Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ 


ΣΕ ΕΝΑ ΑΧΑΛΙΝΩΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ







                  Ο ΔΡΟΜΟΣ



“Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία

κάποιος την έγραψε στον τοίχο με μπογιά

ήταν μια λέξη μοναχά ελευθερία

κι ύστερα είπαν πως την έγραψαν παιδιά



Κι ύστερα πέρασε ο καιρός κι η ιστορία

πέρασε εύκολα απ΄ τη μνήμη στην καρδιά

ο τοίχος έγραφε μοναδική ευκαιρία

εντός πωλούνται πάσης φύσεως υλικά



Τις Κυριακές από νωρίς στα καφενεία

κι ύστερα γήπεδο στοιχήματα καυγάς

ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία

είπανε όμως πως την έγραψαν παιδιά”

K. MHTΡOPOYΛΟΥ

Η απληστία των τραπεζιτών όπως της "ΛΗΜΑΝ ΜΠΡΟΔΕΡΣ" που χορηγούσαν στεγαστικά δάνεια, στους πάμπτωχους Αμερικανούς που δεν μπορούσαν να τα αποπληρώσουν, πυροδότησε το 2007 στην κοιτίδα του καπιταλισμού Η.Π.Α την κρίση των SUPRIMES-η οποία επεκτάθηκε και στην Ευρώπη γιατί η παγκόσμια πλέον ... 

οικονομία είναι σαν συγκοινωνούντα δοχεία,- την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην σύγχρονη ιστορία του καπιταλισμού, μετά το 1929-33.Σήμερα βέβαια οι πολιτικές ηγεσίες έχουν το {know how}"νόου χάου" -τον τρόπο, την γνώση- να αντιμετωπίσουν την κρίση και να μην αφήσουν τα πράγματα να φθάσουν στα άκρα όπως το 29-33 που προκάλεσε την άνοδο των ναζιστών στη Γερμανία τον β? παγκόσμιο πόλεμο και το αιματοκύλισμα της Ευρώπης. Ο πρόεδρος Μπαράκ  Όμπάμα στην Αμερική μέσω της ομοσπονδιακής τράπεζας έκοψε χρήμα για να τονώσει την οικονομία και την ενεργό ζήτηση. Αντίθετα η Α. ΜΕΡΚΕΛ με επικεφαλής, την Γερμανία που ως η ισχυρότερη οικονομία μετά την επανένωση της, κυριαρχεί στην Ευρώπη ,επέβαλλε μέτρα νεοφιλελεύθερης λιτότητας που συρρικνώνουν τις οικονομίες και αφαιρούν θέσεις εργασίας. Μειώνουν τις κοινωνικές δαπάνες του κράτους και προκαλούν πελώρια προβλήματα στις οικονομίες του Νότου της Ευρώπης, που δεν έχουν την οικονομική ισχύ των κρατών του Ευρωπαϊκού βορά. Και αγκομαχούν από την ύφεση, και στις κοινωνίες, όπου ένα μεγάλο μέρος τους φτωχοποιείται, και μπαίνει στο περιθώριο με μεγάλα θύματα τις νέες γενιές, που δεν βρίσκουν εύκολα εργασία.

Στην Ελλάδα το σπάταλο και χωρίς φρόνηση δημόσιο μάζεψε πελώρια χρέη στο χαρτοφυλάκιο του. Οι Ελληνικές τράπεζες του δάνεισαν τεράστια ποσά διψασμένες για εύκολο κέρδος και παρασύρθηκαν και οι δύο πλευρές σε ένα σπιράλ θανάτου βυθίζοντας την Ελληνική οικονομία σε μεγάλη ύφεση και τον Ελληνικό λαό σε απελπισία, σε οργή, και σε κατάθλιψη.

Ελπίζουμε οι δημιουργικές δυνάμεις, η εργατικότητα και το δαιμόνιο των Ελλήνων που αφυπνίζεται όταν δύσκολες στιγμές περνάει η χώρα, όπως η ομόψυχη αντίσταση των Ελλήνων στην Αλβανία, το 1940, και η αντίσταση του ΕΑΜ και των μικρότερων αντιστασιακών οργανώσεων στην τριπλή Γερμανοιταλοβουλγάρικη κατοχή. 

Σήμερα χρειαζόμαστε όσο ποτέ, εθνική ομοψυχία εκσυγχρονισμό του κράτους, και πολύ δουλειά με κοινωνική δικαιοσύνη, και κράτος πρόνοιας και αλληλεγγύης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου