Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΡΚΟ ΝΕΩΝ{ΠΛ.1866} ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ


ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

«Παναγιά μου και κυρά μου σώσε το σπίτι μου και κάψε του γείτονα μου.»



Τον τελευταίο καιρό διαβάζω επιστολές στο τοπικό τύπο «αγανακτισμένων πολιτών»

μέχρι και σύσκεψη -αριστεροδεξιών φορέων- έχει πραγματοποιηθεί με προτάσεις για αναβάθμιση του πάρκου της πλατείας 1866 και απομάκρυνση των μεταναστών.

Είναι γεγονός ότι επί δημαρχίας Γ. Τζανακάκη όπου επανασχεδιάσθηκε η διαμόρφωση του πάρκου δεν ήταν ότι καλύτερο, ούτε θαύμα αισθητικής απόλαυσης.

Αφαίρεσαν το πράσινο και την βλάστηση και πρόσθεσαν πλακάκια με τσιμεντένιους διαδρόμους. Επειδή δεν είμαι ειδικός της αισθητικής, υπάρχουν στη όμορφη πόλη μας άλλοι ειδικότεροι εμού, όπως εικαστικοί καλλιτέχνες π.χ ο Αντ. Πετρουλάκης και ο Μ. Ξενάκης, γλύπτες, όπως ο κ. Γιάννης Μαρκαντωνάκης, και ιστορικοί τέχνης όπως ο Κ. Πρώιμος που είναι και επιμελητής στη Δημοτική πινακοθήκη και, θα προτιμούσα να πάρουν προς τούτο δημόσια θέση για την αισθητική ποιότητα του πάρκου. Επίσης ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων, και το τεχνικό επιμελητήριο {Τ.Ε.Χ}και προσωπικά ο πρώην πρόεδρος του συλλόγου «Σ.Α.Χ» κ. Γιάννης Τσουκάτος ο οποίος δραστηριοποιείται σε ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπως είναι το «Κοινωνικό στέκι- Στέκι μεταναστών»

Κατά τη ταπεινή μου γνώμη η προτεινόμενη αναβάθμιση του πάρκου είναι το πρόσχημα. Στην πραγματικότητα οι διαμαρτυρόμενοι επιθυμούν την απομάκρυνση των μεταναστών και άλλων περιθωριακών, που κάθονται στα παγκάκια του πάρκου, ή περιμένουν με αγωνία όρθιοι τα πρωινά προς εύρεση εργοδότη για το μεροκάματο.

Κάθε μέρα περνώ από το πάρκο και παρατηρώ ότι κάθονται ως επί το πλείστον στα παγκάκια ηλικιωμένοι Έλληνες πόντιοι από την Γεωργία- που εμείς οι ακραιφνείς «Ελληναράδες» τους ονομάζουμε Ρωσσοπόντιους- και παίζουν χαρτιά χωρίς να ενοχλούν κανένα.

Βεβαίως περνοδιαβαίνουν από το χώρο αυτό και μετανάστες άλλων εθνικοτήτων.

Οι άνδρες της μηχανοκίνητης αστυνομίας είναι πάντα παρόντες, και καταστέλλουν κάθε τυχόν παραβατική συμπεριφορά.

Δεν θα μιλήσω για το μεταναστευτικό που είναι ένα πελώριο κοινωνικό θέμα, και δεν λύνεται με το κόψιμο του «γόρδιου δεσμού.»

Με θίγει όμως η υποκρισία ορισμένων. Οι οποίοι δεν θέλουν στη γειτονιά τους το πρόβλημα αλλά θέλουν να το μεταφέρουν στη διπλανή πόρτα. Δεν θέλουν π.χ τα σκουπίδια στην περιοχή τους και τα στέλνουν δίπλα. Δεν θέλουν ανεμογεννήτριες, δεν θέλουν τίποτα που να ενοχλεί το μικροαστικό τους βόλεμα. Γενικά σκέπτονται σαν να υπάρχουν μόνο αυτοί στην κοινωνία και αγνοούν την ύπαρξη της κοινωνίας των πολιτών. Δεν τους μίλησε κανείς ότι στην Δυτική Ευρώπη υπήρξε αναγέννηση και διαφωτισμός; Ακόμη είμαστε Ανατολή; Δεν μας βούλιαξαν τυχαία οι πολιτικοί μας. Σάρκα από τη σάρκα μας είναι κι αυτοί, κατά που είπε και η Γαλάτεια Αλεξίου-Καζαντζάκη¨ «Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου