκανικό αστερισμό της γεμάτο καθυστέρηση, συγκρουσιασμό, εξωπραγματισμό,ψευδαισθήσεις, ουτοπία, δογματισμό,μεγαλοστομία, λαϊκισμό , έλλειψη λογικής και πρωτίστως υπερεξελιγμένο εξυπνακισμό. Σύμφωνα με την Θεωρία της αντανάκλασης του Δημοκρίτου, η Αριστερά δεν αντικατοπτρίζει την ελληνική πραγματικότητα , γιατί διακατέχεται από πεπαλαιομένες ιδεοληψίες και από έναν ολέθριο ετατισμό, ο οποίος μαζί με άλλες αιτίες έχει εσαεί καταστρέψει την ουτοπία ενός γήϊνου παραδείσου. Έγραψα αλλού, ότι στην ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ λείπουν έννοιες όπως παραγωγή, ανταγωνιστικότητα και ιδιαιτέρως ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό το κόμμα δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει μίαν ανάλυση της πραγματικότητας με σκοπό την εξεύρεση του punctum quaestionis (ουσίας του προβλήματος) σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την βαθμιαία επίλυσή του. Εκτός τούτου δεν έχει ουδεμία πείρα του κυβερνείν. Πέραν τούτου είναι γνωστό το φαινόμενο του κατακερματισμού τών κινημάτων , τα οποία ούτως η άλλως είναι ακρως ετερογενή. Από το ΚΚΕ έχουν αποσπασθεί μερικοί πολιτικοί, από το ΣΥΝ έχουν αποσπασθεί άλλοι πολιτικοί και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί ένα κόμμα, αλλα με τις πάνω από 20 συνιστώσες του έναν όχι και τόσο συμπαγή συνασπισμό.Και όμως υπάρχουν Έλληνες , οι οποίοι θεωρούν τον κ. Τσίπρα Μεσσία.Ίσως θα ήταν μία άλλη εναλλακτική λύση [ποιό ευνοϊκή. Ίδρυση ενός νέου κόμματος της Κεντροδεξιάς με άλλο όνομα, αποτελούμενου από την την τωρινή ΝΔσε συνδιασμό με συμμετοχή σημαντικών πολιτικών του (πρώην) ΠΑΣΟΚ και του κομματικού μορφώματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Προ ενός μηνός έκανα αλλού αυτήν την πρόταση. Η λογική απαιτεί να συνεχίσει ο Κ. Σαμαράς το έργο του και να φροντίσει , επί τέλους να υλοποιηθούν οι απαραίτητες δομικές αλλαγές. Με την βοήθεια της ΕΕ, η οποία τον θεωρεί φερέγγυο, θα ήταν αυτό εφικτό. Ιστοσελ. : http://panosterz.de , Intern. : Panos TerzΠαναγιώτης Δ. Τερζόπουλος (Panos Terz)27/10/2012











ποίηση

δοκίμια

αφιέρωμα

εικαστικά

περιηγήσεις

λέσχη ανάγνωσης

επιφυλλίδες

αναγνώστες

















αφιέρωμα



Λογοτεχνία και Εικαστικός Λόγος



Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου

Η θανάσιμη μοναξιά

Του Γιώργου Βαϊλάκη











Το καλοκαίρι που μας πέρασε συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από το θάνατο του ποιητή Νίκου-Αλέξη Ασλάνογλου. Μου προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η επέτειος λησμονήθηκε -σχεδόν κανένας δεν αναφέρθηκε σε αυτήν. Ακόμη, όμως, μεγαλύτερη έκπληξη μου δημιουργεί η απουσία της συγκεντρωτικής έκδοσης των ποιημάτων του, με τίτλο «Ο δύσκολος θάνατος», από τα βιβλιοπωλεία. Πώς γίνεται η σπαρακτική φωνή ενός από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς ποιητές να μην ακούγεται; ʼραγε αυτή η εκρηκτική και ηλεκτρισμένη ποίηση της μοναξιάς, του ανεπίδοτου έρωτα, της ματαίωσης, της άσκοπης περιπλάνησης μέσα στη σύγχρονη πόλη, αδυνατεί να βρει αποδέκτες; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω και διατηρώ μία κάπως παιδική πίστη: αυτό που αξίζει δεν θα χαθεί…







Και κάτι ακόμη, για αρχή: υπάρχει ένα τραγούδι του Σαββόπουλου που απευθύνεται στον παλιό του φίλο, τον Αλέξη Ασλάνογλου. Μια καταιγιστική εξομολόγηση του συνθέτη η οποία ονομάστηκε «Η θανάσιμη μοναξιά του Αλέξη Ασλάνη». Αυτός θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος της μοναχικής διαδρομής του ποιητή, από την αστική οικογενειακή ακμή στην κατοπινή υπερήφανη παρακμή, κι από την ερωτική θλίψη στην τελειωτική κατάθλιψη.







Ο Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου (1931-1996) ήταν γόνος αστικής οικογένειας από τη Θεσσαλονίκη, στην ιδιοκτησία της οποίας υπήρχε μια κλωστοϋφαντουργία. Ο νεαρός ποιητής απέτυχε ή απέφυγε, ωστόσο, να ενταχθεί στο αναμενόμενο μοντέλο της επαγγελματικής διαδοχής αδυνατώντας να συμφιλιωθεί με τη φύση της συγκεκριμένης εργασίας. Αναπόφευκτα, τον θάνατο του πατέρα ακολούθησε μία παρατεταμένη παρακμή. Πάντως νωρίτερα, ο ποιητής είχε εμφανιστεί στα γράμματα σε πολύ νεαρή ηλικία με τη μονόπρακτη ενότητα «Θάλασσα και συγχρονισμός» (1951), στην οποία διαφαίνεται μια πρώιμη και έντονη οδύνη: «Ακόμα μια νύχτα σπαταλημένη. Ακόμα μια / νύχτα / κάτω από τους ίδιους αστερισμούς. Περιμένουμε / χωρίς να περιμένουμε, / ελπίζουμε χωρίς να ελπίζουμε». Συνολικά, από τη δεκαετία του '50 είχε πολλές ιστορίες να διηγηθεί: ταξίδια, παραθερισμοί, βόλτες με τζιπ, στρατιωτική θητεία. Αλλά και λίγο αργότερα όταν λάτρεψε τη Γαλλία, όπου σε σχετικά μεγάλη ηλικία βρέθηκε για σπουδές φιλολογίας, ξοδεύοντας τα κατάλοιπα της οικογενειακής περιουσίας. Αυτή η σχεδόν μυθική εποχή για εκείνον, είχε πια παρέλθει ως μία ακόμα ανάμνηση.







Η ασυνήθιστη οικονομική δυσχέρεια στην οποία περιέπεσε, σε συνδυασμό με την ερωτική ιδιοτυπία του σε εποχές απόλυτης κατακραυγής της ομοφυλοφιλίας, δημιούργησαν συνθήκες απροσπέλαστης απελπισίας σ' έναν άνθρωπο ιδιαίτερα ευαίσθητο κι αξιοπρεπή. Ως εκ τούτου, το θέαμα της διαπόμπευσής του από κοινωνικά αποβράσματα στο ζαχαροπλαστείο «Αχίλλειον» της Θεσσαλονίκης ή οι βρισιές που άγνωστοι έγραφαν στις σκάλες της πολυκατοικίας που διέμενε, αποτελούν εν μέρει μια εξήγηση για την πληγωμένη εσωστρέφεια και την πνιγηρή απομόνωση του ποιητή. «Μέσα σ' αυτή τη διαπάλη μεταξύ του εξωτερικού κόσμου και του εσωτερικού», εξηγεί ο ίδιος, «γεννιέται μια σύγκρουση, ένα δράμα, που εξωτερικεύεται με μια στιχουργική προσωπική, μέσα σε μια θεματολογία που υπαγορεύεται από την ίδια την ψυχοσύνθεση του ποιητή, από τον ιδιαίτερο ψυχισμό του». Η ερημία, λοιπόν, έμελλε να γίνει σταδιακά η μόνιμη συνθήκη του έργου του, η κυριαρχική παρουσία μιας μοναξιάς που αποδίδεται με πηγαίο λυρισμό: «παγώνεις με την άνοιξη, το φως της σε ταλαιπωρεί / κι η πόλη σου είναι ξένη».



Οι επτά ποιητικές ενότητες («Αισθηματική ηλικία», «Δύσκολος θάνατος», «Ο θάνατος του Μύρωνα», «Ποιήματα για ένα καλοκαίρι», «Νοσοκομείο εκστρατείας», «Ποιήματα της τελευταίας άνοιξης» και «Αργό πετρέλαιο») οι οποίες απαρτίζουν την οριστική έκδοση 122 ποιημάτων του με τίτλο «Ο δύσκολος θάνατος», αποτελούν αποσπάσματα μιας εξομολόγησης που ποτέ δεν ολοκληρώθηκε με κύριο σκηνικό τη γενέθλια πόλη˙ μόνο που ο χώρος δράσης μεταμορφωνόταν σε συναισθηματικό τοπίο, με τον ποιητή να πρωτοπορεί στην εισαγωγή μοντέρνων στοιχείων που συνυπήρχαν επιδέξια με μια μεσοπολεμική σκηνοθεσία. Στην ποίηση του Ασλάνογλου η καθημερινότητα αποτυπώνεται μέσα από χαμηλωμένα φώτα, φωνές που σβήνουν, μια ομίχλη φωτεινή, βροχή και δάκρυα, μουσική και ψιθυρίσματα αλλά και μεγάφωνα ανοιχτά, αυτοκίνητα, φώτα ηλεκτρικά, σφαιριστήρια, γήπεδα, παραθαλάσσια καφενεία, θέρετρα, παγωμένα γιαπιά, λάσπες, νεόχτιστα, θρύψαλα, χειρουργεία, λειτουργίες ερωτικές και τέφρα, ασφάλτους που πύρωσε η ημέρα και ένα επίμονο ψιχάλισμα, εργατουπόλεις και σκοτεινά τοπία, μηχανές και εργοστάσια, φώτα του γκαζιού και σκονισμένες θάλασσες, πράσινες ακρογιαλιές και ερειπωμένους σταθμούς, κτίρια γυμνά και ελπιδοφόρα σήματα, γνώριμα κλειστά τοπία και ένα ζεστό συννεφιασμένο πρωινό...







Η διάθεση αυτής της εξομολόγησης επιτείνεται στις «Ωδές στον Πρίγκηπα» (1981), μια συλλογή με 16 ολιγόστιχα ποιήματα, όπου ο τόνος γινόταν αμεσότερος, οι ανισότητες της ζωής και ο παραλογισμός των καταστάσεων έχουν πια επιβληθεί στη συνείδηση του ποιητή που εν προκειμένω έβλεπε ότι τίποτε δεν αλλάζει. Οι σχέσεις διαλύθηκαν, η παιδικότητα χάθηκε για πάντα και ό,τι απέμεινε ήταν ένας νηφάλιος απολογισμός της απώλειας: «Σαν το μικρό παιδί που μεγαλώνει / άξαφνα. Χάνει προνόμια και σκληρά παιχνίδια. Αφήνεται / σε δισκοθήκες και σε μπαρ. Πεθαίνοντας / πάνω σε φύλλα φθινοπωρινά τρέφεται αλόγιστα / με παραισθησιογόνα».



Ως προς τις καλλιτεχνικές καταβολές του, είναι φανερή η έντονη επίδραση του συμβολισμού αλλά και η υιοθέτηση μιας αντίληψης της ποιητικής τέχνης απόλυτα εργαστηριακής. Δεν αποτυπώνεται ένα γεγονός απευθείας, ούτε καταγράφεται η άμεση εντύπωση που του προκαλείται. Αντιθέτως, αφήνει να «κρυώσει» και να σχηματοποιηθεί σε μια στερεοποιημένη ανάμνηση. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει τις υπέρμετρες συναισθηματικές εξάρσεις και τον εύκολο μελοδραματισμό ενώ προσεγγίζει το βίωμα μέσα από μια πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση.



Σαφώς οφείλει στον συμβολισμό την επιδίωξη να απορρέει η μουσική από τον στιχουργημένο λόγο, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατότητα ηχητικών και αρμονικών συνδυασμών που έχουν οι λέξεις ως φωνές, ήχοι και τελικά ως υλικό αποτελούμενο από μελωδίες και ρυθμούς: «Θέλω να γράψω ποιήματα ηλιόλουστα / επάνω στα ακρογιάλια των χεριών σου». Παράλληλα, προσπάθησε επίμονα να αποστειρώσει τις λέξεις από το καθημερινό τους νόημα εντάσσοντάς τες σε στιχουργικές μουσικών συνδυασμών που δημιουργούν αισθητική σαγήνη: «Ερείπιο απ' τα ναρκωτικά του ήλιου έρχεσαι / ν' αποτελειώσεις την παλιά συνομιλία / να με ξεπλύνεις απ' την περασμένη άνοιξη / κατεδαφίζονται τα καλοκαίρια στη σειρά / όσο παλιώνω». Ταυτόχρονα, αυτή η μουσική της γλώσσας αποτελεί το περιτύλιγμα μιας ποίησης σε καθαρή μορφή, μιας ποιητικής έκφρασης προς την αναζήτηση της ουσίας της με στίχους σαν κρύσταλλα πολυεδρικά: «Οι χαραμάδες στην ασήμαντη ζωή μου / είναι λυγμός καλοκαιριού στα πρόθυρα χειμώνα».



Συνολικά, κάθε σύμβολο προϋποθέτει δύο όρους: κατ' αρχάς μια εικόνα, μια μορφή συγκεκριμένη, ένα σχήμα, κι ακόμη ένα νόημα, μια κατάσταση, ένα συναίσθημα, μια «άλλη πραγματικότητα» που κρύβεται πίσω από το σύμβολο και που υποβάλλεται μέσα από αυτό. Το σύνολο, λοιπόν, του ποιητικού έργου του καλύπτει εξ ολοκλήρου την προσωπική του περιπέτεια εστιάζοντας κατ' επανάληψη στη δική του διαφορετικότητα, στο αποκρυπτόμενο αντικείμενο του ερωτικού πάθους του. Πρόκειται για κρυπτικό λόγο, έμμεση εξομολόγηση, όπου η μνήμη λειτουργεί ως συμπυκνωτής των εσωτερικών ζυμώσεων που ξεκινάει από την ερωτική εμπειρία επιδιώκοντας να αποκρυπτογραφήσει την απουσία μιας ειλικρινούς επαφής, αλλά και να κρυσταλλώσει την πικρή αίσθηση της μοναξιάς και της στέρησης. «Η ουσία του ποιητικού μου λόγου», έλεγε σε συνέντευξή του, «προσδιορίζεται ακριβώς από την απροθυμία μιας θεματογραφικής ανάπτυξης του ποιήματος. Δηλαδή μιας ανάπτυξης αφηγηματικής, περιγραφικής. Με μια προσωπική τεχνική κατά την εκφορά του λόγου, πυκνώνω κατά τρόπο αφαιρετικό, ένα πολύ προσωπικό ψυχισμό».



Μια τέτοια γραφή προκύπτει τόσο από την ερωτική ιδιαιτερότητά του όσο και από τη φυσική ατολμία και συστολή που τον διέκρινε, προτιμώντας το μισοσκόταδο, τη θολή ατμόσφαιρα, τους χαμηλούς τόνους, το θαμπό φως, τις λυπημένες Κυριακές, την απογευματινή ομίχλη: «Κοιτούσα τα χέρια του που έσφιγγαν ήρεμα, με κρυφή συγκατάθεση, τα δικά μου. Μες στο σακίδιο ήταν όλος / ο κόσμος του - πουλόβερ, βιβλία, γράμματα... / Επρεπε να 'ρχονταν τα πράγματα αλλιώς, μα το θελήσαμε τάχα / Αχρωμο φως, μια Κυριακή φθινοπωριάτικη, καμιά ελπίδα. / Μικρά ταξίδια στις ακτές, όλα χαλάσανε. Θεέ μου, / τόση ερημιά / Εβρεχε στην επιστροφή και ο αυτοκινητόδρομος γέμισε / φωτεινά σήματα, πικρά ολομόναχα φώτα». Ποιητής με εύθραυστο και μοναδικής λεπτότητας ψυχισμό, συλλαβίζει μέσα του καταπιεσμένες τρυφερές προθέσεις, ματαιωμένες φιλίες, ναυαγισμένες σχέσεις, ένα σύμφυρμα συγκινήσεων και καταπνιγμένων δακρύων, ενώ τον κατατρέχει αδιάλειπτα η μυθοποιημένη ομορφιά μιας εφηβείας που παρήλθε οριστικά και η συναίσθηση ενός χρόνου που καταστρέφει και δεν σέβεται τίποτα: «Μα έτσι είναι πάντα. Το πάρτι ματαιώθηκε / σαν την παρέα μας που το Σεπτέμβρη θα / διαλύσει / όπως τόσες και τόσες παρέες το καλοκαίρι. Να / έμενε τουλάχιστον κάτι».



Με το πρόσωπο κολλημένο στο τζάμι προσπαθεί μάταια να λησμονήσει τη μοναξιά του, παρατηρώντας μια εποχή γεμάτη θέλγητρα να απομακρύνεται και αισθάνεται ότι γύρω του ανασαίνει μια ζωή που η υπερβολική γνωριμία μαζί της του προκαλεί ασφυξία και κατάθλιψη: «Μια πολυκατοικία άδεια κι ασυνάρτητη / επιστρατεύει το λυγμό μου κάθε βράδυ». Ολα αυτά αποτελούν για εκείνον αόριστη προειδοποίηση για μελλοντικές ματαιώσεις και απογοητεύσεις, ώσπου κάποια στιγμή προσλαμβάνει το μυστικό νόημα, το ανεξήγητο που έκρυβαν όλες οι νύχτες που τον έγδαραν, όλες οι μέρες που τον έφθειραν μέχρι το τέλος: «Οσο περνά ο καιρός και προχωρώ βαθύτερα / στο ακίνητο φθινόπωρο που μαλακώνει πλένοντας / με φως τα πεζοδρόμια, τόσο βλέπω / στη χρυσωμένη δωρεά του ήλιου μια εγκατάλειψη / για όσα περιμένω και δεν πήρα, για όσα / μου ζήτησαν κι αρνήθηκα μη έχοντας, για όσα / μοιράστηκα απερίσκεπτα και μένω / ξένος και κουρελιάρης τώρα».







Τελικά, η ποίηση του Ασλάνογλου χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακή αντινομία -συνταιριάζει στοιχεία εκ διαμέτρου αντιθετικά: τον έντονο λυρισμό με το δραματικό περιεχόμενο, τις μυστικές μουσικές σχέσεις των λέξεων με το απεγνωσμένο ξεγύμνωμα της ψυχής, τις στιχουργικές σαγηνευτικών μουσικών συνδυασμών με το τρομακτικό κενό της ερωτικής απόρριψης ή εγκατάλειψης: «Ψυχή μου τι λυπάσαι αυτόν που πέρασε / πανέμορφος χλευάζοντας τη συμπεριφορά σου / ανένδοτος στα παρακάλια των πολλών / Τι συμπονείς αυτόν που μόνο θέρισε / παίρνοντας δύναμη απ' το χαμό των άλλων / ανώνυμος μέσα στο πλήθος θα χαθεί». Από τα ποιήματά του διαχέεται μια συστάδα ετερόκλητων και συχνά αντιφατικών συναισθηματικών αποχρώσεων, η οποία δεν προκύπτει από τη θεματική αλλά από την ίδια την ποιητική του: η λυρική του υπόσταση συμπαρασύρει τον αναγνώστη σε μια διάχυτη μουσική ρευστότητα, ενώ τον «παγώνουν» οι αλγεινές εξομολογήσεις του καθώς οι λυρικές αποκρυσταλλώσεις τους κάθε άλλο παρά τις υπαινίσσονται: «Τότε τα είδα λουσμένα με άλλο φως / ματόκλαδα ανοιχτά βαλσαμωμένα / σαν τα νεκρά πουλιά, τα είδα/ μες σε γλυκό βυθό, σε αράγιστο καθρέφτη αποθεμένα / να με κοιτούν αμίλητα σα μάτια / σφαγμένου ζώου που ακόμα θυμάται. / Και κατάπια / τα θρύμματα απ' τα τζάμια κι έσφιξα / πάνω μου σύρματα γυμνά, ηλεκτροφόρα». Στην ουσία, αυτό ακριβώς το εκρηκτικό συνταίριασμα της σκορπισμένης ελπίδας με τη μουσική, του λυρικού με το δραματικό, είναι που καθιστά την ποίησή του εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και σημαντική.







Υστερόγραφο: Δύσκολος θάνατος σημαίνει δύσκολη ζωή που καταντάει θάνατος, θάνατος σε αλλεπάλληλες δόσεις, πολλοί μικροί θάνατοι που προετοιμάζουν το οριστικό τέλος˙ όπως εκείνο που βρήκε τον ποιητή μόνο του, τον Αύγουστο του 1996 στους Αγίους Αναργύρους, σ' ένα δώμα στο οποίο κατοικούσε τα τελευταία χρόνια. Ο Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου έφυγε όπως έζησε, μες την απομόνωση και τη μοναξιά. Τον βρήκαν νεκρό στο κρεβάτι του, σε κατάσταση αποσύνθεσης: ο θάνατός του ήταν -δίχως άλλο- υπόθεση του ενός.





















Η ποίηση δε μας αλλάζει







Η ποίηση δε μας αλλάζει τη ζωή

το ίδιο σφίξιμο, ο κόμπος της βροχής

η καταχνιά της πόλης σα βραδιάζει



Δε σταματά τη σήψη που προχώρησε

δε θεραπεύει τα παλιά μας λάθη



Η ποίηση καθυστερεί τη μεταμόρφωση

κάνει πιο δύσκολη την καθημερινή μας πράξη















Νοσοκομείο εκστρατείας







Αδειασε το στρατόπεδο η καντίνα

και τα παλιά μου πάθη μια συνήθεια



Σηκώνεται άνεμος, πέφτουν τα σάπια φύλλα

μας κουβαλούν κοπαδιαστά στα χειρουργεία



Τα σύνορα είναι κλειστά- τι περιμένω















Ερείπιο απ' τα ναρκωτικά







Ερείπιο απ' τα ναρκωτικά του ήλιου έρχεσαι

ν' αποτελειώσεις την παλιά συνομιλία

να με ξεπλύνεις απ' την περασμένη άνοιξη



Κατεδαφίζονται τα καλοκαίρια στη σειρά

όσο παλιώνω















Κι αν μου ρημάξατε το γήπεδο







Κι αν μου ρημάξατε το γήπεδο η καρδιά μου είναι

κόκκινο τούβλο και υλικό για οικοδομές

σα φυσαρμόνικα μέσα στην κατεδάφιση



Κι αν τσουρουφλίζεται στον ήλιο αυτός ο κάμπος

θα γίνω δροσερός καρπός λουλούδι απόβραδο

βλασταίνοντας τα παιδικά σου μάτια



Κι αν βρέχει στο μικρό σταθμό θα σέρνω

τη μουσική σου μέσα στα χαλάσματα

σαν ξοδεμένο φως στο νεροχύτη















Στην ενδοχώρα







Οσο κι αν προχωρώ στην ενδοχώρα

τίποτα δε μου σβήνει από τα μάτια

τον αιώνιο χωρισμό. Μες σε βαθιές κοιλάδες, λασπωμένες

απ' τη βροχή, έρχεται το ψιθύρισμα του ήλιου με τη θάλασσα

παραπατώντας σ' ένα σμίξιμο σφιχτό, ιδανικό



Πόσο γυαλίζουν μες στη στάχτη τους, έλεγε, πόσο

βαθαίνουν την καρδιά, ακρωτηριάζοντας

δάχτυλα και νευρώσεις, σκάβουνε

βαθιά μέσα στη γη για ναρκοπέδια



Μα εγώ καθώς προχώρησα στην ενδοχώρα, είδα

στην πυρκαγιά της θύμησης τη στάχτη μες στα φώτα















Κι αν είσαι άνθρωπος







Κι αν είσαι άνθρωπος κι αν είσαι εργοστάσιο

κι αν είσαι μια ξανθή μοντέρνα πόλη



Είσαι για μένα κούραση το βράδυ

μια μηχανή που σώπασε

μια ετοιμόρροπη φωνή



Είσαι η στάμνα μου για ένα καλοκαίρι















Στ' ακρογιάλια







Γυρνάς ξανά στα μέρη που σε άλλαξαν



Φτωχά τα καφενεία δε σε ξεδιψούν

τώρα που μόνος σου συναίνεσες στη συμφορά

και η θάλασσα λαμποκοπά και τα χωριά ερήμωσαν



Πού να τον ψάχνεις στ' ακρογιάλια ή στο βυθό

πού να 'βρεις το ξανθό του το κουφάρι















Το πρόσωπό σου







Το αληθινό σου πρόσωπο, φεγγάρι που επιστρέφει

δε θέλει πια να εξαπατά, δε βρίσκει αντιστάσεις

μες στα γρανάζια της ζωής που ξεκολλούν και σβήνουν

τις λάμπες, όταν μέσα μου βραδιάζει



Το πρόσωπό σου στο κενό της νύχτας ανεβαίνει

είναι ακατάληπτο, μαρτυρικό, καθώς πληγώνει

είδωλο μιας απερίγραπτης στιγμής

η φοβερή ανάμνηση που δε θα ξημερώσει



Το πρόσωπό σου ξεσκεπάστηκε και είναι

γυμνό σαν ανατέλλει μες στη μνήμη

σα θάλασσα που κάποτε θα γίνει καλοκαίρι



Το πρόσωπό σου δε θα γίνει καλοκαίρι

μες στους ανθρώπους δε θα ξημερώσει















Πανέμορφος







Ψυχή μου τι λυπάσαι αυτόν που πέρασε

πανέμορφος χλευάζοντας τη συμφορά σου

ανένδοτος στα παρακάλια των πολλών



Τι συμπονείς αυτόν που μόνο θέρισε

παίρνοντας δύναμη απ' το χαμό των άλλων

ανώνυμος μέσα στο πλήθος θα χαθεί















Αεροδρόμιο Μίκρας







Ομίχλη κατεβαίνει με τ' απόγευμα κι ο δρόμος

χαρακώνει το φως κομματιαστά γυρνώντας

μέσα στο άλλο φέγγος, σαν ξεγύμνωμα

σ' έναν απαίσιο αδυσώπητο βιασμό



Τότε λάμπουν για μας οι προβολείς, λάμπουν για σένα

ανάβουνε οι δυνατοί φακοί κι όλα φωτίζουν

το στόμα, τα μαλλιά, το νυχτωμένο σώμα˙

έτσι φέγγει βαθιά στον ουρανό η αγάπη μας

θρυμματισμένη μουσική στον αερολιμένα, φέγγει

για τη στιγμή που η φλόγα εγγίζει

γλείφοντας το δοσμένο χέρι, κι όμως τρέμει

σαν ανοιχτή πληγή στη μουσκεμένη ώρα



Ομίχλη κατεβαίνει με τ' απόγευμα

μες στο μισόφωτο αλλάζουν όλα όψη, εξωραΐζονται

και ντύνονται το άλλο φως, το πιο δικό μας















Εκκοκκιστήρια Β'







Προχωρούσαμε με το Δημήτρη αμίλητοι προς το μικρό

σταθμό. Αφήναμε τη Βέροια πίσω μες στην κατά-

χνιά και κοιτάζαμε άφωνοι τους καπνούς στο μισο-

φώτιστο βράδυ



Εκεί, μες στην ερημωμένη έκταση, ακούγαμε τα εκκοκκι-

στήρια να κελαϊδούνε. Υπόκωφη στην αρχή, η βουή

δυνάμωνε με τον καιρό, μας είχε σχεδόν παρασύρει.

Φώτα και μηχανές μεσ' απ' τα τζαμωτά μας άφηναν

να ιδούμε τον αποχωρισμό. Ο καθαρός καρπός γλι-

στρούσε και σωριάζονταν δίπλα μας μέσα σ' ένα σύν-

νεφο άσπρης σκόνης. Ακόμα θυμάμαι τα μάτια του,

σα να είχαν δακρύσει



Τότε κατάλαβα πως πέρασε πια η εποχή της συγκομιδής.

Και πως ό,τι μπορούσαμε να δώσουμε το είχαμε

σχεδόν σκορπίσει















Αποχαιρετισμός







Συναντηθήκαμε αργά το απόγευμα κάπου προς τον παλιό

σταθμό. Φυσούσε από το πρωί κι η θάλασσα ήταν

έρημη στα καφενεία και στα τραμ της αφετηρίας



Κοιτούσα τα χέρια του που έσφιγγαν ήρεμα, με κρυφή συγ-

κατάθεση, τα δικά μου. Μες στο σακίδιο ήταν όλος

ο κόσμος του - πουλόβερ, βιβλία, γράμματα... Ε-

πρεπε να 'ρχονταν τα πράγματα αλλιώς, μα το θε-

λήσαμε τάχα



Αχρωμο φως, μια Κυριακή φθινοπωριάτικη, καμιά ελπίδα.

Μικρά ταξίδια στις ακτές, όλα χαλάσανε. Θεέ μου,

τόση ερημιά



Εβρεχε στην επιστροφή και ο αυτοκινητόδρομος γέμισε

φωτεινά σήματα, πικρά ολομόναχα φώτα















Ερείπια της Παλμύρας







Οσο περνά ο καιρός και κάνω ένα προχώρημα

βαθύτερο μες στην παραδοχή, τόσο καταλαβαίνω

γιατί βαραίνεις κι αποχτάς τη σημασία

που δίνουν στα ερείπια οι άνθρωποι. Εδώ που όλα

σκουπίζονται, τα μάρμαρα κι οι πέτρες κι η ιστορία

μένεις εσύ με την πυρακτωμένη σου πνοή για να θυμίζεις

το πέρασμα ανάμεσα στην ομορφιά, τη μνήμη

εκείνου που εσίγησε ανεπαίσθητα εντός μου

σφαδάζοντας στην ίδια του κατάρρευση κι ακόμα

τους άλλους που ανύποπτοι μες σε βαθύν ύπνο διαρρέουν



Οσο περνά ο καιρός και προχωρώ βαθύτερα

στο ακίνητο φθινόπωρο που μαλακώνει πλένοντας

με φως τα πεζοδρόμια, τόσο βλέπω

στη χρυσωμένη δωρεά του ήλιου μια εγκατάλειψη

για όσα περιμένω και δεν πήρα, για όσα

μου ζήτησαν κι αρνήθηκα μη έχοντας, για όσα

μοιράστηκα απερίσκεπτα και μένω

ξένος και κουρελιάρης τώρα

Μα όταν

μες στη θρυμματισμένη θύμηση αναδεύω

ερείπια, βρίσκω απόκριση βαθιά γιατί τα μάρμαρα

κι οι πέτρες κι η ιστορία μένουν για να θυμίζουν

το πέρασμά σου ανάμεσα στην ομορφιά - απόκριση

για όσα περιμένω και δεν πήρα















Ψυχή μου χόρεψες







Ψυχή μου χόρεψες όλο το καλοκαίρι

ποιος φωτεινός σηματοδότης δεν το δείχνει



Ξεδίπλωσες το σώμα σου στο ήλιο του μεσημεριού

κολύμπησες τα μάτια σου στα δέντρα και στον κάμπο

κυλίστηκες στην αμμουδιά, τσαλάκωσες τον ουρανό

χόρεψες ως το χάραμα στην ακροθαλασσιά

μέσα στον κόσμο στα γραμμόφωνα στη θλίψη



Ψυχή μου χόρεψες για ένα μόνο καλοκαίρι















Το βράδυ







Τι ήταν αυτή η ξαφνική ευτυχία



Αναβαν φώτα στις βεράντες της ψυχής μου

ανέμιζε στα ολάνοιχτα παράθυρα

μ' ένα προχώρημα της άνοιξης

δειλά μες στο αθέατο καλοκαίρι



Τότε κατάλαβα τη νιότη μου ν' ανοίγει

σαν τα λουλούδια και τους στίχους να καρπίζει

κήποι και ποιήματα ποτιστικά πλημμύρα



όχι καρδιά μου τόση ευτυχία















Ο θάνατος του Μύρωνα







Το ξέρω, δεν αξίζει τόση επιμονή

μέσα στην εκμηδένιση. Και όμως, χρόνια

μετά, ο Μύρωνας θα γίνει μουσική και φώτα

αίμα και γέλιο ενός παιδιού, σπαρμένοι

αγροί και θάλασσες, κι όλα τα μάτια των παιδιών

θα τον θυμίζουν γέρνοντας σα στάχυα

από ψιλή βροχή στα πεζοδρόμια. Εκείνος

ανεπανάληπτη φωνή μέσα μου θα σωπαίνει

ανάβοντας την ομορφιά στο σκοτωμένο νόημα

που η ζωή περιέχει. Γιατί τον είδα πόσο

καρτερικά φυτεύτηκε για πάντα ψιθυρίζοντας

ήμουν πολύ νέος για θάνατο, θα επιστρέφω πάντα

τα καλοκαίρια, όσο υπάρχεις, κι ύστερα

θα σταματήσουν όλα

Θεέ μου, ετοιμάζεις

κόσμο απατηλό, ατρικύμιστο για το χαμό μου









                                                    Η ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ

“Σκέψου ειλικρινά τι θα πεις εσύ, έχοντας δημοκρατική παιδεία, για έναν νέο εγγράμματο άνθρωπο που θα σου πει σήμερα: “Ο λαός φταίει και η ΕΕ έχει δίκιο” (μνημονιακός οπαδός) ή “Αν θέλουν να πάρουν τα χωράφια μας, ε, ας τα πάρουν! Τι να κάνουμε;” (παθητικό θύμα) ή “Α, δεν θέλω να μαθαίνω, γιατί χάνω την ησυχία μου”. Ή για τον γέρο που ψηφίζει ό,τι ψήφιζε και νέος. Ή για τη γυναίκα που ψηφίζει ό,τι της λέει ο άντρας της. Ή για τους τσιγγάνους που συχνά ξεπουλάνε την ψήφο τους. Ή για τον μετανάστη που την ξεπουλάει με αντάλλαγμα την ιθαγένεια. Ή γι’ αυτόν που τη δίνει για έναν διορισμό. Μιλάμε για υπαρκτά πρόσωπα και είναι πάρα πολλά. Και ναι μεν η απόφασή του είναι ελεύθερη, αλλά ταυτόχρονα ευθύνεται για το μέλλον το δικό σου και της κοινωνίας. Τρομερό, έτσι; Όμως η δική σου ψήφος είναι ισότιμη με τη δική του (πράγμα που είναι σωστό από μια άποψη, αλλά είναι και άδικο από μια άλλη, συμφωνείς;).

                             ΙΩΑΝΝΑ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΝΟΥΣΟΥ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
Γία την ισοτιμία της ψήφου είχε αναρωτηθεί ο φιλόσοφος Κ.Καστοριάδης.

“Είναι δυνατόν ένας μεγιστάνας του πλούτου όπου κατέχει και μέσα ενημέρωσης και επηρεάζει την κοινή γνώμη να έχει την ίδια επιροή και δύναμη με ένα οδοκαθαριστή του Παρισιού που το πολύ πολύ να επιρεάσει την οικογένεια του και κάποιον φίλο που θα συναντήσει σένα μπαράκι;”



Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

                ΞΑΦΝΙΚΑ


Ξαφνικά νοιώθεις μετέωρος.
Αισθάνεσαι σαν σχοινοβάτης

σε τεντωμένο σχοινί.

Δύσκολη η ισορροπία .

Κρύος ιδρώτας σε λούζει.

Το κενό χάσκει κάτω και

σε τρομάζει.

Αν πέσεις θα πάνε χαμένα

όσα κατόρθωσες

Τα όνειρα σου ήταν ανώφελα;

Μην ήταν όλα πλάνες;

Μα όχι, η δίψα για ζωή σου δίνει

δύναμη.

Πατάς σταθερά στο σχοινί και

φθάνεις ως το τέλος.

Νοιώθεις το κοινό ότι σε

χειροκροτεί.

Εσύ δεν επιζήτησες τον έπαινο

Για σένα πολέμησες, για τη

τιμή και την υπερηφάνεια σου.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ


Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

               ΟΡΘΙΟΣ 

Η ζωή είναι ένας αγώνας.
Για να ζήσεις όρθιος,
Να αποκτήσει εκπαίδευση.
Για να αποκτήσεις αυτογνωσία.
Για να αποκτήσεις καλλιέργεια.
Για να μην αλλοτριωθείς.
Να γίνεις ο εαυτός σου.
Να είσαι έτοιμος για κρίσιμα σταυροδρόμια
Για τα μεγάλα ναι, και τα μεγάλα όχι.
Η ζωή είναι ένα άγραφο χαρτί.
Καλείσαι να της δόσεις νόημα.
Πέρα από κοινωνικές συμβάσεις
Να χαράξεις νέα πορεία, μακριά
Από τις σειρήνες πρόσκαιρων
απολαύσεων.
Η ζωή είναι αίμα και δάκρυα
δεν είναι περίπατος στην άσφαλτο.
Είναι ένας μοναχικός περίπατος
στο άγνωστο.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΑΝ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


«Η ΛΙΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ»



ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ



Αν ο Παπακωνσταντίνου ή ο Βενιζέλος ως κυβέρνηση, είχαν μέσω του Σ.Δ.Ο.Ε ερευνήσει την λίστα «ΛΑΓΚΑΡΝΤ» τώρα θα υπήρχαν αρκετά δις ευρώ στο δημόσιο ταμείο, από τους «πατριώτες» που έστειλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό για να μη φορολογηθούν. Στην καλύτερη περίπτωση να μη μετατραπούν οι καταθέσεις τους σε δραχμές. Έτσι δεν θα πλήρωναν άδικα περικοπές τα χαμηλά εισοδήματα. Ο παππούλης που στα γεράματα του, δεν μπορεί να ζήσει πλέον, ή ο γέρο αγρότης που θα του αφαιρέσουν από το βοήθημα των 360, τα 30 ευρώ. Η συντηρητική κυβέρνηση της Γερμανίας αγόρασε την λίστα στην μαύρη αγορά και χωρίς προσχήματα περί νομιμότητας, όπως του συνταξιούχου εισαγγελέως Διώτη εισέπραξε αρκετά δις από την δική της λίστα. Οι Γερμανοί έχουν μια σοβαρότητα. Οι δικοί μας ρέπουν προς την ανομία, την αλητεία την προστασία των προυχόντων και την διαφθορά. Νομίζουν ότι το κράτος είναι λάφυρο δικό τους και όχι ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό, και πρέπει να το νέμονται όπως νομίζουν . Γελάστηκαν όμως γιατί. τώρα το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φεύγει σαν κόμμα από το προσκήνιο και θα ακολουθήσει λίγο αργότερα και το έτερο του ήμισυ που είναι η Ν.Δ Βεβαίως πρέπει να αλλάξουν και οι νοοτροπίες ηγεσιών και λαού. Για να μην έχουμε επαναλήψεις των ίδιων λαθών, και του ίδιου σκηνικού.

Αν είχε ερευνηθεί η λίστα ΛΑΓΚΑΡΝΤ δεν θα ηρωποιούνταν ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Τώρα δεν γνωρίζουμε έγκυρα, ποια από τα ονόματα της λίστας που δημοσίευσε στο περιοδικό του, το “HOTDOG” έχουν βγάλει έξω νόμιμα και φορολογημένα τα χρήματα τους, έστω κι αν είναι ηθικώς απαράδεκτο, και ποιοι είναι οι φοροφυγάδες.

Οι παρενέργειες των πολιτικών πράξεων έχουν αυτά τα αποτελέσματα.

Έστω και καθυστερημένα θα ερευνηθεί άραγε η περιβόητη λίστα;

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΡΙ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

“Ευημερία και οικονομική άνοδος υπήρξε επί της επταετούς δικτατορίας, αλλά μερικοί προτιμούν να μην τα θυμούνται αυτά. Επίσης, οι δικτάτορες, ενώ είχαν την δυνατότητα να καταχραστούν (ποιος θα τούς έκανε έλεγχο;), δεν το έκαναν. Οι “δημοκράτες”, που σήμερα εσύ είσαι ελεύθερος να ψηφίσεις και να κρίνεις, πώς και μάς έφεραν σ’ αυτό το χάλι;”

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ



“Διαφωνώ με ότι λες μα θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες.” Βολταίρος



Μπορείς αγαπητέ και μιλάς με καλά λόγια για την δικτατορία επειδή ίσως τότε να μην είχες γεννηθεί. Εγώ όμως ήμουν το 1967 19 χρονών, και την έζησα στο πετσί μου.

Δυστυχώς και το πείραμα του υπαρκτού σοσιαλισμού απέτυχε διότι η δικτατορία του προλεταριάτου στην πραγματικότητα ήταν δικτατορία του κόμματος εναντίον του λαού.

Η ουσία του ανθρώπου δεν αλλάζει ούτε στις δικτατορίες ούτε στις δημοκρατίες. Αν δεν αλλάξει ο άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.

Οι κοινοβουλευτικές δημοκρατίες όπου σήμερα εκφράζονται από τον νεοφιλελευθερισμό περνάνε την ιστορική τους κρίση.

Την στιγμή όμως που δεν έχει ανακαλυφθεί ένα σωστότερο και δικαιότερο πολίτευμα πρέπει να υπερασπιστούμε την κοινοβουλευτική δημοκρατία και να προσπαθήσουμε να την βελτιώσουμε σε πιο ανθρωπιστική βάση. Συμφωνώ με τον πρωθυπουργό της νίκης ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΟΡΤΣΙΛ που είπε ότι¨

“Η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα αλλά δεν έχουμε καλύτερο.”

Μέχρι να πάμε στο καλύτερο πρέπει να την υπερασπιστούμε από τους φασίστες και όπους άλλους ονειρεύονται κομμουνιστικούς παραδείσους ανατροπείς.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ



Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ


ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο Αδόλφος Χίτλερ ηγέτης του ναζιστικού κόμματος πήρε την εντολή από τον υπέργηρο πρόεδρο Χίντεμπουργκ για σχηματισμό κυβέρνησης. Το ναζιστικό κόμμα δεν είχε την πλειοψηφία αλλά το 1933 ήταν πρώτο κόμμα.

Ορισμένοι ιστορικοί γράφουν ότι ο πρόεδρος επηρεάστηκε πολύ από το περιβάλλον του και διάφορους συντηρητικούς πολιτικούς όπως ο ΦΟΝ ΠΑΠΕΝ. Επειδή εκείνη την εποχή λόγω της οικονομικής κρίσης και το αδιέξοδο που προκαλούσε στα λαϊκά στρώματα η κοινή γνώμη ήταν ευμετάβλητη, ο Αυστριακός πρώην δεκανέας Α. Χίτλερ διέλυσε το κοινοβούλιο και επέβαλε δικτατορία.

Στον μεσοπόλεμο η Ευρώπη «γεύτηκε» πλήθος δικτατορικών καθεστώτων στα διάφορα κράτη.

Η Ελλάδα παρόλο που απέκτησε Σύνταγμα το 1843 στις 3 του Σεπτέμβρη είχε ένα ασταθές πολίτευμα μέχρι το 1974, με διάφορα στρατιωτικά κινήματα στον 20ο αιώνα. Όπως την δικτατορία του ΠΑΓΚΑΛΟΥ το 1924,την δικτατορία του Μεταξά το 1936, τον εμφύλιο το 1946-49, την δικτατορία των Συνταγματαρχών το 1967- 1974 με ηγέτη τον Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ.

Από το 1974 μέχρι σήμερα οι Έλληνες έζησαν σχεδόν 40 χρόνια αδιατάρακτης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και ευημερίας , παρά τις αδικίες και την ταξική διάρθρωση της κοινωνίας .

Στις ημέρες μας όμως ο λαός υποφέρει εξαιτίας της πιο μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει τον δυτικό κόσμο μετά το 1929-33. Η Ελλάδα λόγω των εγγενών αδυναμιών της, και λόγω ατελούς διάρθρωσης του ευρώ ήταν ο αδύνατος κρίκος που έκοψε το νήμα..

Ένα ακροδεξιό κόμμα η «Χ.Α» μιμητής του ναζιστικού κόμματος του Χίτλερ ρατσιστικό και μισαλλόδοξο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έρχεται τρίτο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Προφανώς δεν έγιναν ξαφνικά οι ψηφοφόροι της «Χ.Α» φασίστες.

Η επερχόμενη δύναμη της «Χ.Α» είναι ένα σήμα κινδύνου ένα καμπανάκι προς το πολιτικό σύστημα, ότι έτσι όπως λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια έφερε σε αδιέξοδο ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού.

Είναι ένα σήμα προς τις δημοκρατικές δυνάμεις, και προς τον λαό που είναι κατά το Σύνταγμα κυρίαρχος, για αλλαγή πορείας και μοντέλου ανάπτυξης, καθαιρώντας την προηγούμενη πολιτική τάξη που έφτασε την χώρα στο χάος. Έστω και με¨ «πόνο δάκρυα και αίμα.»

ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ


"Αυτή θα ήταν, λοιπόν, μια εναλλακτική αριστερή στάση απέναντι στη στάση της «αντίστασης»: μια Αριστερά που δέχεται να μοιραστεί τις ευθύνες και τις θυσίες, σε συνθήκες εθνικής κρίσης, διεκδικώντας σε αντάλλαγμα τη δίκαιη κατανομή τους, μια τιμωρία των ενόχων της χρεοκοπίας και μια πραγματική, προοδευτική μεταρρύθμιση του σάπιου πολιτικού και οικονομικού μοντέλου, που χρεοκόπησε. Και ο καθένας μπορεί να τη ζυγίσει: θα ήταν περισσότερο ή λιγότερο αριστερή;"

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΙΜΑΣ «ΤΑ ΝΕΑ»



Συμφωνώ με το πνεύμα του άρθρου του Π.ΤΣΙΜΑ Αλλά ούτε τιμωρία των ενόχων γίνεται ακόμη,-άλλωστε από ποιους;- ούτε δίκαιη κατανομή των βαρών, αλλά συνεχίζονται μέτρα οριζόντια και άδικα "ούτε μεταρρύθμιση του σάπιου πολιτικού και οικονομικού μοντέλου."

Προσωπικά θα ευχόμουν να γίνει πιο φιλοευρωπαϊκός ο ΣΥΡΙΖΑ και σε συνεργασία με την ΔΗΜΑΡ να τα πετύχει όλα τα παραπάνω. Ο κρατικός μηχανισμός χρειάζεται κάθαρση όπως «σκούπα» χρειάζονται και τα κόμματα που έφεραν την χώρα στην πτώχευση.



ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ



Η Ευρώπη ως πειραματόζωο


Του Γιάννη Βούλγαρη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012Λίγα χρόνια πριν, η παγκόσμια κρίση του 2007-08 είχε δημιουργήσει την εντύπωση ή την ελπίδα ότι θα δρομολογούσε ριζικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συλλογική φαντασία και η ιστορική σύγκριση μας παρέπεμπαν στην αλλαγή ιστορικής εποχής που εκείνη είχε σηματοδοτήσει η κρίση του 1929. Ομως το μεγάλο οικονομικό - κοινωνικό κόστος της κρίσης δεν έχει προκαλέσει έως τώρα μείζονες πολιτικές αναταράξεις παρά μόνο «τοπικά», όπως στην περίπτωση της Ελλάδας. Η εύκολη εξίσωση «κρίση = στροφή στα αριστερά» διαψεύδεται, πόσω μάλλον που ούτε ιστορικά αποτέλεσε τον κανόνα - το αντίστροφο ήταν συχνότερο. Το αίτημα που φαινόταν να τίθεται με την κρίση, δηλαδή η κοινή πρωτοβουλία για την πολιτική διακυβέρνηση της παγκοσμιοποίησης και του αχαλίνωτου χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, υποχώρησε μετά τις πρώτες χλιαρές προσπάθειες του G20. Επειδή όμως οι ανισορροπίες της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν, η κρίση παραμονεύει και η αστάθεια παραμένει. Με επίκεντρο την Ευρώπη. Ειδικά η ζώνη του ευρώ είναι η κατ' εξοχήν περιοχή του Κόσμου όπου οι κρατικές εξουσίες βρίσκονται στα πρόθυρα ουσιωδών μετασχηματισμών υπό την πίεση των λεγόμενων «διεθνών αγορών».





Το γεγονός δεν είναι τυχαίο γιατί εδώ εκτυλισσόταν το πιο προχωρημένο ιστορικό πείραμα μιας «μετα-κυριαρχικής» πολιτικής μορφής, στην οποία η εξουσία μοιραζόταν αυτοβούλως μεταξύ εθνικών και υπερεθνικών θεσμών σε μια ασταθή και πρόσκαιρη ισορροπία. Η ΕΕ και το ευρώ ήταν απότοκο της παγκοσμιοποίησης και για σημαντικό αριθμό ευρωπαίων πολιτών, υπόσχεση πολιτικού ελέγχου της καθώς τα μεμονωμένα κράτη δεν επαρκούσαν πλέον. Τελικά η ενοποίηση προχώρησε με τον μόνο ίσως τρόπο που ήταν δυνατός στους δεδομένους συσχετισμούς και στο κλίμα της εποχής. Αποκρύβοντας όσο μπορούσε τον βαθύ πολιτικό και γεωπολιτικό χαρακτήρα των επιλογών. Προτάσσοντας την πραγματιστική λογική της ανάγκης. Ποντάροντας στην προτεραιότητα της Οικονομίας που θα συμπαρέσυρε αργότερα την Πολιτική. Καλλιεργώντας έναν «ευρωπαϊσμό» που είχε ως κύριους αποδέκτες τα μεσαία - ανώτερα στρώματα, ενώ την ίδια στιγμή η πολιτισμική ανασφάλεια και το Μεταναστευτικό ενίσχυαν τον αντιευρωπαϊκό εθνικισμό. Εξάλλου, το διεθνές κλίμα συνεργούσε σε όλα αυτά. Ηταν η φάση που η «Δύση» φαινόταν να ηγεμονεύει χωρίς αντίπαλο, ενώ ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός σάρωνε τα εθνικά σύνορα. Με αυτές τις διαδικασίες και σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο, η ΕΕ έγινε χώρος που μάλλον συμπεριλήφθηκε στην ανεμπόδιστη εξάπλωση της παγκοσμιοποίησης, παρά πολιτική οντότητα που θα την ήλεγχε.

Τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας ενοποίησης, τα επιτεύγματα και κυρίως τα όριά της αποτυπώθηκαν στο ευρώ. Νόμισμα ορφανό και στείρο το αποκαλεί ο Πιζανί-Φερί (Η αφύπνιση των δαιμόνων, Εκδ. Πόλις, κεφ. 5). Ορφανό με την έννοια ότι «δεν προκάλεσε το σοκ που αναμενόταν» στο εσωτερικό των χωρών που το υιοθέτησαν. Στείρο με την έννοια ότι «δεν λειτούργησε ως κίνητρο» περαιτέρω ενοποίησης, «αντίθετα, τα πάντα εκτυλίχθηκαν λες και όλες οι δημοσιονομικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν για την είσοδο των χωρών στο ευρώ είχαν ως αποτέλεσμα μια μανία να προστατευτούν οι άλλες πολιτικές από κάθε ευρωπαϊκή επιρροή». Η μεταρρυθμιστική αδράνεια στην Ελλάδα μετά το ευρώ αποτελεί τυπικό παράδειγμα. Κατά ιστορική ειρωνεία, το ευρώ πέτυχε περισσότερο εκτός Ευρώπης, μια και υιοθετήθηκε ως δεύτερο αποθεματικό νόμισμα. Ο Κόσμος και οι ανερχόμενες μεγάλες δυνάμεις επιζητούσαν το ευρώ ως αντίβαρο στο δολάριο και στην τότε αμερικανική ηγεμονία.





Στην εποχή των παχιών αγελάδων όλα αυτά λειτούργησαν ή συγκαλύφθηκαν. Με την κρίση όλες οι ανισορροπίες και οι αντιθέσεις ήρθαν στο φως. Σήμερα η ΕΕ και η ευρωζώνη βρίσκονται στις παραμονές ενός νέου άλματος στην πολιτική συγκρότησή τους υπό την πίεση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, που αλλιώς την απειλεί με διάλυση. Ομως το νέο άλμα στη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση που κατά πάσα πιθανότητα κυοφορείται, γίνεται σε τελείως αλλαγμένο κλίμα. Ο «εξωτερικός καταναγκασμός» έχει γίνει καθοριστικός και επιτακτικός. Οι «διεθνείς αγορές» απαιτούν περισσότερο πολιτικό έλεγχο, οι άλλοι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες απαιτούν αποφασιστικές κινήσεις ώστε η κρίση της ΕΕ να μη γίνει παγκόσμια γάγγραινα. Αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ η κρίση του ευρώ πολιτικοποίησε και μαζικοποίησε τη διαδικασία ενοποίησης. Σχεδόν ωμά. Η Οικονομία και το ενιαίο νόμισμα εγκαλούν την Πολιτική. Η κοινωνική κρίση κινδυνεύει να ταυτίσει το «ευρωπαϊκό» με την ισχύ των πλουσίων και το «εθνικό» με την υπεράσπιση των φτωχών. Το ρήγμα Βορρά - Νότου απειλεί την υπόσταση της ΕΕ, δημιουργώντας φυγόκεντρες τάσεις. Οι συσχετισμοί δύναμης μεταξύ των κρατών όπως προϋπήρχαν της κρίσης αλλά κυρίως όπως διαμορφώθηκαν μέσα στην κρίση καθορίζουν τις εξελίξεις, ενώ η κοινοτική διάσταση έχει υποχωρήσει. Οι σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών έχουν πολωθεί και τα απαξιωτικά στερεότυπα δίνουν τροφή σε ποικιλόχρωμους εθνολαϊκιστές. Εδώ όμως αρχίζει να λειτουργεί η «αρχή της ελπίδας», όπως ωραία το διατύπωσε ο Ούρλιχ Μπεκ («Βήμα», 21/10/2012) παραπέμποντας στον μαρξιστή φιλόσοφο Ερνστ Μπλοχ. Η πρόβλεψη της καταστροφής ως δυνατότητας ενεργοποιεί αντίρροπες δυνάμεις. Πράγματι, η αντίρροπη κίνηση για τη διάσωση της ΕΕ και την εμβάθυνση έχει αρχίσει. Το βλέπουμε στην Ελλάδα, όπου οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανέλαβαν την εθνική ευθύνη παίρνοντας όλα τα ρίσκα επάνω τους. Το βλέπουμε και στην Ευρώπη, όπου μετά τη γερμανική επιλογή υπέρ του ευρώ και την κοινωνική κρίση στη Νότια Ευρώπη με τις πολιτικές λιτότητας, δρομολογείται η αναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών θεσμών. Θα είναι μια σκληρότατη διαδικασία γιατί πίσω από την πραγματιστική διαλεκτική επανακαθορίζονται οι συσχετισμοί των κρατών και οι αντιλήψεις για την εθνική κυριαρχία. Η επικράτηση μιας γερμανικής Ευρώπης έχει όρια. Η Ελλάδα από τη στιγμή που θα σταθεροποιήσει τη θέση της στο ευρώ, θα ευνοηθεί γιατί από οικονομικός επαίτης θα ξαναγίνει ex officio παίκτης στο πολιτικό παιχνίδι.





Η ευρωπαϊκή Αριστερά θα έχει μια νέα ευκαιρία σε αυτή την αναδιαπραγμάτευση. Ο ρόλος της είναι να δώσει πολιτικό ειρμό και όραμα στην όλη διαδικασία με πυξίδα τη δημοκρατική διακυβέρνηση της παγκοσμιοποίησης. Να επικαιροποιήσει τους στόχους της αλληλεγγύης, της ανάπτυξης, της άσκησης κρατικής βιομηχανικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά για να ανταποκριθεί στη νέα φάση χρειάζεται να αλλάξει τον εαυτό της. Να ξαναθυμηθεί ότι η Πολιτική που φιλοδοξεί να οικοδομήσει κρατικούς θεσμούς σε συνθήκες κρίσης υπερβαίνει μια κουλτούρα αναδιανομής του πλούτου στο πλαίσιο ήδη διαμορφωμένων θεσμών. Υπάρχει ένα εύγλωττο ιστορικό προηγούμενο που συμπυκνώνει το πρόβλημα. Το 1990 αμέσως μετά την πτώση του Τείχους, ο Κολ ηγέτης της Xριστιανοδημοκρατίας, προέταξε και διαπραγματεύτηκε την επανένωση του γερμανικού έθνους-κράτους. Ο Λαφοντέν μετρούσε το οικονομικό κόστος. Ο πρώτος κέρδισε, ο δεύτερος έχασε.

Ο Γιάννης Βούλγαρης είναι καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

Ερωτήματα μεταξύ της πολιτικής υψηλού κοινωνικού κόστους της κυβέρνησης και της αντιπολιτευτικής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ


Υπάρχει εναλλακτική λύση;

Του Παύλου Τσίμα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012Το δράμα των διαπραγματεύσεων την εβδομάδα που πέρασε, το δράμα της ψηφοφορίας την εβδομάδα που έρχεται, επαναφέρουν δύο κεντρικά ερωτήματα που μας βασανίζουν καιρό τώρα. Το ένα: υπάρχει εναλλακτική πρόταση απέναντι στην πολιτική που η κυβέρνηση Σαμαρά ακολουθεί; Και το δεύτερο: υπάρχει εναλλακτική αντιπολιτευτική στάση απέναντι σε αυτήν που ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει;

Η κυβέρνηση Σαμαρά (ακριβώς όπως και η κυβέρνηση Παπανδρέου πριν από αυτήν) ακολουθεί μια απλή και ευανάγνωστη γραμμή: υπομένουμε τη λιτότητα για να κρατήσουμε τη χώρα στο τρένο του ευρώ - όσο αυτό εξακολουθεί να τρέχει στις γραμμές. Κάνουμε τα πάντα, όχι μόνον εκείνα που θα έπρεπε, μα ακόμη και εκείνα που βλάπτουν (πολιτικά) την κυβέρνηση και (υφεσιακά) τη χώρα, για να μείνουμε ζωντανοί στην ευρωπαϊκή σκηνή. Με την ελπίδα πως, αν μας κρατήσει το σχοινί, το τιμόνι της Ευρώπης αργά ή γρήγορα θα στρίψει προς τον αναπτυξιακό κάβο και η ελληνική οικονομία θα συμπαρασυρθεί. Και με τον φόβο μήπως ένα ατύχημα μας αποκόψει πρόωρα και βρεθούμε, μωρές παρθένες, εκτός ευρω-νυμφώνος, όταν ο νυμφίος της ανάπτυξης εμφανισθεί εν τω μέσω της νυκτός.

Η γραμμή, προφανώς, έχει υψηλό κοινωνικό κόστος. Και δεν έχει καμιά απολύτως εγγύηση επιτυχίας. Αλλά υπάρχει, στ' αλήθεια, εναλλακτική γραμμή στρατηγικής;

Αν αποκλείσουμε ως κανονική παραφροσύνη την επιλογή της αυτοκτονίας προ του κινδύνου του θανάτου, την επιλογή δηλαδή της ολικής χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή, οικεία βουλήσει, τι μένει; Προτείνεται, κατά καιρούς, μια στρατηγική απείθειας στο δόγμα της λιτότητας. Αν απειλήσουμε, λένε, τους Ευρωπαίους με μια άμεση χρεοκοπία που θα τους τρόμαζε, θα επιταχύναμε την έξοδο όλης της Ευρώπης από τη θεοκρατία της λιτότητας και θα σώζαμε τη χώρα από περιττές οδύνες. Είναι η μόνη εναλλακτική πρόταση που έχω ακούσει να διατυπώνεται. Και ο καθένας μπορεί να τη ζυγίσει. Είναι ασφαλέστερη; Μετρά σωστά τις δυνάμεις της χώρας, τον κίνδυνο να μείνει ολομόναχη στον δρόμο αυτό, χωρίς σύμμαχο, και υπολογίζει το ρίσκο να υποστούμε αυτό με το οποίο θα απειλούσαμε τους άλλους, χωρίς στ' αλήθεια να το θέλουμε;





Αυτή, πάνω - κάτω, είναι νομίζω η πρόταση που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή, συν μια θέση αρχής: πως η Αριστερά δεν θα ήταν Αριστερά αν δεν έλεγε «όχι», αν δεν εναντιωνόταν καθολικά στη λιτότητα και δεν αντιστεκόταν σε όσα πικρά για τους εργαζόμενους αυτή φέρνει μαζί της. «Η Αριστερά του "ναι", δεν είναι Αριστερά», λένε, λογχίζοντας τα πλευρά της συμμετέχουσας ΔΗΜΑΡ.

Θα μπορούσε να φέρει κανείς ως αντίλογο την ιστορική εμπειρία.

Την εμπειρία, για παράδειγμα, της βρετανικής Αριστεράς, των Εργατικών, που δέχθηκαν το 1940, σε συνθήκες εθνικής κρίσης, να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση, υπό την διεύθυνση ενός σκληρού ιδεολογικού τους αντιπάλου και να υποστηρίξουν μια πολιτική που υποσχόταν «αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα». Και που ανταμείφθηκαν για τη συμμετοχή τους, το 1945, με μια συντριπτική εκλογική νίκη επί του λαϊκού ήρωα του πολέμου, του δημοφιλέστατου Τσόρτσιλ, νίκη που τους έδωσε τη δυνατότητα να χτίσουν το πιο προωθημένο την εποχή εκείνη κοινωνικό κράτος στον δυτικό κόσμο. Ή την εμπειρία - πιο κοντά στα καθ' ημάς - του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, το οποίο το 1977, σε συνθήκες μεγάλης οικονομικής κρίσης, στήριξε την ακραία πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης Αντρεότι και ήρθε σε ρήξη με ισχυρά συνδικαλιστικά του ερείσματα, προτείνοντας μια εκδοχή λιτότητας με κοινωνική δικαιοσύνη ως βιώσιμη απάντηση στον καπιταλισμό του ατομικιστικού καταναλωτισμού. Και, μολονότι υπέστη φθορά και μολονότι το σχέδιο Μπερλινγκουέρ τελικά ματαιώθηκε, το κόμμα ανταμείφθηκε αργότερα με το ιστορικό «σορπάσο».





Αυτή θα ήταν, λοιπόν, μια εναλλακτική αριστερή στάση απέναντι στη στάση της «αντίστασης»: μια Αριστερά που δέχεται να μοιραστεί τις ευθύνες και τις θυσίες, σε συνθήκες εθνικής κρίσης, διεκδικώντας σε αντάλλαγμα τη δίκαιη κατανομή τους, μια τιμωρία των ενόχων της χρεοκοπίας και μια πραγματική, προοδευτική μεταρρύθμιση του σάπιου πολιτικού και οικονομικού μοντέλου, που χρεοκόπησε. Και ο καθένας μπορεί να τη ζυγίσει: θα ήταν περισσότερο ή λιγότερο αριστερή;

                                         ΑΓΑΠΗΤΗ ΟΛΓΑ
Του Κώστα Βαξεβάνη δημοσιογράφου ΕΚΔΟΤΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ HOT DOG

Αγαπητή Όλγα,

Πήραμε την αγωγή με την οποία ζητάς από ένα περιοδικό έρευνας, όπως το δικό μας, να σου καταβάλει 3 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για όσα γράψαμε. Δεν μου έκανε καμιά εντύπωση η αξίωσή σου. Χρησιμοποιώντας τον νόμο του φίλου σου Βενιζέλου (έναν ακόμα από αυτούς που έχει κάνει και κοσμούν το άθλιο τοπίο του σημερινού πολιτικού συστήματος), δεν υπερασπίζεσαι την «τιμή και την υπόληψή σου» κάνοντας μήνυση ή ζητώντας έστω ένα συμβολικό ποσό το οποίο θα πήγαινε σε φιλανθρωπίες, (πράγμα που συνηθίζουν να κάνουν κυρίες όπως εσύ) αλλά ζητάς την εξόντωση ενός ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης.
Ως δημοσιογράφος είσαι δημόσιο πρόσωπο. Έχεις δικαίωμα να κάνεις και αγωγές και ό,τι άλλο θες. Αλλά ως δημόσιο πρόσωπο, έχεις υποχρέωση να απαντήσεις σε όσα αποκαλύπτει η έρευνα. Πως δηλαδή, ήσουν αντιπρόεδρος σε μία εταιρεία η οποία είχε αναλάβει να κάνει δημόσιες σχέσεις σε εμπόρους όπλων. Φαντάζομαι πως στην δημοσιογραφική σου καριέρα αναγκάστηκες να ζητήσεις την «άλλη άποψη» και να δώσεις το λόγο σε αυτόν για τον οποίον υπήρχαν επιβαρυντικά στοιχεία. Αυτό ακριβώς κάναμε. Δεν απάντησες, όπως κάνουν αυτοί που δεν έχουν να πουν και πολλά πράγματα, γιατί βρίσκονται απέναντι σε πραγματικά γεγονότα και μάλιστα έγγραφα.
Ισχυρίζεσαι στην αγωγή εναντίον του HOT DOC, πως η συμμετοχή σου στην εταιρεία η οποία «δούλευε» για τους εμπόρους όπλων, ήταν χωρίς χρήματα. Αφιλοκερδώς και «φιλικά». Μετά από αυτό, την αποκάλυψη δηλαδή της φιλικής και αφιλοκερδούς προσφοράς σε μια εταιρεία όπλων, οφείλω να αποδεχθώ αυτό που λες: Ότι πρόσφερες ανυστερόβουλα και αφιλοκερδώς. Σε εμπόρους όπλων. Γι’ αυτό δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο από «συγνώμη, Όλγα!»
ΥΓ. Μόνο θα μου δώσεις το δικαίωμα να αναρωτιέμαι «πόσα Van Cleef αγοράζεις με 3 εκατ. ευρώ»;




  1.                                               TERI  IGLETON
    “Ο μαρξισμός λοιπόν δεν απώλεσε την πειστικότητά του επειδή ο καπιταλισμός άλλαξε τα ποικίλματά του. Το σύστημα όχι μόνο συνέχισε να είναι αυτό που είναι, αλλά το έκανε και ακόμη πιο επιτακτικά. Κατά ειρωνικό τρόπο, λοιπόν, αυτό που συντέλεσε στην υποχώρηση του μαρξισμού ενίσχυσε, θα λέγαμε, την αξιοπιστία του. Σπρώχτηκε στο περιθώριο όχι γιατί η κοινωνική τάξη πραγμάτων με την οποία ήταν αντιμέτωπος έγινε πιο μετριοπαθής και καλοπροαίρετη, αλλά γιατί έγινε πιο πωρωμένη και αδιάλλακτη. Η εξέλιξη αυτή κατέστησε τη μαρξιστική κριτική ακόμη πιο επίκαιρη. Σε παγκόσμια κλίμακα, το μεν κεφάλαιο ήταν πλέον πιο συγκεντρωμένο και αρπακτικό από ποτέ, η δε εργατική τάξη είχε αυξηθεί σε μέγεθος. Είχε αρχίσει να διαφαίνεται το ενδεχόμενο ενός μέλλοντος στο οποίο οι μεγιστάνες του πλούτου θα έβρισκαν καταφύγιο στις οπλισμένες και οχυρωμένες κοινότητές τους, ενώ το ένα περίπου δισεκατομμύριο υπόλοιποι Δυτικοί θα κατοικούσαν σε δυσώδεις παραγκουπόλεις, περικυκλωμένοι από ειδικούς φρουρούς και συρματοπλέγματα. Υπό εκείνες τις συνθήκες, το να ισχυρίζεται κανείς ότι ο μαρξισμός είχε ξοφλήσει, ισοδυναμούσε με το να ισχυρίζεται ότι η πυροσβεστική υπηρεσία αποτελούσε ξεπερασμένη ιδέα, επειδή οι εμπρηστές είχαν γίνει πιο πανούργοι και πιο πολυμήχανοι από ποτέ…”

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Επειδή είμαι μιας αρκετά γηρασμένης ηλικίας {64} θα σσς διηγηθώ μια ιστορία από το στρατιωτικό μου το 1968, εν μέσω δικτατορίας των χουντοσυνταγματαρχών.

Εκπαιδεύτηκα στο Χαϊδάρι τον Ιούλιο του 1968 και ύστερα μετατέθηκα στις Σέρρες τον Οκτώβριο για 6 μήνες.Υπηρέτησα στο στρατόπεδο "ΕΜ. ΠΑΠΑ" λίγο έξω από την πόλη.Στην πρωινή αναφορά στεκόμασταν μπροστά στο άγαλμα του Μακεδόνα οπλαρχηγού του 21 ΕΜ.ΠΑΠΑ.Ο αντισυνταγματάρχης δοικητής του τάγματος κ. Δ.Π.μας ερωτούσε αν γνωρίζουμε να του πούμε ποιος ήταν ο ΕΜ. ΠΑΠΑΣ.

Τα φανταράκια που καταγόταν τα περισσότερα από την Πελοπόνησο και την Κρήτη δεν γνώριζαν τοπική ιστορία.Αφήστε όπου την εποχή εκείνη δεν είχε μαζικότητα όπως σήμερα η παιδεία, και οι περισσότεροι δεν γνώριζαν παρά λίγα κολυβογράμματα. Στην συγκεκριμένη ερώτηση υπήρχε άκρα του τάφου σιωπή. Ο καλοκάγαθος διοικητής αλλά και φιλοχουντικός, παριστάνοντας τον θυμωμένο μας έλεγε.”Μπαγάσηδες Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ γνωρίζετε ποιος είναι. Ο ήρωας ΕΜ ΠΑΠΑΣ δεν γνωρίζετε;” Όταν μου έρχετε το περιστατικό στο νου μου, γελάω .



                                             ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

                             "ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΑΣ"
                                   ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ


Ήταν το αγαπημένο τραγούδι της νιότης μου.Ήταν επίσης έκπληξη για εμένα αγαπητοί φίλοι, όταν έμαθα -πρόσφατα- ότι τους στίχους του ταγουδιού του ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ τους είχε γράψει ο παράξενος ποιητής της Θεσσαλονίκης που πρόσφατα αποποιήθηκε το κρατικό βραβείο για το έργο του,ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ. Μετά από αυτούς τους στίχους δεν έγραψε τίποτα πιο αξιόλογο.

Δυστυχώς στο τραγούδι την δόξα την απολαμβάνουν οι τραγουδιστές ενώ οι ποιητές -στιχουργοί μένουν στην αφάνεια.Ο Σαββόπουλος βεβαίως ήταν και είναι, μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα.Ξεχώρισε πολύ νέος, και του άξιζε.

Φωτερά Σκοτάδια


Δε θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα

Σε ξένα αναστυλώματα δεμένο.

Ας είμαι ένα καλάμι, ένα χαμόδεντρο.

Μα όσο ανεβαίνω, μόνος ν’ ανεβαίνω.



Δε θέλω του γυαλιού το λαμπροφέγγισμα,

Που δείχνεται άστρο με του ήλιου τη χάρη.

Θέλω να δίνω φως από τη φλόγα μου,

Κι ας είμαι κι ένα ταπεινό λυχνάρι.



Γ. Δροσίνης

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΠΛΗΓΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΜΑΣ;




Τον Λαζόπουλο ΔΕΝ τον παρακολουθώ παρόλο που συμπαθώ τα τσαντίρια των Ρομά. Την συνέντευξη του "ΝΟΤΗΣ" στην ΤΑΤΑΝΙΑ {Νότης Σφακιανάκης}

Την παρακολούθησα και όντως¨ "μου πλήγωσε την αισθητική μου."

Τελικά¨ "όπου κι αν σταθώ η Ελλάδα με πληγώνει."

Το πρόβλημα είναι η παιδεία.

"Η αρετή είναι διδακτή" όπως έλεγε ο παππούς Πλάτων. Ο λαός όμως έχει μάθει στην ευκολία τον καταναλωτισμό και τις αρπαχτές.Της πόλεως το ήθος αντιστοιχεί και στους άρχοντες. Άντε στην υγειά μας.

Ο φιλόσοφος Τζον Λοκ θεωρούσε ιδανική την αγωγή που συνδυάζει τον φυσικό τρόπο ζωής, την σωματική αγωγή και την σκληραγωγία. Πίστευε πως για την διαμόρφωση του χαρακτήρα σημασία έχει περισσότερο το γενικότερο περιβάλλον και η καθημερινή τριβή με τα άτομα παρά η συστηματοποιημένη διδασκαλία. Έδινε σημασία στην αγωγή του παιδιού μικρής ηλικίας, το οποίο πρέπει είναι κοντά στον φυσικό τρόπο ζωής και μακριά από την χλιδή."



ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Τζων ΛοκΑπό τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τζων Λοκ

Όνομα Τζων Λοκ

Γέννηση 29 Αυγούστου, 1632 Ρίνγκτον,

Σόμερσετ, Αγγλία



Θάνατος 28 Οκτωβρίου 1704 (72 ετών)



Έσσεξ, Αγγλία



Περίοδος 17ος αιώνας

Περιοχή Ευρώπη

Σχολή Εμπειρισμός, Κοινωνικό συμβόλαιο

Κύρια Ενδιαφέροντα Μεταφυσική, Πολιτική φιλοσοφία, Επιστημολογία, Εκπαίδευση

Αξιοσημείωτες Ιδέες tabula rasa, φυσική κατάσταση, δικαίωμα ζωής, ελευθερίας και ιδιοκτησίας, "κυβέρνηση με την συγκατάθεση των κυβερνόμενων";

Επιδράσεις[εμφάνιση]

Πλάτων, Αριστοτέλης, Θωμάς Ακινάτης

Επηρέασε[εμφάνιση]

Ντέιβιντ Χιουμ, Εμμάνουελ Καντ, και πολλούς πολιτικούς φιλόσοφους

Ο Τζων Λοκ (29 Αυγούστου 1632 - 28 Οκτωβρίου 1704) ήταν μεγάλος Άγγλος φιλόσοφος.



Ο Λοκ αποτελεί τον κύριο αντιπρόσωπο του αγγλικού κινήματος του εμπειρισμού. Μαζί με τον Ντέιβιντ Χιουμ (1711-1776) και τον Τζώρτζ Μπέρκλεϋ (1684-1753) σχηματίζει το τρίπτυχο των φιλοσόφων του αγγλικού Διαφωτισμού και του επερχόμενου εμπειρισμού.



Η πολιτική του φιλοσοφία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την Αμερικανική Επανάσταση, το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, την Γαλλική Επανάσταση καθώς και το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλίας, και με αυτόν τον τρόπο τα Συντάγματα των περισσοτέρων φιλελευθέρων κρατών



Πίνακας περιεχομένων [Απόκρυψη]

1 Οι Απόψεις του

1.1 Ο Λοκ ως παιδαγωγός

2 Έργα του Λοκ σε νεοελληνική απόδοση

3 Βιβλιογραφία



Οι Απόψεις του [Επεξεργασία]"Αν ένας ηγεμόνας χρησιμοποιεί την εξουσία του εναντίον του λαού του, τότε ο λαός έχει το δικαίωμα να τον αντιμετωπίσει με Βία. Ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η παράνομη βία της εξουσίας είναι η ίδια η Βία." Δοκίμια περί διακυβερνήσεως



Ο Άγγλος φιλόσοφος θεωρούσε ότι οι άνθρωποι σε φυσική κατάσταση δεν ήταν τόσο επιθετικοί, αλλά κυρίως κοινωνικοί, δημιουργικοί, λογικοί και σώφρονες. Ενδιαφέρονταν έτσι να συγκροτήσουν πολιτισμένες κοινωνίες. Γι' αυτό συνήπταν «κοινωνικό συμβόλαιο» με το κράτος με αμοιβαίους όρους. Αποδέχονταν να περιορίσουν την ελευθερία τους και σε αντάλλαγμα το κράτος έπρεπε να εγγυηθεί για τη διασφάλιση των φυσικών τους δικαιωμάτων: της ζωής, της ελευθερίας, της ιδιοκτησίας. Εάν το κράτος παραβίαζε το «κοινωνικό συμβόλαιο», οι άνθρωποι είχαν δικαίωμα να το λύσουν και να εξεγερθούν.



"Η ψυχή ειναι άγραφος πίνακας (tabula rasa). Δεχεται ιδέες και γνώσεις από την εμπειρία."



Ο Λοκ ως παιδαγωγός [Επεξεργασία]Ο Λοκ θεωρούσε ιδανική την αγωγή που συνδυάζει τον φυσικό τρόπο ζωής, την σωματική αγωγή και την σκληραγωγία. Πίστευε πως για την διαμόρφωση του χαρακτήρα σημασία έχει περισσότερο το γενικότερο περιβάλλον και η καθημερινή τριβή με τα άτομα παρά η συστηματοποιημένη διδασκαλία. Έδινε σημασία στην αγωγή του παιδιού μικρής ηλικίας, το οποίο πρέπει είναι κοντά στον φυσικό τρόπο ζωής και μακριά από την χλιδή. Το πνεύμα του παιδιού, με άλλα λόγια, πρέπει να διατηρείται ζωντανό και ελεύθερο. Ήταν υπέρμαχος των ατομικών μαθημάτων, καθώς πίστευε πως ούτε καν δυο παιδιά δεν μπορείς να τα μεταχειριστείς με τον ίδιο τρόπο. Ο δάσκαλος που θα παραδίδει τα ιδιαίτερα μαθήματα πρέπει να είναι κυρίως κάτοχος ηθικών αρετών παρά συγκεκριμένων γνώσεων. Οι γνώσεις αξίζουν όταν τις κατέχουν άνθρωποι με σωστή συμπεριφορά, άνθρωποι όμως χωρίς ψυχική ευγένεια γίνονται κατά τον Locke "εύκολα ακόμη πιο ανόητοι και κακοί". Έβλεπε την μάθηση ως ένα χαλαρό και παιγνιώδες αντικείμενο. Το παιδί θα πρέπει να αγαπήσει αυτό που μαθαίνει και όχι να εξαναγκαστεί. "Είναι καλύτερα να μάθει το παιδί να διαβάζει ένα χρόνο αργότερα παρά να του δημιουργηθεί αποστροφή προς το διάβασμα". Τέλος θέλει μια μάθηση ανοιχτή στον κόσμο και εκτιμά την χειρωνακτική εργασία για όλους τους ανθρώπους.



Έργα του Λοκ σε νεοελληνική απόδοση [Επεξεργασία]Λοκ, Τζων: «Περί ιδιοκτησίας». Εισαγωγή-Μετάφρ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης. Ο πολίτης 72 (1986), 4-13.

Locke, J., Επιστολή για την ανεξιθρησκεία. Εισαγωγή-Μετάφρ.-Σχόλια Γιάννης Πλάγγεσης,εκδ. «Ζήτρος», Θεσσαλονίκη 1998 ISBN 960-7760-24-7

Locke, J., Δεύτερη πραγματεία περί κυβερνήσεως. Δοκίμιο με θέμα την αληθινή αρχή, έκταση και σκοπό της πολιτικής εξουσίας. Εισαγωγή-Μετάφρ.-Σχόλια Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης. 2η έκδοση,εκδ. «Πόλις», Αθήνα, 2010 («Γνώση», Αθήνα, 1990¹)

Locke, J., Κράτος και εκκλησία. Μετάφρ. Ηλίας Π. Νικολούδης, εκδ. «Ροές», Αθήνα, 1998

Βιβλιογραφία [Επεξεργασία]Αιμίλιος Μεταξόπουλος: «Οι φιλοσοφικές θεωρίες του Φυσικού Δικαίου και το πρόβλημα της ατομικής ιδιοκτησίας. Τόμας Χομπς και Τζων Λοκ». Ο πολίτης 45 (1981), 46-57

Αιμίλιος Μεταξόπουλος: «Το πρόβλημα της ατομικής ιδιοκτησίας στις θεωρίες του φυσικού δικαίου και στη νεώτερη φιλελεύθερη φιλοσοφία: Hobbes, Locke, Kant». Επιθεώρηση κοινωνικών ερευνών 39-40 (1980), 414-432.

Geux, Franҫois, «Ἐκ τῆς ἱστορίας τῆς ἐκπαιδεύσεως. Ἰωάννης Λώκκιος (John Locke) » , Ἡ Μελέτη, 4 (1910), σσ. 151-162



Τζων ΛοκΑπό τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Τζων Λοκ

Όνομα Τζων Λοκ

Γέννηση 29 Αυγούστου, 1632 Ρίνγκτον,

Σόμερσετ, Αγγλία



Θάνατος 28 Οκτωβρίου 1704 (72 ετών)



Έσσεξ, Αγγλία



Περίοδος 17ος αιώνας

Περιοχή Ευρώπη

Σχολή Εμπειρισμός, Κοινωνικό συμβόλαιο

Κύρια Ενδιαφέροντα Μεταφυσική, Πολιτική φιλοσοφία, Επιστημολογία, Εκπαίδευση

Αξιοσημείωτες Ιδέες tabula rasa, φυσική κατάσταση, δικαίωμα ζωής, ελευθερίας και ιδιοκτησίας, "κυβέρνηση με την συγκατάθεση των κυβερνόμενων";

Επιδράσεις[εμφάνιση]

Πλάτων, Αριστοτέλης, Θωμάς Ακινάτης

Επηρέασε[εμφάνιση]

Ντέιβιντ Χιουμ, Εμμάνουελ Καντ, και πολλούς πολιτικούς φιλόσοφους

Ο Τζων Λοκ (29 Αυγούστου 1632 - 28 Οκτωβρίου 1704) ήταν μεγάλος Άγγλος φιλόσοφος.



Ο Λοκ αποτελεί τον κύριο αντιπρόσωπο του αγγλικού κινήματος του εμπειρισμού. Μαζί με τον Ντέιβιντ Χιουμ (1711-1776) και τον Τζώρτζ Μπέρκλεϋ (1684-1753) σχηματίζει το τρίπτυχο των φιλοσόφων του αγγλικού Διαφωτισμού και του επερχόμενου εμπειρισμού.



Η πολιτική του φιλοσοφία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την Αμερικανική Επανάσταση, το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, την Γαλλική Επανάσταση καθώς και το πρώτο Σύνταγμα της Γαλλίας, και με αυτόν τον τρόπο τα Συντάγματα των περισσοτέρων φιλελευθέρων κρατών



Πίνακας περιεχομένων [Απόκρυψη]

1 Οι Απόψεις του

1.1 Ο Λοκ ως παιδαγωγός

2 Έργα του Λοκ σε νεοελληνική απόδοση

3 Βιβλιογραφία



Οι Απόψεις του [Επεξεργασία]"Αν ένας ηγεμόνας χρησιμοποιεί την εξουσία του εναντίον του λαού του, τότε ο λαός έχει το δικαίωμα να τον αντιμετωπίσει με Βία. Ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η παράνομη βία της εξουσίας είναι η ίδια η Βία." Δοκίμια περί διακυβερνήσεως



Ο Άγγλος φιλόσοφος θεωρούσε ότι οι άνθρωποι σε φυσική κατάσταση δεν ήταν τόσο επιθετικοί, αλλά κυρίως κοινωνικοί, δημιουργικοί, λογικοί και σώφρονες. Ενδιαφέρονταν έτσι να συγκροτήσουν πολιτισμένες κοινωνίες. Γι' αυτό συνήπταν «κοινωνικό συμβόλαιο» με το κράτος με αμοιβαίους όρους. Αποδέχονταν να περιορίσουν την ελευθερία τους και σε αντάλλαγμα το κράτος έπρεπε να εγγυηθεί για τη διασφάλιση των φυσικών τους δικαιωμάτων: της ζωής, της ελευθερίας, της ιδιοκτησίας. Εάν το κράτος παραβίαζε το «κοινωνικό συμβόλαιο», οι άνθρωποι είχαν δικαίωμα να το λύσουν και να εξεγερθούν.



"Η ψυχή ειναι άγραφος πίνακας (tabula rasa). Δεχεται ιδέες και γνώσεις από την εμπειρία."



Ο Λοκ ως παιδαγωγός [Επεξεργασία]Ο Λοκ θεωρούσε ιδανική την αγωγή που συνδυάζει τον φυσικό τρόπο ζωής, την σωματική αγωγή και την σκληραγωγία. Πίστευε πως για την διαμόρφωση του χαρακτήρα σημασία έχει περισσότερο το γενικότερο περιβάλλον και η καθημερινή τριβή με τα άτομα παρά η συστηματοποιημένη διδασκαλία. Έδινε σημασία στην αγωγή του παιδιού μικρής ηλικίας, το οποίο πρέπει είναι κοντά στον φυσικό τρόπο ζωής και μακριά από την χλιδή. Το πνεύμα του παιδιού, με άλλα λόγια, πρέπει να διατηρείται ζωντανό και ελεύθερο. Ήταν υπέρμαχος των ατομικών μαθημάτων, καθώς πίστευε πως ούτε καν δυο παιδιά δεν μπορείς να τα μεταχειριστείς με τον ίδιο τρόπο. Ο δάσκαλος που θα παραδίδει τα ιδιαίτερα μαθήματα πρέπει να είναι κυρίως κάτοχος ηθικών αρετών παρά συγκεκριμένων γνώσεων. Οι γνώσεις αξίζουν όταν τις κατέχουν άνθρωποι με σωστή συμπεριφορά, άνθρωποι όμως χωρίς ψυχική ευγένεια γίνονται κατά τον Locke "εύκολα ακόμη πιο ανόητοι και κακοί". Έβλεπε την μάθηση ως ένα χαλαρό και παιγνιώδες αντικείμενο. Το παιδί θα πρέπει να αγαπήσει αυτό που μαθαίνει και όχι να εξαναγκαστεί. "Είναι καλύτερα να μάθει το παιδί να διαβάζει ένα χρόνο αργότερα παρά να του δημιουργηθεί αποστροφή προς το διάβασμα". Τέλος θέλει μια μάθηση ανοιχτή στον κόσμο και εκτιμά την χειρωνακτική εργασία για όλους τους ανθρώπους.



Έργα του Λοκ σε νεοελληνική απόδοση [Επεξεργασία]Λοκ, Τζων: «Περί ιδιοκτησίας». Εισαγωγή-Μετάφρ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης. Ο πολίτης 72 (1986), 4-13.

Locke, J., Επιστολή για την ανεξιθρησκεία. Εισαγωγή-Μετάφρ.-Σχόλια Γιάννης Πλάγγεσης,εκδ. «Ζήτρος», Θεσσαλονίκη 1998 ISBN 960-7760-24-7

Locke, J., Δεύτερη πραγματεία περί κυβερνήσεως. Δοκίμιο με θέμα την αληθινή αρχή, έκταση και σκοπό της πολιτικής εξουσίας. Εισαγωγή-Μετάφρ.-Σχόλια Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης. 2η έκδοση,εκδ. «Πόλις», Αθήνα, 2010 («Γνώση», Αθήνα, 1990¹)

Locke, J., Κράτος και εκκλησία. Μετάφρ. Ηλίας Π. Νικολούδης, εκδ. «Ροές», Αθήνα, 1998

Βιβλιογραφία [Επεξεργασία]Αιμίλιος Μεταξόπουλος: «Οι φιλοσοφικές θεωρίες του Φυσικού Δικαίου και το πρόβλημα της ατομικής ιδιοκτησίας. Τόμας Χομπς και Τζων Λοκ». Ο πολίτης 45 (1981), 46-57

Αιμίλιος Μεταξόπουλος: «Το πρόβλημα της ατομικής ιδιοκτησίας στις θεωρίες του φυσικού δικαίου και στη νεώτερη φιλελεύθερη φιλοσοφία: Hobbes, Locke, Kant». Επιθεώρηση κοινωνικών ερευνών 39-40 (1980), 414-432.

Geux, Franҫois, «Ἐκ τῆς ἱστορίας τῆς ἐκπαιδεύσεως. Ἰωάννης Λώκκιος (John Locke) » , Ἡ Μελέτη, 4 (1910), σσ. 151-162