Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΜΗΜΟΝΙΟ


ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΑΤΣΩΡΑΣ -"ΑΥΓΗ"

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Παραθέτουμεε απόσπασμα άρθρου του λέκτορα πολιτικής οικονομίας του ΠΑΝΕΠΙΣΤΜΙΟΥ ΚΡΉΤΗΣ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΠΑΤΣΩΡΑ από την "ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" σχετικά με την διαπραγματευτική τακτική της Κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα.

"Δεν καταργείται ο 13ος μισθός, διατηρείται ο θεσμός της ΑΤΑ (για όσους δεν την έχουν γνωρίσει: αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, δηλαδή ένας μηχανισμός ώστε όταν αυξάνουν οι τιμές να αυξάνουν αυτόματα, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι μισθοί και επομένως να διατηρείται η αγοραστική δύναμη των μισθωτών). Και μόνο το γεγονός ότι υπάρχει είναι σημαντικό, όταν πλέον εκλείπει σε όλη την Ευρώπη, και το γεγονός ότι δεν καταργήθηκε ως θεσμός αποτελεί σημαντική νίκη.



Οι μισθωτοί θα υποστούν απώλειες επειδή αναστέλλεται η εφαρμογή της για το διάστημα που διαρκεί το πρόγραμμα και κατόπιν θα δίνεται μειωμένη, ωστόσο η μη-κατάργησή της ως θεσμού δίνει τη δυνατότητα σε άλλους συσχετισμούς να αλλάξουν πιο εύκολα τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν τώρα. Γίνονται μειώσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, όχι οριζόντια, αλλά κλιμακωτά (για τα πρώτα 1.000 ευρώ δεν γίνεται φέτος περικοπή και γίνεται 3% του χρόνου), ενώ οι μειώσεις των κοινωνικών δαπανών είναι γύρω στα 130 εκατομμύρια. Δεν αποδέχθηκε ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και δεν επέτρεψε τη ουσιαστική διάλυση του συνεργατικού πιστωτικού συστήματος."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου