Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΠΕΖΟΓΡΑΦΗΜΑ


ΨΗΦΙΖΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Το 1977 ήταν χρονιά εκλογών στην Ελλάδα.Ήταν τρία χρόνια από τότε που έπεσε η δικτατορία στην χώρα που γέννησε Θεούς ,ημίθεους, Τιτάνες, και Γίγαντες. Οι δικτάτορες σάπισαν και παρέδωσαν στους πολιτικούς την εξουσία, μετά την εσωτερική φαγωμάρα τους, και την διάσπαση τους, και αφού είδαν έντρο...μοι ότι παρά τον ψευτοπατριωτισμό τους, που τον τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία, άφησαν πίσω τους διχοτομημένη την μεγαλόνησο Κύπρο. Ήταν οι δεύτερες κοινοβουλευτικές εκλογές μετά την μεταπολίτευση, αλλά και το δημοψήφισμα που έστειλε τον βασιλιά -ένα απηρχαιομένο ξενόφερτο θεσμό- οριστικά στο σπίτι του.

Ο Γιώργης ήταν ένας νέος γύρω στα τριάντα.Από παράδοση αριστερός και ψηφοφόρος μετά την νομιμοποίηση του, το 1974 , του Κ.Κ.Ε .Εκείνη την εποχή είχε χάσει τη δουλειά του και ψαχνόταν πως θα τακτοποιηθεί. Ο Πολύδωρος ήταν ένας ώριμος ψηλός άνδρας ολιγογράμματος και με χοντρούς τρόπους.Είχε κουμπαριά με βουλευτή του συντηρητικού κόμματος, και για να τον στηρίξει πολιτικά την προεκλογική περίοδο πήγαινε από πόρτα σε πόρτα και από συγγενικό σε φιλικό σπίτι ,και του μάζευε ψηφαλάκια.

Ήταν δηλαδή από αυτούς που λέγανε παλιά "κομματάρχης" του συντηρητικού κόμματος.Οι κομματάρχες επηρέαζαν πολύ κόσμο αλλά και διαικπαιρέωναν τα ρουσφέτια των βουλευτών. Το φαινόμενο αυτό το βλέπουμε

χαρακτηρηστικά στην ταινία του Α. Σακελάριου "Υπάρχει και φιλότιμο" με τον κομματάρχη του υπουργού να κλέβει πίσω από την πλάτη του "Μαυρογιαλούρου" το δημόσιο χρήμα.

Ο Πολύδωρος συγγένευε με την οικογένεια του Γιώργη. Πήγε στο σπίτι του και τον παρακάλεσε να έρθει μαζί του όπου θα πήγαιναν με τον βουλευτή Μιχάλη Κορδοπάτη περιοδείες σε χωριά του νομού. Με βαριά καρδιά πήγε ο Γιώργης γιατί μεταξύ των συγγενών υπήρχε αλληλεγγύη και όχι λόγω ιδεολογικής συγγένειας.

Εν πάσει περιπτώσει πέρασε ο καιρός και συνάντησε ξανά τον θείο του τον Πολύδωρο παραμονή των εκλογών. "Τι θα ψηφίσεις Γιώργη παιδί μου τον ρωτά; "Να σου εξομολογηθώ την αμαρτία μου θείε δεν ξέρω διότι δεν έχω ακόμη αποφασίσει." Να ψηφίσεις τον κουμπάρο μου τον Κορδοπάτη του συντηρητικού κόμματος." Αλλά αν δεν θέλεις να ψηφίσεις τον Κορδοπάτη, τότε ψήφισε τον Πολύτρεχο, του "κεντρώου κόμματος." Συνεπαρχιώτης μας είναι κι αυτός και θα μας σταθεί αν κάτι χρειαστούμε." Ακούγοντας αυτό ο Γιώργης έμεινε κόκαλο . Όταν συνήλθε ορκίστηκε στον θείο του ότι οπωσδήποτε θα ψήφιζε τον ένα από τους δύο.Έστω κι αν ήταν αντιπάλων κομμάτων. Άλλωστε τι χρειάζεται η ιδεολογία ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου