Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΝΟΑΜ ΤΣΟΜΣΚΙ


"ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ."

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ



Ο Νόαμ Τσόμσκι είναι ένας από τους μεγαλύτερους γλωσσολόγους του εικοστού αιώνα. Ως ενεργός πολίτης και διανοούμενος ασκεί με τον πολιτικό του λόγο και τα βιβλία του σκληρή κριτική στις αρνητικές πλευρές του καπιταλισμού. Οι ελευθεριακοί και άλλοι αριστεροί τον έχουν περί πολλού. Σε μια παλιότερη συνέντευξη του στην

"Ελευθεροτυπία" σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε ότι¨ "Ο καπιταλισμός εξακολουθεί να υπάρχει γιατί έχει μέσα του την ελευθερία της κριτικής και της διόρθωσης." Πράγματι η ελευθερία της κριτικής, της εξέλιξης ,της προσαρμογής και της διόρθωσης ,κρατά τον καπιταλισμό τόσους αιώνες ζωντανό. Στον εικοστό αιώνα πότε ως κευνσιανισμό, και πότε ως νεοφιλελευθερισμό, όπου είναι και η πιο αποτρόπαια μορφή του, γιατί αφαιρείται από τις δυνάμεις της αγοράς το κοινωνικό του πρόσωπο.

Αντίθετα ο Μαρξισμός που είχε δώσει τόσες ελπίδες στο κόσμο της εργασίας, κατέρρευσε διότι εφαρμόστηκε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, το πιο αυταρχικό και γραφειοκρατικό μοντέλο του.

Σήμερα ο καπιταλισμός έχει επικρατήσει χωρίς να είναι¨ «το τέλος της ιστορίας» γιατί η ιστορία των λαών ποτέ δεν τελειώνει. . Με την παγκοσμιοποίηση του, και λόγω έλλειψης αντιπάλου δέους έχασε τις σταθερές του και περνάει μεγάλη κρίση. Για να επιβιώσει τρώγει τις σάρκες των εργαζόμενων, αλλά και πολλά κομμάτια από τις δικές του σάρκες. "Ζητείται ελπίς" όπως θα έλεγε αν ζούσε ,και ο αξιόλογος συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου