Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΑΙΜΑΡΗΣ


ΜΑΝΟΥΣΟΣ Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

«ΟΙ ΧΟΡΤΑΤΟΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΟΤΙ ΘΑΡΘΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΈΡΕΣ» Μ. ΜΠΡΕΧΤ

Υπάρχει από ορισμένους πολύ σύγχυση και ελλειπή γνώση της ιστορίας σχετικά με τη δημοκρατία της ΒΑΙΜΑΡΗΣ στην Γερμανία τα χρόνια του μεσοπολέμου.Μερικοί ανιστόρητοι ή δέσμιοι πολιτικής προπαγάνδας, πιστεύουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός έφερε τους ΝΑΖΙ και τον ΑΔΟΛΦΟ ΧΙΤΛΕΡ στην εξουσία. Συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η προσπάθεια για τιθάσευση του πληθωρισμού από την Γερμανική καγκελαρία μετά το 1928, έφερε υψηλή ανεργία, μεγάλωσε τη φτώχεια και αγανάκτησε το Γερμανικό λαό. Η πολιτική της διαρκούς λιτότητας έστρωσε το έδαφος για την άνοδο των Εθνικοσοσιαλιστών του Α.Χίτλερ στην εξουσία, όπως στρώνει η λιτότητα το έδαφος στην Ελλάδα για να εισπράξει την απελπισία του κόσμου ένα νεοναζιστικό μόρφωμα με την ονομασία "χρυσή αυγή" "Χ.Α".

Στις Η.Π.Α η πτώση του προέδρου Χούβερ και η άνοδο του χαρισματικού προέδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ καθώς και η κευνσιανή πολιτική της ενεργούς ζήτησης που εφάρμοσε έδωσε πνοή, επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην Αμερικάνικη οικονομία.

Στην ναζιστική πλέον Γερμανία εφαρμόστηκε ο κρατικός παρεμβατισμός, δηλαδή η οικονομική θεωρία του σερ Τζον Μέυναρντ Κέυνς από τον υπουργό των οικονομικών ΣΑΑΡ, του Α. Χίτλερ . Με τη διαφορά ότι οι περισσότερες κρατικές παραγγελίες δόθηκαν στην πολεμική βιομηχανία που σκόρπισε τον όλεθρο με το σχέδιο του "Μεγάλου Φύρερ" να κατακτήσει βίαια την Ευρώπη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου