Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

ΠΕΖΟΓΡΑΦΗΜΑ


ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ…ΠΑΘΗΜΑΤΑ

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Πριν εξήντα χρόνια τα πράγματα δεν ήταν όπως είναι σήμερα. Δεν υπήρχε η τηλεόραση και το ραδιόφωνο δεν το είχαν όλοι. Ούτε ρεύμα δεν είχαν όλοι. Ούτε λουτρά στα σπίτια τους. Το ραδιόφωνο έπαιρνε μπαταρία και ο κόσμος δεν το άνοιγε πολύ γιατί έκανε οικονομία. Οι οικογένειες ζούσαν σε καμαρούλα μια σταλιά «δύο επί δύο» όπου στοιβάζονταν δεκαπέντε νοματαίοι που λέει ο λόγος. Επειδή δεν υπήρχε τηλεόραση και το ραδιόφωνο ήταν ακριβό διασκέδαζαν με το φωνογράφο ή γραμμόφωνο που έπαιρνε δίσκους. Τους δίσκους αυτούς ο αγράμματος λαός τις έλεγε και «πλάκες» και για να πάρει μπροστά έπρεπε το άτιμο να το κουρδίσεις με το χέρι.

Πριν εξήντα τόσα χρόνια ο κόσμος μόλις που έβγαινε από μια κατοχή και ένα εμφύλιο, και υπήρχαν στις ψυχές του τραυματικές εμπειρίες από την Γερμανική κατοχή αλλά ίσως περισσότερες από τον αδελφοκτόνο αλληλοσπαραγμό. Η Ελλάδα ήταν μια κατεστραμμένη φτωχή χώρα με τεράστιο αγροτικό πληθυσμό και ισχνή ελαφριά βιομηχανία, βιοτεχνία.

Υπήρχε μεγάλη φτώχεια και παρόλα αυτά οι οικογένειες είχαν να μεγαλώσουν ένα τσούρμο από παιδιά ,χωρίς τα απαραίτητα εφόδια. Πνευματικά και υλικά. Οι μαμάδες και οι πατεράδες των παιδιών σπάνια τέλειωναν ακόμη και το δημοτικό. Πολύ περισσότερο οι γυναίκες που ήταν προορισμένες για το σπίτι και το νοικοκυριό.

Ο Θάνος Ασκητής ο γνωστός σεξολόγος ακόμη ήταν αγέννητος για να διδάξει στο ευρύ κοινό από τηλεοράσεως την μαγεία του έρωτα.

Οι γονείς ποτέ δεν μιλούσαν στα παιδιά τους για το σεξ και τον έρωτα όσες ερωτήσεις κι αν τους έκαναν και ίσως και να μην τους έκαναν διότι υπήρχε κλίμα πουριτανισμού και το σεξ ήταν ταμπού.

Στο δημοτικό σχολείο τα παιδάκια φράκαραν στις αίθουσες και οι δάσκαλοι έπρεπε να κάνουν μάθημα σε τάξεις που είχαν μέχρι και 75 παιδάκια που καθόταν σχεδόν το ένα πάνω στο άλλο.

Παιδάκια αδύνατα υποσιτισμένα με χιλιοπλυμένα ρουχαλάκια πήγαιναν στο σχολείο

όπου, τους χορηγούσαν για σίτιση βοήθεια από τον ΟΗΕ, μια φετούλα ψωμί με βούτυρο, ένα ποτήρι γάλα σκόνη, βρασμένο, και λίγο κίτρινο τυρί.

Λίγο αργότερα άρχισε και η εξωτερική και η εσωτερική μετανάστευση με μεγάλες μετακινήσεις του Ελληνικού πληθυσμού.

Πριν φύγει όλη η πολυμελής οικογένεια του Γεράσιμου, να συναντήσει τον εγκατεστημένο από 15ετίας αδελφό του στο Σίδνευ της Αυστραλίας, τα παιδιά του Γεράσιμου και του Βασίλη ενός μακρινού του εξαδέλφου, έπαιζαν μαζί ξυπόλητα στην αλάνα της γειτονιάς. Μαζί πήγαιναν ποδαρόδρομο και στο δημοτικό. Φυσικά δεν υπήρχε κίνδυνος γιατί τα αυτοκίνητα ήταν μηδαμινά.

Ο Χαράλαμπος ήταν τότε δεκατριών με δεκατεσσάρων χρονών. Ήταν ο μεγαλύτερος της παρέας και παρίστανε τον μάγκα και τον έξυπνο στα άλλα τα παιδιά.

Μια ημέρα του καλοκαιριού που απουσίαζαν οι γονείς του, κάλεσε όλα τα αγόρια στο υπόστεγο του σπιτιού τους. Ο Χαράλαμπος άρχισε στα μικρότερα παιδιά κορδώνοντας και παριστάνοντας τον σπουδαίο, να κάνει μαθήματα «σεξουαλικής αγωγής.» Σε μια «πρακτική εξάσκηση» για του λόγου το αληθές ξεκούμπωσε το παντελόνι του και φάνηκε το πέος του. Προηγουμένως «δίδαξε» στα παιδιά να μην πιστεύουν στην σύλληψη παιδιού «με τον κρίνο» αλλά με την σεξουαλική επαφή ανδρός και γυναικός. Σε μια προσπάθεια να δείξει στα παιδιά να κατανοήσουν τι άλλο μπορεί να γίνει με τα ανδρικό μόριο, το πήρε στο χέρι του από το ξεκούμπωτο παντελόνι του, και το κουνούσε με τα δάχτυλα του μέχρι να εκσπερματώσει εκστασιαζόμενος.

Ακούστηκε θόρυβος από πατήματα. Ήταν ο πατέρας του ο Θόδωρος οικοδόμος στο επάγγελμα, που ερχόταν κουρασμένος από τη δουλειά του. Ο Χαράλαμπος κούμπωσε γρήγορα, γρήγορα το παντελόνι του κα προέτρεψε τα παιδιά να πάνε στα σπίτια τους.

Το «μάθημα σεξουαλικής αγωγής» είχε πάρει βιαστικό τέλος. Ίσως τα παιδιά εκείνα να γινόταν αργότερα «καθηγητές» στο «μάθημα» αυτό επειδή ήταν αγέννητος ακόμη ο σεξολόγος Θάνος Ασκητής.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου