Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Η ΑΠΟΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

"Γιατί η Αμερική δεν είναι μόνο το φετίχ των όπλων και θρησκευτικές ψυχώσεις. Αμερική δεν είναι μόνο το δικαίωμα του οπλοφόρου και η μυθολογία του serial killer αλλά και η μέριμνα για πολύ διαφορετικά δικαιώματα και ελευθερίες. Η Αμερική δεν είναι μόνο η θρησκεία του δολαρίου όπως το θέλει η παραδοσιακή "αντιαμερικανική" φαντασία: διαθέτει και κάποτε κινητοποιεί με αξιοθαύμαστο τρόπο ηθικές δυνάμεις που αντιμάχονται τις αποκρουστικές όψεις του ανορθολογισμού.

Τι υπενθυμίζει όμως ένα τερατώδες γεγονός, όπως αυτό στο σχολείο του Κονέκτικατ; Μας φέρνει, νομίζω, σε επαφή με μια κρίση νοήματος η οποία εκφράζεται με διαφορετικές μορφές στις σύγχρονες κοινωνίες. Η απώλεια του νοήματος και η ψυχική αποδιοργάνωση του εαυτού αποτελούν την πίσω πλευρά του πολιτισμού της «υψηλής επίδοσης». Ένας πολιτισμός που αρνείται το δικαίωμα στην αποτυχία, που στιγματίζει τις χαμηλές ταχύτητες και εγκωμιάζει την ατομική άνοδο, τροφοδοτεί, εν τέλει, ιδιόμορφες παθολογίες. Η έγνοια για το εύθραυστο άτομο δίνει τη θέση της στη σκληρότητα των διαφόρων προγραμμάτων προσαρμογής και στον ύπουλο πανικό των «στόχων προς επίτευξη». Σε τούτο το κυνήγι της επιβράβευσης, της ποσοτικής ανταμοιβής, θυσιάζεται συχνά τόσο η μετάδοση της γνώσης όσο και η μαθητεία σε άλλες αξίες.»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ-" ΑΥΓΗ"

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΥΝΘΗΜΑ ΚΕΝΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Για την πραγματοποίηση των "στόχων προς επίτευξη" που γράφει στο σπουδαίο άρθρο του ο κ. Σεβαστάκης αυτοκτόνησαν τα τελευταία χρόνια πλήθος υπαλλήλων της ΓΑΛΛΙΚΗΣ "ΦΡΑΝΣ ΤΕΛΕΚΟΜ." Οι περίφημοι "στόχοι προς επίτευξη" δεν είναι η αιτία των 2.500 αυτοκτονιών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα που την έχουν δέσει χειροπόδαρα οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης με τα διάφορα μνημόνια;Ζούμε στον αστερισμό της κυριαρχίας των ασύδοτων επενδυτικών τραπεζών και των αναίσθητων από κοινωνικότητα αγορών.Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που κυριαρχεί στην οικονομία βύθισε στη θλίψη και στο σκοτάδι την ανθρωπότητα.

Η Ευρώπη με κυρίαρχη την νεοφιλελεύθερη ελίτ προσπαθεί να καταργήσει την μικτή οικονομία που πέτυχε την ισορροπία στην αγορά με τις κρατικές παρεμβάσεις και το μεταπολεμικό κράτος πρόνοιας. Θα το δεχτούν οι λαοί της Ευρώπης χωρίς αντίσταση;



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου